Hitler'ler yaratacak | " /> Hitler'ler yaratacak | "/>

En Sıcak Konular

Bu yarışma Hitler'ler yaratacak

7 Ekim 2008 14:41 tsi
Bu yarışma Hitler'ler yaratacak

Küresel ekonomik kriz ahtapotunun kolları Avrupa’yı sararken Almanya ateşle oynuyor. Peygamber’e ‘benzeme’ yarışması düzenlenen ülkede ‘mizah’ anlayışı yeni Hitler’ler üretecek kapasitede. İyibilgi yakın tehlikeyi

Tüm dünya ekonomik krizi konuşurken Avrupa krizin etkilerini dindirme telaşında. Ülkenin en büyük konut kredisi kuruluşlarından Hypo’nun mali sıkıntısını gidermek için isimleri gizlenen bankalarca oluşturulan konsorsiyum, Hypo’yu kurtarma planından son anda vazgeçti. Alman hükümeti şimdi 35 milyar Euro’luk bu kurtarma paketinin yerini alacak formül arıyor.

Ekonomik buhran Hitler’i yaratmıştı

Ancak Almanya’nın ismi bugünlerde sadece krizle birlikte anılmıyor. Avrupa’yı etkisi altına almaya başlayan ekonomik kriz 1929 buhranını hatırlatırken, tekrar geri dönen ekonomide devlet müdahalesi otoriterlik ve olası Hitler’lerin ortaya çıkması ihtimallerini bile gündeme getirmiş durumda.

Bu yarışma tartışma çıkaracak

Tüm bunlar olurken Almanya’da gerçekleştirilen bir yarışma dikkatlerden kaçmıyor. Almanya’da ülkenin ‘mizah duygusunu’ dünyaya duyurmak için Karikatür Müzesi’nde akıllara durgunluk verici bir yarışma düzenlenecek. Yarışmacılar Hz. Peygamber’i taklit etmeye çalışacak.

Sadece şeytanın aklına gelebilecek bu ‘muzip’ fikir Almanya’da ciddi tartışmalara neden olabilir. Çünkü ülkede ciddi bir Müslüman nüfus yaşıyor ve sadece Türklerin nüfusu neredeyse iki milyon. Geçtiğimiz yıllarda Danimarka ve Hollanda’da yayınlanan karikatürlerden sonra yaşananlar Almanya’nın nasıl bir riskle karşı karşıya olduğunu gözler önüne seriyor. Çünkü bu yarışma düzenleyicileri tarafından ‘fikir özgürlüğü’ çerçevesinde savunulacak olsa da o ülkede yaşayan Müslümanlar da dinlerine ve kendilerine hakaret edildiği duygusuna kapılacak.

Avrupa’da yabancı düşmanlığı giderek artıyor

Elbette bu ilk değil. Artık gittikçe yaşlanan Avrupa bu krizden de bağımsız olarak uzun bir süredir ekonomik durgulukla boğuşuyor. Fransa’da geçtiğimiz yıllarda çıkan sokak ayaklanmalarını hatırlatalım. Avrupa’nın gündemindeki en önemli konulardan birisinin güneyden yani Kuzey Afrika ve Ortadoğu’dan gelen Müslüman nüfusun kendisine adaptasyon problemi olduğunun altını çizelim.

İşte Avrupa’da yaşanan bu kimlik çatışması uzun yılların bir ürünü. Gittikçe artan yabancı düşmanlığı işte bu kimlik çatışmasının ve Avrupalının ‘kaybolan zenginliğini’ daha fazla paylaşmak istememesinin bir sonucu.

Yeni Hitler’ler çıkar mı

İşte bu yarışma bu çerçevede değerlendirildiğinde Avrupa’daki Müslümanları tehlike altına sokan bir olasılık ortaya çıkıyor. Müslümanların -doğru ya da yanlış- dinleri ya da kutsal değerleri ile ilgili hakaretamiz uygulamalara verdiği tepkiler bilinirken böylesine bir yarışmayı düzenlemek ‘ağır tahrik’ sayılır. Üstelik düzenleyiciler de bunun bilincindedir. Ancak bunu bile bile bu yarışmanın planlanması akla kötü senaryolar getiriyor. Müslümanları tahrik edip, Müslümanların ‘cam çerçeve’ indirmesini sağlayıp, ardından üzerlerindeki baskıyı artırmak gibi… Zaten son yıllarda giderek artan baskılar ve yabancı düşmanlığı ortadayken şimdi Almanya’daki Müslümanların çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü Almanya’daki Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Direktörü Faruk Şen’in ülkede çok tartışılan o sözleri hala hafızalarda: Bugün hangi Müslüman’a kendisini nasıl hissettiğini sorsanız, ‘Avrupa’nın Yahudileri gibi’ yanıtını alacaksınız. Avrupa’nın yeni Yahudileri Türkler…

Ayetler okunup 'rol' yapılacak!

Sabah'ta yer alan habere göre 18 Ekim'de düzenlenecek yarışmaya biri Türk 9 sanatçının katılacağı açıklandı. Müze Müdürü Achim Frenz, Alman basınına yaptığı açıklamada amaçlarının "esprinin, şakanın nereye" kadar gidebileceğini görmeye çalıştıklarını ve bu amaçla böyle bir projeye imza attıklarını söyledi. Müzenin internet sitesinde yapılacak yarışmayla ilgili olarak "Elbette peygamberleri çizmek günah. Biz de bu yüzden daha farklı bir şey yapmak istedik" ifadesi yer alıyor.

9 yarışmacı müze içinde kurulan özel bir sahneye çıkacak. İzleyiciler eşliğinde kendilerine Kur'an'dan ayetler okunacak. Yarışmacılar dinledikleri surelerin etkisiyle kendilerini Hz. Muhammed'e "benzetmeye çalışacak." Frenz, Almanların mizah duygusunu tüm dünyaya göstermeyi amaçladıklarını söyledi. İngiliz Telegraph gazetesi ise yarışma hakkında yaptığı haberde, "Ülkenin 3 milyondan fazla Müslüman vatandaşının Hz. Muhammed'e benzeme yarışmasını komik bulmayacağı kesin" yorumu yaptı.

iyibilgi.com



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,073 µs