En Sıcak Konular

Kafkasya'da kazanan yok

7 Ekim 2008 19:29 tsi
Kafkasya'da kazanan yok Kafkasya’daki yüksek tansiyonu küresel finans krizi gölgelese de uzmanlara göre bölgede her an yeni bir sıcak çatışma yaşanabilir. Rus uzman Felgenhauer’e göre Moskova zafer kazanmış gibi görünse de uzun vadede kaybeden taraf olabilir.

Kafkaslar’daki son savaş şu günlerde küresel mali krizin gölgesinde kalsa da bölgedeki sorunlara hala bir çözüm bulunamadı. Uzmanlar bölgede uzun vadede yeniden sıcak bir çatışma yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Gürcü ve Rus uzmanlar; savaşın ardından gelinen noktayı İstanbul’da Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüstüsü’nün düzenlediği konferansta değerlendirdi. Uzmanlar, Kafkasya’daki sorunlara siyasi bir çözüm bulunması gerektiği konusunda aynı yönde görüş belirtti.  

Rus savunma uzmanı Pavel Felgenhauer’e göre Moskova son savaşta zafer kazanmış gibi gözükse de uzun vadede kaybeden taraf haline gelebilir. Felgenhauer’in görüşleri şöyle:

“Askeri açıdan Rusya savaştan üstün olarak çıktı ama bence şu an bir çıkmaza sürüklenildi. Kimin bu durumdan zaferle çıkacağı henüz bilinmiyor. Rusya zaferle çıkacağını umuyor ancak Rusya-Gürcistan ve Gürcistan-Güney Osetya çatışması şu an Batı’yla Rusya arasında küresel bir ihtilafa dönüştü. Rusya bu savaşı kazanamaz fakat en azından Moskova, uluslararası toplumun bölüneceğini ve çok kutuplu bir dünya düzeninin oluşacağını umuyor.”

ABD-RUSYA İLİŞKİLERİ SINAVDAN GEÇİYOR
Felgenhauer’e göre bu dönemde Moskova ve Washington ilişkileri ciddi bir sınavdan geçiyor:

“Rusya-ABD ilişkileri şu sıralar çok ihtilaflı. Son dönemde yaşananlar Rusya ve ABD’nin askeri bir çatışmaya çok yakın olduğunu gösterdi. Özellikle ABD gemileri Karadeniz’e girdiği zaman Rusya bunu ciddi bir provakasyon olarak niteledi. Şimdi de Rus donanma birlikleri karayiplere gidiyor. Bunlar soğuk savaş döneminde gördüğümüz sürtüşmelere benziyor ve çok tehlikeli. Ama bunun gerçek bir askeri çatışmaya dönüşmeyeceğini umut ediyorum. Aslında soğuk savaşın ardından nükleer silahların büyük oranda azaltılmamasını bir şans olarak görebiliriz. Hala iki ülkenin çok fazla nükleer silahı var ve bu caydırıcı bir rol oynuyor.”

Rus uzman, yakın bir zaman içinde Kafkasya’da yeni bir çatışma çıkma olasılığıysa zayıf olarak değerlendirdi:

“Şu an askeri açıdan durum sakin, savaş zamanı sona eriyor. Kış geliyor, dağlar karlarla örtülecek, yollar kapanacak. Rus hava birliklerinin kabileyetlerinin sınırlı olduğunu biliyoruz. Dolasıyla kısa vadede Gürcistan ve Rusya tekrar bir savaşın içine sürüklenemez ama eğer soruna siyasi bir çözüm bulunamazsa tekrar çatışma çıkabilir.”

GEGESHIDZE: YENİ SAVAŞI SİYASİ ÇÖZÜM ÖNLER
Gürcistan Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Vakfı’nın uzmanlarından Archil Gegeshidze’ye göre yeni bir savaş ancak siyasi çözümler sayesinde önlenebilir. Gegeshidze şunları söyledi:

“Şu an Rusya Gürcistan’ın topraklarından çekilmediği müddetçe Rusya ve Gürcistan fiilen savaş halinde olacaklar ancak savaş dönemlerinde bile perde arkasından müzakareler yürütmek gerekir. Kısa vadede Gürcistan ve Rusya’nın iyi komşuluk ilişkileri gelişterebileceğine inanmıyorum ama zaman geçtikçe iki ülke iyi birer komşu olabilir. Gürcistan, Güney Osetya ve Abhazya sorununa çözüm bulmak içinde diplomasiye ağırlık vermeli. Tüm taraflar olan biten üzerinde yeniden düşünmeli. Bu son savaş bize sorunlara güç kullanılarak çözüm bulunamayacağını gösterdi. Dolasıyla ancak Gürcistan’ın Güney Osetya ve Abhazya’yla uzlaşmasıyla sorunlara çözüm bulanabilir.”

Gürcü uzmana göre kısa vadede son çatışmanın faturası Tiflis’e kesilebilir:

“Gürcistan’da hükümetin 7 Ağustos’ta doğru hareket edip etmediğine dair tartışmalar başladı. Bu savaş önlebilir miydi, önlenemez miydi? Gürcü hükümeti bunun önlenemez olduğunu söylüyor. Toplumun farklı kesimleri, sivil toplum kuruluşları ve özellikle de muhalefetin hükümetin kararlarıyla ilgili soruları var. Hükümetin bu soruları cevaplamasını bekliyorlar. Eğer hükümet bu soruları cevaplayabilirse o zaman Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili pozisyonunu koruyacak ama eğer Gürcü halkı hükümetin yanlış hareket ettiğine karar verirse olanlardan cumhurbaşkanı ve hükümeti sorumlu tutacak. Böyle bir tabloda en azından erken seçim yapılması gündeme gelecek.”

ntv



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,770 µs