En Sıcak Konular

Siroza giden tehlikeli yolu böyle önleyin...

7 Ekim 2008 09:49 tsi
Siroza giden tehlikeli yolu böyle önleyin... Karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesi anlamına gelen ve tıp dilinde hepatosteatoz diye adlandırdığımız karaciğer yağlanması artık tüm dünyanın ortak sağlık sorunlarının başında geliyor. Bu basit yöntemlerle karaciğerinizi kurtarın...

Karaciğer yağlanması karaciğerin hücresinde aşırı yağ birikmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Sağlıklı bir insanın karaciğerindeki yağ miktarı %5 civarındadır. Karaciğerde % 5'ten fazla yağ veya % 2'den fazla trigliserid olması durumunda karaciğer yağlanmasından söz edilir.

NEDEN YAĞLANIR?

Karaciğer yağlanmasının birçok nedeni vardır; n Alkol tüketimi n Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların karaciğere yaptığı etkilerle görülen karaciğer yağlanması n Bazı virüslerin neden olduğu karaciğer yağlanması (Hepatit virüsü karaciğer yağlanmasına neden olabilmektedir) n Düzensiz beslenme alışkanlıklarıyla ortaya çıkan karaciğer yağlanması.

NELER TETİKLİYOR?

Hastalığın tüm dünyada hızlı bir artış gösteriyor olması beslenme alışkanlıklarının karbonhidratlı, yağlı, rafine doğal olmayan ürünlere dönüşmesi, kilo artışı, obezite, hareketsizlik gibi kötü yaşam koşullarından kaynaklanıyor. Alkol tüketimi, fazla yemek ve az hareket etmek karaciğerin yağlanmasına neden oluyor. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmalarının sebebini oluşturan tüm bu kötü yaşam koşullarının sadece yetişkinleri değil gençleri de içine alıyor olması bu hastalığa yakalanma yaşını çocukluk çağlarına kadar indiriyor.

YAĞ İSTEMİYORSANIZ EGZERSİZ YAPIN

Kolesterol ve hayvansal yağ içeriği yüksek gıdalardan uzak durun: Yağlı etler, tavuk derisi, sakatatlar, tavuk butu, yumurta, kızartmalar, deniz sakatatları (istakoz, kalamar vs.) Şeker tüketimini azaltın: Karaciğer yağlanmasının önüne geçmede trigliserid seviyesinin azaltılması amaçlanır.

Toksid maddelerden kurtulmaya çalışın:

Karaciğerden toksit maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayacak besinleri beslenme sisteminize yerleştirin. Sebze ve meyve tüketiminizi artırın ancak meyvelerdeki glisemik indeks ölçüsünü dikkate alın. Besinlerdeki antioksidanlardan yararlanın: Günlük beslenme sisteminiz içinde son yıllarda karaciğer yağlanması tedavisinde yer verilen anti oksidanları yerleştirin. Fazla kilolardan kurutulun: Fazla kilolardan kurtulmak için uygun bir diyet ve beslenme sistemi uygulayın. Egzersiz kilo vermenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda bel çevresinde belirginleşen yağlardan kurtulun. Bunun için size yardımcı olacak akustik dalga, pilaner şok, mezoterapi, lipodissolution gibi tedavilerden faydalanabilirsiniz.

iŞTE SEBEPLERi

Hipertansiyon
Bel çevresinde yağlanma
Obezite
Yüksek kolesterol
Kandaki trigliserid seviyesinin yükselmesi
İnsülin direnci

Alkole bağlı olan karaciğer yağlanmasının tedavisinde özellikle uzun süre içki içenlerin alkolden tamamen uzaklaşması gerekmektedir. Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi sadece hastalığın tedavisinde değil hastalığa yakalanmamak için gerekli önlemdir.

Karaciğer yağlanmasına neden olan beslenme alışkanlıkları şunlardır:

Kolesterol oranı yüksek beslenme alışkanlığı

Aşırı karbonhidratlı beslenme

Şeker ve şekerli ürünlerin tüketimi

Protein yoksunu beslenme sistemi

Alkol kullanımı

B vitamini eksikliği sinir ucu iltihabı ve karaciğerde yağlanmaya yol açabilmektedir.

CHOLiN EKSiKLiĞi VE BAL

Vücut metabolizması içinde yağların yakılmasına veya sindirimine yardımcı olan bir madde olan Cholin eksikliğinde yağların sindirilmemesi, karaciğer yağlanması, kardiyovasküler şikayetler, hipertansiyon gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir.

Cholini baldan yeterli ölçüde sağlamak mümkündür. Sabahları 1 tatlı kaşığı bal tüketebilirsiniz. Bununla birlikte; yumurta sarısı, tahıllar kabuklu yer fıstığı, soya fasulyesi, balık ve sebzelerde bileşen olarak bulunur. Hiç alkol kullanmayan kişilerde alkolle bağlantısı olmayan karaciğer yağlanmalarında görülen belirtiler; halsizlik yorgunluk, karın boşluğunun sağ üst tarafında ağrı olarak görülebilir. Ultrasonografi yöntemi kullanılmaktadır.

Dr. İsmail Ağar

Bugün



Bu haber 948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,463 µs