En Sıcak Konular

Demirel son sözü söyledi!

7 Ekim 2008 07:56 tsi
Demirel son sözü söyledi! 'Bu ülkenin havasını soluyorsunuz, ekmeğini yiyiyorsunuz, eşit şartlara sahipsiniz' diyen Demirel, Kürt vatandaşlara çağrıda bulundu.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Büyük Anadolu Vakfı'nın geleneksel aylık söyleşileri kapsamında, Sheraton Otel'de düzenlenen ''Yeni bir Dünya Düzenine Doğru Giderken Türkiye Ne Yapmalı'' konulu toplantıya katıldı.

Konuşmasına, ''Vatan topraklarını bekleyen askerlerimizin Aktütün karakolunda uğradığı menfur saldırıyı nefretle kınıyorum'' diyerek başlayan Demirel, şehitlere Allah'tan rahmet ailelerine ve Türk halkına baş sağlığı diledi. Demirel, ''Şehitler hepimizindir, acıları, elemleri bizimdir. Türkiye'yi bir acı ve elem kaplamıştır. Bu ümitsizlik değildir. Şehidine sahip çıkmaktır'' diye konuştu.

Ağustos ayında Gürcistan ile Rusya arasında Güney Osetya özerk bölgesi konusunda çıkan gerginliğe değinen Demirel, bunun ''bir dünya olayı'' olduğunu belirterek, SSCB'nin dağılmasından sonra Kafkasya ve Orta Asya'da birçok devlet kurulduğunu ancak, ''19 yıldır buralardaki durumun oturmadığını, bölgenin sağlam iplerle bağlı olmadığını'' kaydetti.

Demirel, Rusya'nın izole edilmesi durumunda, dünyanın yeni sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını, bu nedenle, Avrupa'dan uzaklaştırılmaması, hatta yakınlaştırılması, Avrupa'nın sınırlarının da Ural Dağlarından Tanrı Dağlarına kadar gitmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Gürcistan sorununda ''maceracı politika izlemediğini'' savunan Demirel, sorunla ortaya çıkan boğazlar konusuyla ilgili olarak da ''Umuyorum ki bu son hadiseden sonra, büyük devletler kendi aralarında veya şu veya bu biçimde Türkiye, boğazlar rejiminin yeniden düzenlenmesi bakımından bir zorlamayla karşı karşı kalmaz'' dedi.

Demirel, yine de ''kolay kolay ne Lozan'ın ne de Montrö'nün deldirilebileceğini'' kaydetti.

''MESELE TÜRK-KÜRT KAVGASI DEĞİLDİR''

Demirel, terörle mücadeleyle ilgili soru üzerine, ''Türkiye'nin başındaki olayın terör değil, ülkenin bölünmesi, ülke toprakları üzerinde bağımsız devlet kurma sorunu'' olduğunu söyledi.

''Sanki, Türkiye'de, Türkiye Cumhuriyeti devletinden, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarından şikayeti olan Türk vatandaşları varmış da bunların kurtarılması lazımmış gibi bir görüntü dışarıya hakimdir'' diyen Demirel, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hangi etnik kökenden gelirse gelsin, beraber yaşama şuurundan uzaklaşmamaları gerektiğini kaydetti.

Demirel, şöyle devam etti:

''Bu mesele bir Türk-Kürt kavgası değildir. Beraber yaşamak isteyen Türklerle, beraber yaşamak isteyen Kürtler, kopmak isteyenlere fırsat vermelidir. Bu mesele hiç bir zaman bir Türk-Kürt hadisesi haline gelmemelidir ve ben 'Kürdüm', ben 'Türküm' diyen bütün vatandaşlarıma 30 senedir sesleniyorum; Birbirinize, aranızda hiçbir mesele yokken, durup durduğunuz yerde, düşman gibi bakmayın. Hiçbir mesele yok, alıp veremediğiniz ne var yani. Bu ülkenin havasını soluyorsunuz, ekmeğini yiyiyorsunuz, eşit şartlara sahipsiniz. Vali, general, yüksek mahkemelerin en başına kadar çıkıyorsunuz, parlamenter, başbakan, cumhurbaşkanı oluyorsunuz, bunlar az şeyler değil.

Bu ülke kimden neyi esirgiyor, değerini bilin. Beğenmediğiniz şey varsa, gelin beraber düzeltelim, ama gelin Türkiye'nin birliğini koruyalım, en önemli hadise o.''

''Hadiseler ne kadar can sıkıcı olursa olsun, Türkiye'nin bölünemeyeceğini'' vurgulayan Demirel, ''Bu mümkün değildir. Türkiye'yi böldürtmemenin bedeli neyse, bu millet onu ödemeye hazırdır. Meydan okuyor değilim, herkesin menfaatine bir şey söylüyorum. Bu bana düşer onun için söylüyorum, gelin yol yakınken herkes aklını başına toplasın'' diye konuştu.

Demirel, ''kimsenin Türkiye Cumhuriyetinin gücünü, kudretini demeye kalkmaması'' uyarısında bulunarak, ''Acımız büyük, ama biz bu acının altında kalmayız. Onun için, acaba yapamadığımız bir şey var mı? Olabilir. İlgili makamlar onu düşünürler. Şunu söyleyeyim ki bu mücadeleyi yapan askerler, ki ben bu mücadeleyi 20 yıldır takip ediyorum, bunu kahramanca yapıyorlar ve mümkün olduğu kadar halka zarar vermeden, halkı koruyarak yapmak istiyorlar'' dedi.

''ADAMIN TELEFONUNU DİNLEMEYİN''

Demirel, Türkiye'de koropsiyon (rüşvet, yolsuzluk vb.) konusunun yoğun bir şekilde konuşulduğunu ve bunun ''hayra alamet olmadığını'' söyledi.

Belirli iddialar varsa, bunun ''panzehirinin açıklık'' olduğunu ifade eden Demirel, iddia edenden ispat etmesinin, burada da açıklığın gerektiğini belirtti.

Demirel, ''Özgür bir Türkiye istiyorsan, adamın telefonunu dinlemeyin, orta yerde açık suç olmadan vatandaşlar suçlu hale getirilebilir mi? Herkesi, 'Ben suçlu muyum' haleti ruhiyesine getirebilinir mi?'' dedi.

Demirel, dünyada yaşanan krizin, ekonominin daralması ve işsizliğin artması anlamına gelen ekonomik kriz olmadığını, para krizi bulunduğunu söyledi.

Türk ekonomisinin dünyanın ilk 10'u arasına girmesinin yılda yüzde 3 nüfus artışıyla mümkün olamayacağını, bunun yüzde 1-1,2 seviyesinde olması gerektiğini belirten Demirel, ama aynı zamanda nüfusun iyi eğitimli, üretici, uygarlığa hakim olması gerektiğini bildirdi.

Ermenistan ile ilişkiler konusundaki bir soru üzerine Demirel, dostlukları ''halat çekmeye'' benzeterek, Türkiye kadar toleranslı bir ülkeyi kimsenin bulamayacağını, ''kimsenin babalarımızı, dedelerimizi kötületemeyeceğini'' sözlerine ekledi.

aa



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,592 µs