Saldıracaklar | " /> Saldıracaklar | "/>

En Sıcak Konular

MİT uyarmış: Saldıracaklar

7 Ekim 2008 11:26 tsi
MİT uyarmış: Saldıracaklar Aktütün karakoluna yönelik terör saldırısından sonra ortaya çıkan 'istihbarat zaafiyeti mi var' sorusunun bir anlamı kalmadı. Çünkü on gün önce MİT ve Emniyet İstihbarat uyarmış: Aktütün hedef olacak.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Sınır Karakolu'na yapılan saldırı konusunda önemli iddialar gündeme geliyor. 17 şehit verilen saldırıdaki güvenlik zafiyetleri tartışılırken, karakolun üçlü is-tihbarata rağmen PKK'lı teröristler tarafından basıldığı ortaya çıktı.  
 
Zaman'da yer alan habere göre Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile Emniyet'in baskından yaklaşık 10 gün önce çok gizli bir yazı ile terör örgütünün karakola saldıracağını bildirdiği öğrenildi. Askerî istihbaratın da bu yönde duyumlar aldığı belirtiliyor. MİT ve Emniyet'in gizli yazılarında, PKK'nın Aktütün'e saldırı hazırlığı yaptığı, bu amaçla sınır ötesinden kalabalık bir terörist grubun Türkiye'ye girmeyi planladığı aktarılıyor.

Edinilen bilgilere göre, istihbarat uyarıları güvenlik güçleri tarafından dikkate alındı ve gereği yapıldı. Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'nde alarm durumuna geçildi. Bölüğe personel takviyesi de sağlandı. Bay- raktepe mevkiinde nöbet tutan asker sayı- sı artırıldı. Bölüğe ayrıca ağır silah desteğinde bulunuldu. Üst düzey güvenlik kaynakları, saldırı ile ilgili önemli detaylara da işaret etti. Buna göre saldırı istihbaratı üzerine, PKK'lı teröristlerin karakola ulaşabilece- ği güzergâhtaki sınırlı geçit noktalarından bazıları teröristlere açıldı. Böylelikle aynı güzergâhtan giriş yapacak teröristlerin bölgeye dağılmadan etkisiz hale getirilmesi planlandı. Bu plan geçmişte birkaç kez daha başarıyla uygulanmıştı.

MİT, Emniyet ve askeri birimlerin istihbaratına rağmen Aktütün Karakolu, PKK'lı teröristlerin saldırısından ağır zayiatla çıktı. Güvenlik kaynakları, şehit sayısının 15'in üzerinde olduğunu öne sürüyor. Üst düzey askerî bir yetkili, söz konusu şehitlerin önümüzdeki günlerde peyderpey açıklanacağını ileri sürüyor. Bu arada dün Fransız haber ajansı AFP, kaybolan 2 Mehmetçiğin cesedinin PKK'nın elinde olduğunu duyurdu. Reuter'sa açıklama yapan PKK yöneticileri kayıp askerlerin ellerinde olmadığını bildirdi. Genelkurmay tarafından akşam saatleride yapılan açıklamada ise askerlerin cesedinin bulunduğunu kaydedildi.

zaman

İstihbarat var ama eğitimli asker yok

Öte yandan Yeni Şafak'ta bugün yayınlanan bir haber, bu haberi destekler nitelikte. Yeni Şafak'a konuşan Emekli Albay Mithat Işık, Saldırıda, istihbarat, eğitim ve harekat konularını sorgulamak lazım. Eğitimli kadrolar bölgeden alındı, yerine yenileri konmadı” dedi.

Güneydoğu ve Kuzey Irak'taki birliklere 20 yıl boyunca komuta eden ve Özel Kuvvetler Alay Komutanlığı yapan emekli albay Mithat Işık, Aktütün'de 15 askerimizin şehit olduğu PKK saldırısını Yeni Şafak'a değerlendirdi. 'Bölgede görev yapan eğitimli kadrolar çekildi, yerine takviye yapılmadı' diyen Işık, istihbarat, eğitim ve harekat konularının acilen sorgulanması gerektiğini savundu.

ÖDENEK BAHANE OLAMAZ

Teröristlerin hedefindeki Aktütün Karakolu'nun bölgede kaçakçılığı önlemek için kurulduğunu anlatan emekli albay Mithat Işık, Genel Kurmay Başkanlığı'nın basın bilgilendirme toplantısında gündeme gelen 'ödenek yetersizliği' ifadesini eleştirdi. Işık, 'Hangi kurumdan ne istemişler de almamışlar, açıklasınlar. Yani karakol yapmak istediler de yapamadılar mı' diye sordu.

400 TERÖRİST NASIL SIZDI?

Emekli Albay Mithat Işık şunları söyledi: “İki konuyu bilmek lazım. İstihbarat uçaklarını yabancılar mı kullanıyor, biz mi kullanıyoruz. İkincisi, hava fotoğrafları çekilmiyor mu? Çekiliyorsa neden 400 tane teröristin buraya kadar sokulmasına izin verildi diye sormak lazım. Neden oluyor, çünkü eğitimli kadroların yerine yenileri koyulamadı. Yetişmiş insan yok' diye konuştu. Saldırı öncesi istihbarat bilgisi gelip gelmediği konusunun da irdelenmesi gerektiğini söyleyen Mithat Işık 'İstihbarat yok diyoruz ama yarın çıkar biri 'istihbarat verdim' derse. O zaman burada başka bir sorun var demektir. Yetişmiş eleman yok demektir. Ya da Bayraktepe'deki koruma birliğiniz yetersiz, zamanında koordine olamıyor demektir' şeklinde konuştu.

DESTEKTE SORUN VAR

Saldırı anında helikopterle indirme yapıp, teröristlerin ateş çemberine alınması gerektiğini söyleyen emekli Albay Mithat Işık şöyle konuştu: 'Bayraktepe'ye destek olacak birlikte bir sorun var. Aktütün'de 200, Bayraktepe'de ise 150 - 200 askerimiz bulunuyor. Onlar da dağınık duruyorlar. Sayı olarak daha güçlü bir birlik olmalıydı. Böyle bir olay istihbartı alındığı halde neden yeterli sayıda güç sevk edilmemiş? Bölgede birbirine yakın 30'ar kişilik özel timler yerleştirilmiş olsaydı, bu kadar zaiyat olmazdı'

İSTİHBARAT İRDELENMELİ

Amerika'nın yeterli istihbarat desteği verdiği konusunda da endişeli olduğunu anlatan Mithat Işık, 'ABD anında istihbarat vereceğine bizimkilerle anında müşterek operasyon yapsın. Mutlaka veriyordur ama zamanında gelmeyen istihbaratı ne yapalım' dedi.

CASUS UÇAKLAR NEREDE?

ABD'nin PKK'ya karşı işbirliğinin sorgulanması gerektiğini belirten Işık, “Gerçekten işbirliği yapıyorsa buyursun kuzeyden bir operasyon da o yapsın” dedi. Terörle mücadele başarı için TSK'nın güvenlik amaçlı sınırın Kuzey Irak tarafında konuşlanmasını öneren Işık, “Teröristler Hakurk'tan geliyorsa 12 kilometre yol yürüyordur. Katırlarla geliyorlar. Sırtta o kadar silahı taşımak kolay değil. Gelen 15 kişi değil, 300-400 kişi. Madem casus uçaklar vardı da nerede onlar. Bu kadar kişi görülmez mi?' şeklinde konuştu.

Şaban Arslan / Yeni Şafak



Bu haber 1,592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs