En Sıcak Konular

Yabancı bankaların kredi kazığı!

7 Ekim 2008 07:58 tsi
Yabancı bankaların kredi kazığı!
Türkiye’deki bankacılık sektörünün hızla “yabancı” bankaların eline geçmesinin yol açtığı kaygılar krizle birlikte gerçeğe dönüştü.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bazı yabancı bankaların özel sektöre açtığı kredileri vadesinden önce geri çağırıp reel sektörü köşeye sıkıştırdığı şikayetinde bulundu.

Kritik gelişmeyi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’e ileten Özdebir, “Bankacılık teamüllerine uymayan bu uygulamaların son bulması için acil önlem alınmalı” dedi.

PAZAR PAYLARINI BÜYÜTTÜLER

Yabancı bankaların Türkiye’deki reel sektöre yönelik kredi uygulamaları hakkında bilgi veren ASO Başkanı Özdebir, “Yerli bankalarımızı yabancılara satarken aklımıza gelmeyecek bir durumla karşı karşıyayız” dedi. Krizden önce yabancı bankaların pazar payını büyütmek için KOBİ’lere bol miktarda uygun şartlarda kredi açtığını ve Türk özel sektörünü kendine bağladığını ifade eden Özdebir, üyelerinin karşılaştığı sorunu şöyle anlattı:

İCRA BİLE BAŞLATMIŞLAR

“Son dönemde üyelerimizden yabancı bankalarla ilgili çok ciddi şikayetler geliyor. Bazı bankalar sanayicimize açtığı kredileri, vadesi dolmadan geri çağırıyor. Firmalarımız büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Hatta kredi alırken teminat olarak bankaya verdiğimiz çek ve senetlerin vadesinden önce tahsil edilmesine kadar varan çirkin olaylarla karşı karşıyayız. Üyelerimiz genellikle senet karşılığı avans tabir edilen, müşteri alacakları karşılığında kredi kullanıyorlar. Çek örneğin yılbaşında ödenecek. Ancak banka, iş yaptığımız müşterimizden bugünden çekin karşılığını istiyor. Aksi halde çeki karşılıksız sayıp müşterimiz hakkında icrai işlem başlatıyor. Çok çirkin, ticaretin teamülleriyle hiç uyuşmayan bir durumla karşı karşıyayız.”

YERLİ BANKALAR DUYARLI

ASO Başkanı Özdebir, yabancı bankaların bu tavrına karşılık özel bankaların bu süreçte son derece duyarlı davrandığını ve Türk özel sektörüne her türlü kolaylığı sağladığını söyledi. Ancak aynı duyarlılığı kamu bankalarından göremediklerini belirten Özdebir, “Hazine denetimindeki kamu bankaları müfettiş denetimi ve baskısı nedeniyle maalesef özel bankalarımız gibi inisiyatif kullanamıyorlar. Halbuki, kamu bankalarımızın yıl sonu karını düşünmek yerine bu dönemde özel sektöre karşı daha duyarlı olmaları gerekir” dedi.

Bugün



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,127 µs