Türkiye'den Irak'a sert nota | " /> Türkiye'den Irak'a sert nota | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'den Irak'a sert nota

7 Ekim 2008 11:43 tsi
Türkiye'den Irak'a sert nota Türkiye'den Irak'a bir ultimatom daha geldi! İçi boş mekanizmalarla vakit geçirilmenin boş olduğu uyarısı yapıldı.

Türkiye, Irak’a içi boş, sonuç alınamayacak mekanizmalarla vakit geçirme niyetinde olmadığını bildirirken, Bağdat’taki merkezi yönetimden acilen Türkiye sınırlarında önlem almasını istedi.

Aktütün saldırısının olduğu gün Irak’a sert ifadeler içeren bir nota veren Ankara, dün bir kez daha Irak nezdinde girişimde bulundu. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay, Irak Dışişleri Bakanlığı’na giderek, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yaptığı telefon görüşmesinde önerdiği, "Türkiye, ABD ve Irak arasında üçlü mekanizma derhal toplansın" önerisiyle neyin kastedildiğini sordu. Kanbay’ın bu girişimi, Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik’in "Nasıl bir mekanizma hedefleniyor, açıklık getirilsin" talebi üzerine oldu.

SONUÇ ÇIKMIYOR

Büyükelçi Kanbay, daha önce Türkiye adına emekli Orgeneral Edip Başer, ABD adına emekli Orgeneral Joseph Raltson ve kimi zaman da Irak adına Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Şirvan el Vaili’nin katılımıyla yapılan toplantılardan sonuç çıkmadığını Bağdat yönetimine hatırlattı.

Askerler arasında ise Genelkurmay ikinci başkanları düzeyinde bir mekanizmanın olduğunu belirten Kanbay, "İçi boş sonuç alınamayacak mekanizmalarla vakit geçirilmesin. Irak sınırda ciddi güvenlik önlemi alsın" mesajını verdi.

PKK terörü ile mücadeleyi hedefleyen mekanizma, Başer’in görevden alınması, ardından da Raltson’ın istifa etmesiyle sona ermişti. Başer’in yerine göreve getirilen Rafet Akgünay da bir süre sonra Türkiye’nin Ottowa Büyükelçiliği’ne atanınca mekanizma fiiliyatta sona erdi.

ABD - BARZANİ TEMASI

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, önceki gün görüştüğü ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’a saldırının Türkiye kamuoyunda uyandırdığı tepkileri aktardı ve ABD yönetiminden "Daha yakın işbirliği" istedi. Wilson’da Apakan’a, ABD yönetiminin Kuzey Irak’taki Kürt yerel yönetimle temasa geçip, Türkiye’nin hassasiyetlerini aktardığını ve PKK’ya karşı kendilerinden daha etkin mücadele beklendiğini söyledi.



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,342 µs