En Sıcak Konular

Bu kabus ne zaman son bulur?

8 Ekim 2008 10:17 tsi
Bu kabus ne zaman son bulur? Salı günü global piyasalarda volatilitesi yüksek seyir devam ederken, Wall Street finans hisse senetlerinin 1997 yılından bugüne en düşük seviyesine gerilemesi sonrasında sert düştü.

S&P 500 yüzde 5.7 gerileyerek son beş senedir ilk kez 1000 puan seviyesinin altından kapandı. Dow Jones yüzde 5.1 gerileyerek 9500 seviyesinin altını gördü. Pazartesi günü gördüğü 10.000 seviyesinden sonra sert düşüşünü devam ettirmesi ve 2003 yılı son çeyreğindeki rakamlara kadar gerilemesi endişeleri ve korkuları arttırdı.

Artan endişelerle birlikte kredi krizinin etkilerinin ekonominin genelindeki etkileri konuşulmaya başlandı. 1998 Ocak ayından bu güne ilk kez Ağustos ayında yıllık tüketici kredisi kullanımı yüzde 3.7 gibi ciddi bir gerileme gösterdi. ABD’den beklenen agresif faiz indirimi gerçekleşmeyince piyasalardaki yıkım hızlandı. Bernanke’nin faiz indirimi için yeni paketin etkilerini bekleyeceğini açıklaması anlamlı olmakla birlikte piyasa oyuncularının paniklemesinde etkili oldu. Fakat piyasaların ay sonuna kadar kademeli olarak en az 75 bps faiz indirimi beklentisi devam etmekte.

Merkez bankalarının piyasaya likidite pompalaması, Fed’in üç ay vadeli garantisiz kağıtları alacağını açıklaması sonrasında euro dolar karşısında sert yükselişler gösterdi. Altın’a olan ilgi devam ederken, petroldeki düşüş devam etti.

Dün Ekim vadeli IMKB – 30 endeksi yüzde 2.35’lik düşüşle 38.650 puandan kapandı. Wall Street’teki sert düşüşten sonra bugünün kayıplarının çok ciddi olacağı bir kesin. ABD cephesinde ev fiyatlarındaki düşüşler durmadan bankaların kapital ihtiyacının bitmeyeceği bir gerçek. Eğer bankaların kapital ihtiyaçları bitmezse ABD’nin kurtarma paketine yenilerin eklenmesi gerekebilir. Şuan korku ciddi boyutlarda ve yatırımcılar elindeki mallardan kurtulmaktan başka birşey düşünmemekte. Türev ürünlerin temelini oluşturan nobel ödüllü Black & Scholes formülü insanlığın en büyük krizini hazırladı. Tüketime odaklanmış dünya ekonomilerinin bu süreçten çıkması beklenmekte. Fakat 2008 başında 3. çeyrekte krizin son bulacağı konuşuluyordu. Şimdi Dow Jones 2003 fiyatlarına kadar geriledi. IMKB şuan 2005 yılı fiyatlarında ve IMKB’nin 2003 yılı değeri 15.000 civarında. Eğer dolardaki yükseliş devam ederse bizimde buralara gerilememiz çok büyük sürpriz olmaz. Şuan yatırımcı 25.000’e odaklanamamış durumda. Biz ise heyecanla bu kabusun ne zaman son bulacağını beklemekteyiz.

M Ersagun Şimşek- TERA MENKUL KIYMETLER

Bugün



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,584 µs