En Sıcak Konular

Fransa'da öğretmenler sokağa indi

7 Ekim 2008 21:23 tsi
Fransa'da sendika ve eğitimciler, hükümetin 'işten çıkarma' reformu planını protesto etti.

Fransa'da birçok sendika üyesi ile lise ve orta dereceli okulların öğretmenleri ve enerji çalışanları başkent Paris'te düzenledikleri gösteriyle, hükümetin yapmayı planladığı reformları protesto ettiler.

Fransa'da, hükümetin Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy'nin eğitim alanını da kapsayan "işten çıkarma" planını protesto eden lise ve orta dereceli okullar ile anaokulu çalışanları, hükümetin yapmayı düşündüğü reformlara karşı gösteri düzenlediler.

Gösteriye, öğretmenler ile öğrenciler ve aileleri de destek verdi. Çoğunluğu lise öğretmenlerinden oluşan göstericiler, hükümetin izlemeyi düşündüğü yöntemin, emekliye ayrılan her iki öğretmenden birinin yerine yeni kadro verilmemesi olacağını düşünüyor ve Fransa'nın eğitim sektöründe büyük yara alacağını iddia ediyorlar.

Yaşlı kadın bir gösterici, "Hükümetin yapmayı planladığı reformlar sonucu işten çıkarılacak öğretmenler yerine yenileri alınmayacak. Zaten okullarda çocuklar öğretmen yetersizliğinden başarısız durumdalar. Peki işten çıkarılan öğretmenler veya diğer çalışanlar, nerde iş bulacaklar? Ben geldim, eski bir eğitim çalışanı olarak meslektaşlarıma destek vermek için burada bulunuyorum. Hükümetin yapacağı reformları uygun bulmuyorum" dedi.

Öğretmenler, sendikalar ve bu sendikalara üye enerji çalışanları, başkent Paris'in 3 ayrı semtinden başlattıkları gösteri yürüyüşünde, Place Alma'da bir araya gelip toplu olarak Trecadero Meydanı'na kadar birlikte geldiler. Anaokulu öğretmenleri ellerinde taşıdıkları pankartlara bebek bezi takarak Eğitim Bakanını yapılacak reformla ilgili protesto ettiler. Bir gösterici, "Okullarda yapılacak reformlardan anaokulları da etkilenecek, bizler çalışmak istiyoruz ve işimizi kaybetmek istemiyoruz. Bakana tepkimiz için bebek bezleriyle yürümeyi uygun bulduk" şeklinde konuştu. Öğretmenlere destek için gelen lise öğrencileri ise, Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin banliyölerde yaşayan Kuzey Afrikalı gençleri "kazıyacağı" anlamında sarf ettiği sözlerini, öğrenciler, "Sarko gücün yetiyorsa, alım sıkıntısı çeken Fransız halkının sorunlarını kazı" diye slogan atarak tempo tuttular.

Sendika ve öğretmenler ile enerji sektöründe çalışanların gösterisini fırsat bilen, Fransa'da kaçak olarak çalışan, yasal oturma ve çalışma izni isteyen çoğunluğu Afrikalı göçmenler de seslerini duyurabilmek amacıyla gösteriye katılarak destek verdiler. Gösteriye katılan sendika üyelerinin çoğunluğu ise işten çıkarılmalar ve Sarkozy ile birlikte ülkede alım gücünün düştüğünü belirttiler. Bir gösterici, "Haklarımız elimizden alınmak istiyor. Fransa, banka kurtaracağına çalışanları kurtarsın. Alım gücümüz düştü, her gün zorlanıyoruz. Frank ile alışveriş yaptığımız günleri arar hale geldik" diyerek tepkisini dile getirdi.

Fransız hükümeti, kamu harcamalarını azaltmak ve bütçeyi dengeleyebilmek için kesintilerin şart olduğunu öne sürüyor. Reform planı kapsamında, bu yıl kamu sektöründe 23 bin, gelecek yıl da 35 bin çalışanın işine son verilmiş olacağı bekleniyor. Bunların 11 bin 200'ünün eğitim alanından olması, bu sayının 8 bin 500'ünün de öğretmen olmasının planlandığı ileri sürülüyor.

Fransız sendika liderleri, yeni yasaya karşı düzenledikleri gösterilerin greve dönüşmesinden yana tavır alırken, hükümetin sendikaların bu eylemine karşı nasıl bir karar alacağı merak ediliyor. İşçi Hareketi Sendikası Başkanı Jean-Claude Mailly, yaptığı açıklamada, hükümetten olumlu bir cevap almamaları halinde eylemlerin süreceğini açıkladı.

dunyabulteni

 



Bu haber 798 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,339 µs