En Sıcak Konular

Hükümetten güvenlik cevabı

7 Ekim 2008 21:09 tsi
Hükümetten güvenlik cevabı Adalet Bakanı Şahin, güvenlik birimlerinin terörle mücadele yasalarında talep ettikleri değişikliklerin bazılarında mutabakat sağlandığını açıkladı. İşte asker ve polisin talepleri...

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, güvenlik birimlerinin terörle mücadele yasalarında talep ettikleri değişikliklerin bazılarında mutabakat sağlandığını açıkladı. Şahin, değişikliklere son şeklin TMYK ve Bakanlar Kurulu’nda verileceğini söyledi.

Zafer Çarşısı’nda Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Ceza İnfaz Kurumları Ürün ve El Sanatları Sergisi’nin açılışını yapan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şahin, terörle mücadele eden güvenlik güçleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1 yıl önce Terörle Mücadele Yasası, Polis Vazife ve Selahiyet Yasası, Ceza Muhakemesi Yasası’nda bazı düzenleme taleplerinin bulunduğunu anımsatarak, bu taleplere ilişkin Adalet Bakanlığı öncülüğünde teknik üç çalışma yapıldığını söyledi. 

Bu çalışmalarda taleplerin, Anayasa ve uluslararası anlaşmalar göz önünde bulundurularak değerlendirildiğini ve iki talep üzerinde mutabakat sağlandığını belirten Şahin, şöyle konuştu: “Bu iki noktada ‘Varılan mutabakat sonucunda gerekli düzenleme yapılacak mı?’ sorusunun cevabını şu anda verebilecek konumda değilim. Çünkü bunlar Terörle Mücadele Yüksek Kurulu ve Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilecek. Eğer oralardan da uygun görüş çıkarsa gerekli adımlar atılacaktır.”

Şahin, “Türkiye özgürlük ve güvenlik arasında tercih yapmak durumunda değildir. Hem özgürlüğümüzü hem de güvenliğimizi birlikte değerlendirmek ve her ikisinden de geri adım atmamak mecburiyetindeyiz” dedi.

Asker ve polisin yasal değişiklik talepleri
9 Ekim günü Ankara önemli bir zirveye ev sahipliği yapacak. Terör zirvesi Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanacak. Aktütün saldırısının ardından terörle mücadelede hem yasal hem de operasyonel anlamda yeni bir yol haritasının belirlenmesi bekleniyor.

Zirvenin en önemli gündem maddesi asker ve polisin yasal değişiklik talepleri. Peki neler isteniyor? İşte yanıtları..

ARAMA YETKİSİ GENİŞLETİLSİN
Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun ‘durdurma ve kimlik sorma’ başlıklı maddesine göre, polis şüpheli gördüğü herkesi durdurup kimlik sorabiliyor. Polis, durdurduğu kişinin üzerinde veya aracında tehlike oluşturan bir eşyanın bulunduğundan şüphelenirse gerekli tedbirleri alabiliyor. Ancak, bu amaçla kişinin üzerindeki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemiyor. Asker ve polis, şüpheli kişinin elbiselerinin çıkarılmasının sağlanması ve araçların içlerinin aranması konusunda da yetki verilmesini istiyor.

ADLİ KOLLUK YETKİSİ VERİLSİN
İl İdaresi Kanunu’nun operasyonların hangi yetkiler çerçevesinde yapılacağını düzenleyen maddesinin değiştirilmesi isteniyor. Bu maddeye göre operasyona çıkan asker, suçun işlenmesini önlemek amacıyla “idari yetki” kullanıyor. Bu durumda arama, el koyma, ifade alma gibi yetkileri bulunmuyor. Asker, operasyondaki askere adli kolluğun sahip olduğu yetkilerin verilmesini istiyor.
ARAMA İÇİN SAVCI İZNİ KALDIRILSIN
Kapalı yerlerde arama yapılmasını düzenleyen Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 119. maddesi de değiştirilmesi istenen maddelerden. Bu maddeye göre konutta, işyerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama, ancak hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcının yazılı emri ile yapılabiliyor. Güvenlik kuvvetleri ise acil durumlarda kapalı yerlerde de kolluğun arama yapabilmesini talep ediyor.

 



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,782 µs