Büyükanıt'a taş | " /> Büyükanıt'a taş | "/>

En Sıcak Konular

Baykal'dan Büyükanıt'a taş

7 Ekim 2008 17:32 tsi
Baykal'dan Büyükanıt'a taş Baykal, bir önceki G.Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a ilginç bir göndermede bulundu. İşte Büyükanıt'a uzanan o taş...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, terör sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin terör sorununu, uzun süreden beri sinsi bir şekilde yaşadığını ancak yeterli duyarlılığının geliştirilemediğini ifade eden Baykal, toplumun, geçen yılki Dağlıca baskınıyla olayın boyutlarının kavramaya başladığını söyledi.

'SIFIR TERÖR' VARDI BU HALE GELDİ

Şemdinli'deki Aktütün sınır karakoluna yapılan saldırının, olayın niteliğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Baykal, şöyle konuştu: ''Bu iktidar iş başına geldiği zaman Türkiye'de sıfır terör vardı. Terör yoktu, terör ortadan kaldırılmıştı. 2002'den günümüze kadar, terör ciddi bir biçimde belini doğrultmaya başladı, giderek etkinlik kazanmaya başladı, yaygınlık kazanmaya başladı. Türkiye, terörle geride bıraktığımız dönemde sonuç alıcı, etkili bir mücadeleyi verememiştir.'

"1 MİLYAR DOLARLIK BAĞIŞ"

''Eve dönüş'' yasalarıyla, Abdullah Öcalan'ın affını öngören Terörle Mücadele Yasası'nın 6. maddesindeki değişikliklerin, bunlara örnek olarak gösterilebileceğini anlatan Baykal, 1 milyar dolarlık bağış karşılığı, Kuzey Irak'a yönelik askeri harekat yapmama siyasi angajmanının altına, AK Parti iktidarında Dışişleri Bakanı eliyle imza konulduğunu ileri sürdü. Baykal, ''Bu ne şaşkınlıktır. Bakın şimdi ne konuşuyoruz? Türkiye, Kuzey Irak'a askeri harekatı yapmayacağı angajmanını yapabilecek bir noktaya geldi mi zannediyorsun? Eğer öyle zannediyorsan, 'Sen, bu meseleyi hiç kavramamışsın. Terörün ne olduğunun farkında değilsin' demektir. Bu hataları yaparak geldiler. Birbiri ardından, sürekli, teröre destek veren çevreleri himaye etmeye çalışan, onlardan beslenmeye çalışan bir yaklaşım içinde politika yürüttüler'' diye konuştu.

''KAN İÇİCİ İNSANLAR MI ZANNEDİYORSUN?''

Baykal, terörün, sebepsiz ve amaçsız bir öldürme saplantısı, sadece bir psikolojik saldırganlığın yansıması olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:


''Terörün altında soğuk kanlı, iyi düşünülmüş bir siyasi proje vardır. O siyasi projeyi anlamadan, o siyasi proje ile yapılan terör uygulamaları arasındaki bağlantıyı görmeden terörle mücadeleyi başarıya ulaştırmak mümkün değildir. Onlar, o siyasi projeyi adım adım, aşama aşama takip etmek için onu götürüyorlar. Eğer seni ikna ederlerse, mecbur ederlerse, teslim alırlarsa, teröre gerek kalmadan onu yaparlar. Kan içici insanlar mı zannediyorsun sen onları. Onlar, siyasi amacı olan insanlar. O siyasi amaç için kan döküyorlar. Sivilleri öldürüyorlar, masum insanları, bebekleri, yaşlıları, halkı hizmet etmek için oraya gitmiş olan öğretmeleri, askeri, sivili, herkesi öldürebilecek bir anlayış içindeler. Niçin? Siyasi amaçlarına ulaşmak için...''

"HANİ ORALAR BBG EVİ OLMUŞTU"

Aktütün sınır karakoluna yapılan saldırıyla ilgili söylenecek çok şey olduğunu, zaten söylendiğini ve yazıldığını belirten Baykal, şöyle devam etti:

''Efendim, bu karakol niye güçlü inşa edilmedi? Böyle bir saldırıda hiçbir koruma sağlanmayacak bir karakol niçin orada? Niçin yeri değiştirilmedi? İstihbarat zafiyeti yok mu? Bu büyük operasyonu, 400 kişiyi bir araya getirip, Türkiye'ye doğru yönlendirecek bir çalışma yapılırken, hani nerede Türkiye'nin istihbarat işbirliği? Hani nerede orada uçan kuşu gören, BBG evine orayı dönüştürmüş olan istihbarat ağı? Bu sorular, haklı sorular.''

