görüşüyor | " /> görüşüyor | "/>

En Sıcak Konular

Kabil ile Taliban görüşüyor

6 Ekim 2008 22:24 tsi
Kabil ile Taliban görüşüyor ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin işgali altındaki Afganistan'da Kabil yönetimiyle Taliban arasında gizli müzakereler yapıldığı ortaya çıktı. Müzakerelerin amacı...

CNN'e konuşan kaynaklar, Suudi Arabistan Kralı 2. Abdullah'ın ev sahipliği yaptığı 4 günlük toplantıda Taliban'ın Kabil ile müzakerelerde bulunduğunu bildirdi. CNN, "Afganistan'da uzun süredir devam eden çatışmayı sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelerin ilki, Suudi yönetiminin Afganistan'daki soruna direk rol almaları manasına geliyor." yorumunda bulundu.

 Kaynaklar, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in müzakerelerde bulunmadığını ancak yardımcılarının münzevi liderin El Kaide ile işbirliği yapmadığını vurguladığını belirtti. CNN, kapalı kapılar arkasında 2 yıl süren görüşmelerin ardından bu müzakerelerin başladığını belirtti.

Müzakerelere yakın Suudi bir kaynak da görüşmeyi doğrularken Suudilerin çatışmanın tarafları arasında müzakerelerin başlamasındaki kolaylaştırıcı rolünü ciddiye aldığını vurguladı. Suudi kaynak, görüşmelerin ikinci turunun 2 ay içinde başlayacağını belirtti. Suudi yetkili, Afgan hükümetinin Taliban'ı askeri yöntemlerle yenemeyeceğine inandığını ve Taliban'ın da Amerikan destekli güçlere karşı savaş kazanamayacağına inandığını vurguladı.

SADECE İFTAR YEMEĞİYDİ

Afganistan'ın Pakistan Eski Büyükelçisi Abdülsalam Zaeef ise görüşmenin barış müzakereleri olmadığını sadece iftar yemeği olduğunu söyledi. Zaeef, Suudi Arabistan Kralı 2. Abdullah'ın kendisini iftara davet ettiğini ve bu yemekte Taliban'ın temsilcileri, Afgan hükümeti yetkilileri ve güçlü komutan Gulbuddin Hekmatyar'in bir temsilcisi olduğunu aktardı. Yemekteki temsilcilerin değişik konuları ele aldıklarını ancak Afganistan ile ilgili bir meseleyi tartışmadıklarını kaydetti. Eski büyükelçi, yemekteki yetkililerin barış görüşmesi yapmaya yetkili olmadıklarını da ifade etti. AP'ye konuşan eski elçi Zaeef, "Bu yeni birşey değil. Davetlilerin katıldığı bir yemekti." diye konuştu.

Afganistan lideri Hamid Karzai'nin sözcüsü, görüşme iddialarına ilişkin yorum yapmazken Taliban'ın sözcüsü Yusuf Ahmadi, barış görüşmesinin yapılmadığını kaydetti.

cihan



Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,746 µs