Bu tedbirler ne için Sayın Cumhurbaşkanı! | " /> iyibilgi analiz" /> Bu tedbirler ne için Sayın Cumhurbaşkanı! | "/> iyibilgi analiz"/>

En Sıcak Konular

Bu tedbirler ne için Sayın Cumhurbaşkanı!

7 Ekim 2008 17:39 tsi
Bu tedbirler ne için Sayın Cumhurbaşkanı! Cumhurbaşkanı Gül ‘Silahla karşınıza çıkanla silahla mücadele edilecektir. Yeni alınacak tedbirler söz konusu olabilir’ dedi. Bu sorular yanıt bulmadan hangi tedbir, neyin tedbiri? iyibilgi analiz

Aktütün karakoluna gerçekleştirilen saldırı sonrasında Genelkurmay’ın hükümetten istediği ek tedbirler tartışma başlattı. Güney Doğu’da adı konmamış bir OHAL düzeni yaratması yüksek olasılık olan bu tedbirler gözaltı süresinin uzatılması, askere arama ve kimlik sormalarda polis yetkisi verilmesi gibi uygulamaların yanı sıra, gözaltı sırasında avukat bulundurulmaması gibi çağın standartlarının çok altında önlemleri de içeriyor.

İnsan hakları ve güvenlik ikileminde kalan hükümetin ise Genelkurmay’ın talepleriyle evrensel hukuk arasında bir denge kurmaya çalıştığı belirtiliyor. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bugün yaptığı bir açıklama Genelkurmay’ın istediği ek tedbirlerin en azından bir kısmının karşılanacağı endişesine yol açtı.

Yeni tedbirler söz konusu olabilir

Cumhurbaşkanı Gül, Finlandiya ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül terörle mücadele kapsamında güvenlik güçlerine yeni yetkilerin tanınmasının söz konusu olduğu yönündeki soruya şu yanıtı verdi: “Terörle mücadeledeki kararlılığımız güçlü şekilde devam edecektir. Açık toplumda herşey tartışılacaktır. Düşmanı sevindirmenin alemi yoktur. Bütün güvenlik güçlerinin arkasındayız. Güvenimiz tamdır. Terörle mücadele dinamik bir süreçtir. Yeni gözlemler yeni tespitler olabilir. Yeni konseptler geliştirilebilir. Silahla karşınıza çıkanla silahla mücadele edilecektir. Ama demokrasiye olan inancımız devam ediyor. Demokrasi terörizmi izole eder, en kötü duruma düşürür. O açıdan tecrübeler değerlendirilir. Buna göre gerekli tedbirler alınır. Terörle mücadele uzun solukludur. Terör örgütünün üstüste büyük darbeler aldığı dönemdeyiz. Bu kendisinin ayakta olduğunu göstermeye çalıştığı bir olaydır. Karşılıksız kalmayacaktır. Millet olarak hep beraber bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Yeni alınacak tedbirler söz konusu olabilir. Bunlar anında yerine getirilecek hususlardır.”

Bu sorular yanıt bulmalı!

Ancak Genelkurmay’ın taleplerinin yerine getirilmesi için önce karakolun nasıl saldırı altında kaldığı, 17 şehidin nasıl verildiği sorularının yanıt bulması gerekiyor. Kamuoyunda güvenlikle ilgili kurumların öz eleştiri yapmadığı, hatayı sürekli dışarıda aradığı intibaı doğuyor.

1. Genelkurmay kaynakları AB’ye uyum paketi vesilesiyle çıkarılan kimi kanunların terörle mücadelede zaaf yarattığını sık sık vurguluyor. Soru şu: Hangi kanun 350 PKK’lının sınırdan sızmasını kolaylaştırıyor?

2. Saldırının sebebi kimilerince istihbarat zaafına dayandırılıyor. ABD ile istihbarat paylaşımı bitti mi deniyor. Ancak bugün basına yansıdığına göre istihbarat zaafiyeti yokmuş. ABD'den olmasa bile Türkiye kendi istihbarat kaynaklarıyla bunu öğrenmiş. MİT o karakola saldırı olacağını tam 10 gün önceden bildirmiş. Bu haber üzerine karakol takviye edilmiş. Teröristlerin geçeceği yollar belirlenmiş ve tuzağa düşmeleri için kontrol altına alınarak açık bırakılmış. Ancak anlaşılan planın uygulamasında başarısız olunmuş. Bu askeri taktik başarısızlık hangi kanunla giderilebilir?

2. Genelkurmay’ın istediği tedbirler Güneydoğu Anadolu’ya yönelik. Oysa saldırı Kuzey Irak’tan geliyor. İyibilgi’ye konuşan Mahir Kaynak ‘halktan kaynaklanan bir sorun yok. Saldırı sınırın öte yakasından geliyor’ demişti. O halde bu değişiklikler neden isteniyor?

3. Genelkurmay kaynakları sık sık Kuzey Irak yönetiminin PKK’ya kol kanat gerdiğini belirtiyor. Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin saldırıdan sonraki ilk gün şunu soruyor: Barzani PKK’ya karşı tavır aldığında terör bitecek mi? Bu kez ne diyeceğiz?

4. Genelkurmay kaynakları karakolların durumu ve neden taşınmadığı ile ilgili olarak ‘maddi kaynak yoktu’ diyor. Ancak bugün basına yansıyan haberlere göre Genelkurmay 2007 yılında kendine ayrılan 1,2 milyar YTL’yi kullanmamış.

5. Daha önce OHAL bölgesinde yıllarca sert tedbirler uygulandı. Ancak terör bitmedi. Şimdi yeniden bu tedbirler uygulanırsa terör bitecek mi? Bitmezse bu kez Genelkurmay’ın açıklaması ne olacak?



Bu haber 980 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,969 µs