O YANLIŞLAR HALLEDİLİR

Baykal, bu konuların konuşulacağı, yanlışlar olabileceği, ancak esas temel zafiyetin saldırının komşu ülke coğrafyasından yapılmış olması olduğunu söyledi. ''Bizim zafiyetlerimiz, yanlışlarımız var'' diyen Baykal, şunları kaydetti: ''O yanlışları hallederiz. O yanlışların altında kötü niyet yok. İhmal, yanlışlık olabilir. Bu konuda çok ağır bedeller ödedik. Bunların gereğini yaparız, hallederiz bu işleri. Ama asıl halledilmesi zorunlu olan temel konu, bizim ülkemizin yanındaki bir komşu coğrafya Türkiye'ye terör taşımak isteyen çevrelere merci olmaya devam edecek mi etmeyecek mi? Asıl mesele budur.

''BİZİ ACITAN TERÖRLE NEDEN MÜCADELE ETMİYORSUN?''

Baykal, Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan terörü önlemekle öncelikle Irak hükümetinin yükümlü olduğunu, Irak Anayasasının 7. maddesinde devletin terörle mücadele edeceğinin yer aldığını belirtti. Irak devletinin, El Kaide terörüyle mücadele ettiğini ifade eden Baykal, ''Sen, bizi acıtan terörle neden mücadele etmiyorsun?'' diye sordu.

DÜNYA ANLADI, İÇİMİZDEKİLER ANLAMADI

Baykal, bütün dünyanın Aktütün Karakolu'na yönelik saldırının, terör eylemi olduğunu kabul ettiğini ve kınadığını anımsatarak, ''Bütün dünyaya, Birleşmiş Milletler'e anlatmayı başardık ama kendi içimizde birilerine anlatmayı başaramadık'' dedi.

''YOLSUZLUĞUN ANATOMİSİ''

Baykal, Deniz Feneri olayının, yolsuzluğun anatomisini bütün milletin önüne serdiğini belirterek, şunları kaydetti: ''Yolsuzluğu bireysel bir olay olarak düşünüyorduk. Sütü bozuk, ahlaksız, paraya dayanamayan birisi, bir yerde avanta, fırsat buldu mu oradan nemalanıyor diye düşünüyorduk. Ne kadar amatörce, ne kadar çocuksu, gerçeklerden kopuk bir anlayışmış meğer. Onlar geride kalmış. Şimdi, şirketi, derneği yolsuzluk için kuracaksın, bütün kadronun o yolsuzluk projesine inanan, katkı verecek insanlardan oluşacak. Derneği kuracaksın, Mehmetçik Vakfı'na sağlanmayan vergi indirimini sağlayacaksın, Danıştay izin vermezse, Danıştaya yetki veren kanunu iptal edeceksin, yeni kanun çıkaracaksın, o kanunla bunu vereceksin.''

''DOSYAYI VE EKLERİNİ İSTE''

Baykal, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, ''Yurt dışında bir dernek iş yapmış, suç işlemiş, Almanlarda mahkum etmiş, bana ne ya'' dediğini belirterek, Almanya'da yaşayan Türklerin sorunları bulunduğunu, haksızlığa maruz kaldığını, evlerinin yakıldığını, canlarının tehdit edildiğini söyledi. Baykal, ''Sen bunlar karşısında, Alman otoritelerine ne oluyor diye sordun mu? Bu kişilerin dertlerini Alman Büyükelçisine, hükümetine söyledin mi? Alman Büyükelçiyle konuşuyorsun, 'bu çocuklar uzun süreli tutuklu, bilgi verin' diyorsun, 'bana ne ya' demiyorsun'' dedi.

Alman mahkemesine, kararın gönderilmesi için yazı gönderildiğine dair haberlere işaret eden Baykal, kararın değil, dosya ve eklerinin istenmesi gerektiği belirtti.

Bu olayın, yolsuzluğun, siyasetle bağlantısını ortaya koyduğunu ifade eden Baykal, ''Almanya, yaşanan bir yolsuzluğu takip edip, kısa sürede hükme bağlıyor. Biz 'bana ne' diyoruz. Yolsuzluk senin yolsuzluğun, ne demek bana ne? Sen hesabını vereceksin, sen Türkiye'nin Adalet Bakanısın'' dedi.

Baykal, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere, bu konu üzerinde çalışanlara teşekkür etti.

 



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,771 µs