Ergenekon’u gördü! | " /> Ergenekon’u gördü! | "/>

En Sıcak Konular

Başsavcı Yalçınkaya Ergenekon’u gördü!

7 Ekim 2008 17:04 tsi
Başsavcı Yalçınkaya Ergenekon’u gördü! Danıştay baskınının temyize giden kararı için görüş yazan Başsavcı Yalçınkaya Ergenekon'u gördü ve...

Danıştay baskınının temyize giden kararı için görüş yazan Başsavcı Yalçınkaya “Ergenekon iddiaları araştırılsın” dedi. Başsavcının isteği bağlayıcı değil. 9. Ceza Dairesi temyiz için Ergenekon davasının ardından kasım ayında toplanacak. Aralarında Veli Küçük’ün de olduğu 39 Ergenekon tutuklusu ise Kandıra ve Tekirdağ F Tipi cezaevlerinden davanın da görüleceği Silivri cezaevine nakledildi


Danıştay davasıyla ilgili olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı tebliğnamede ‘Ergenekon iddianamesinde ortaya konulan bilgi-belgelerin araştırılmasını’ istedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de dosyayı incelemeye aldı ve tetkik hakimi görevlendirdi. Davanın temyiz duruşmasının kasımda yapılması bekleniyor. 
Danıştay 2.Dairesi’ne yapılan ve bir üyenin ölümü başkan dahil dört üyenin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırı, Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘türban kararını protesto eylemi’ olarak nitelenmişti. Kararla Danıştay tetikçisi Alpaslan Arslan‘ın da aralarında bulunduğu üç sanık ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmişti.
Ergenekon bağlantısının araştırılması talebi reddedilerek alınan bu karar, sanık avukatları, müdahiller ve savcılık tarafından üç koldan temyiz edilmişti. Yaz aylarında Yargıtay’a giden dosya Başsavcılık tarafından inceleniyordu.

ERGENEKON BAĞLANTISI • Ergenekon örgütü soruşturmasını yürüten savcılar, Danıştay saldırısının ülkede kaos çıkarma amacıyla bu örgüt tarafından yapıldığını savunmuştu. Danıştay davasında hüküm giyen sanıklardan Osman Yıldırım’ı özel olarak cezaevinde sorgulayan savcılar, bu olaya Ergenekon iddianamesinde 60 sayfa yer ayırmıştı. Sanıklardan Süleyman Esen’in avukatı Mehmet Ener, Ergenekon iddianamesinde Danıştay eyleminin çete eylemi olarak yer almasından sonra Yargıtay’a, geçen 12 eylül’de bir dilekçe daha vererek olayın Ergenekon bağlantısına dikkat çekmiş, müvekkilinin beraatini istemişti.

TEBLİĞNAME TAMAM • Dosyayı inceleyen Yargıtay Başsavcılığı’nın, tebliğnamesiyle birlikte dosyayı Yargıtay 9.Ceza Dairesine gönderdiği öğrenildi. Başsavcılık görüşleri ceza dairesi için bağlayıcı olmasa da oldukça önemli. Davadaki taraf avukatları başsavcılık tebliğnamesinin kendilerine ulaşmadığı için içeriğini henüz bilmediklerini açıkladılar. Ancak, Yargıtay Başsavcılığı’nın tebliğnamesinde mahkeme kararının kimi sanıklar yönünden onanmasını istemekle birlikte Danıştay sanıkları ile Ergenekon sanıkları arasında ilişki olduğuna yönelik iddiaların da araştırılması yönünde görüş bildirdiği öne sürüldü. Başsavcılığın bu araştırmayı istemekle birlikte iki davanın birleştirilmesine yönelik bir talebi olmadı.
Tebliğnamenin hazırlanmasıyla davada son aşamaya gelinmiş oldu. Yargıtay 9.Ceza Dairesi başkanlığının dosyayı verdiği tetkik hakiminin raporunu hazırlamasından sonra daire, temyiz inceleme tarihini belirleyecek.

DURUŞMA ERGENEKON’DAN SONRA • Dairenin, temyiz duruşmasını kasım veya aralık ayında yapması bekleniyor. Her iki durumda da karar, Ergenekon davasının başlayacağı 20 Ekim sonrasına kalacak. Şimdi gözler, 9. Ceza Dairesi’nin vereceği karara çevrildi. Dairenin önünde birden çok karar seçeneği bulunuyor. Daire, yerel mahkeme kararında usül eksikliği belirlerse, öncelikle usül yönünden bozma kararı verebilecek. Ancak daireden asıl beklenen esasla ilgili görüşleri. Daire, mahkemenin kabülünü paylaşır ve onaylarsa dava dosyası mahkûm olan sanıklar yönünden kapanacak. Bu durumda Ergenekon sanıkları ‘olayların azmettiricisi’ olarak yargılanabilecek. Yargıtay talepleri dikkate alarak Ergenekon iddianamesinin incelenmesine karar vererek, eksik soruşturmadan kararı bozması halinde bunun çok önemli sonuçları olacak. Bu durumda dava yeniden ilk mahkemesine dönecek. İki mahkeme davaların birleşmesine ilerleyen aşamalarda karar verebilecek.

ERGENEKONCULAR SİLİVRİ’DE • Ergenekon davası kapsamında Kocaeli F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de bulunduğu 16 sanık Silivri Ceza İnfaz Kurumu’na nakledildi.

TOLON NAKLEDİLMEDİ • Hakkında henüz iddianame hazırlanmayan emekli Orgeneral Hurşit Tolon ise  nakledilenler arasında yer almadı. “Ergenekon’’ davasına ilişkin yargılamayı yapacak İstanbul 13. Ağır Ceza  Mahkemesi’nin sanık sayısının fazlalığı, tutuklu sanıkların farklı infaz ve tutukevlerinde bulunmalarını dikkate alarak, güvenlik nedeniyle duruşmaların Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü içindeki duruşma salonunda  yapılması kararı nedeniyle Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde tutuklu  bulunan aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de bulunduğu 16 sanığın nakli için sabah saatlerinde hazırlık yapıldı.
Jandarma ekiplerinin nakil öncesi cezaevi çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı gözlendi. Bu sırada bazı tutuklu yakınları cezaevine gelerek, yakınlarının özel eşyalarını aldı.
İşlemleri tamamlanan 16 tutuklu, üç cezaevi aracı ile zırhlı eskort eşliğinde cezaevinden çıkarıldı. Bu arada, ‘’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklu bulunan, ancak hakkında henüz iddianame hazırlanmayan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Silivri’ye götürülmedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına göre, şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınan organize suç örgütü elebaşı Sedat Peker’in de aralarında bulunduğu başka suçlardan tutuklu diğer sanıklar, duruşmanın yapılacağı gün  mahkemede hazır edilecek.

PERİNÇEK DE VAR • Diğer taraftan Tekirdağ F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan 29 kişiden 23’ü Silivri Cezaevi’ne nakledildi. Aralarında Doğu Perinçek’in de yer aldığı 23 kişi, gelecek günlerde başlayacak duruşma öncesi Silivri’deki cezaevine nakledildi.

taraf



Bu haber 1,175 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,010 µs