En Sıcak Konular

Dubai: Kriz mi; o da ne?

6 Ekim 2008 21:39 tsi
Dünya büyük bir finansal krizle boğuşurken, geleceğin finans merkezlerinden biri olmaya çalışan Dubai, 95 milyar dolarlık yeni bir kent inşa edeceğini duyurdu.

Çok amaçlı Cumeyra Bahçeleri adında kurulacak kenti hükümete ait Miras Gelişim 12 yılda inşa edecek.

Dubai'de yapılan dört günlük emlak fuarı Cityscape'in (Panorama) açılışında proje dünyaya duyurulurken, diğer bir Dubai şirketi Nakil de 1 kilometre uzunluğunda yeni bir bina inşa ederek, kendilerine ait rekoru kıracaklarını açıkladı. 10 yılda bitirilmesi planlanan gökdelenin maliyetinin 40 milyar dolar olacağı hesaplanıyor. Ancak gökdelenin yüksekliğinin, inşa edilmesi planlanan diğer gökdelenler tarafından geçilmemesi için nihai uzunluğun değiştirilebileceği ifade ediliyor. Daha önce Suudi Arabistan da 1 mil uzunluğunda bir gökdelen inşa edeceğini duyurmuştu.

Dubaili Emaar Şirketi tarafından inşası devam eden Burc Dubai 688 metre uzunluğuyla halen dünyanın en uzun binası rekorunu elinde bulunduruyor.

Miras Gelişim tarafından yapılan açıklamada Cumeyra Bahçeleri, iş ve eğlence mekanları ile yerleşim birimlerinden oluşacak. Tüm bu birimler şehrin büyük kuleleriyle bağlantılı olacak. Şehrin ortasından ise büyük bir kanal geçecek.

Petrol zengini Arap ülkeleri içinde, petrolün gayri safi milli hasılası içinde en az oranı teşkil ettiği ülke olan Dubai, halen Ortadoğu'nun en canlı ticaretinin merkezi durumunda. Komşu ülke İran'la bile siyasi ilişkileri alt düzeyde bulunmasına rağmen, her gün 20'den fazla uçağın İran'dan kalkarak Dubai'ye inmesi, bu canlılığın işaretlerinden biri olarak gösteriliyor.

Son dönemde tüm dünya piyasalarını yerle bir eden ekonomik krizin etkisinin hissedilmeye başlandığı ülkede Dubai Borsası'nın son bir haftada yüzde 7'den fazla değer kaybetmesi ve petrol fiyatlarının hızla düşmesi bile Dubai'nin geleceğe yönelik dev projelerini engellemiyor.

Ülkede halen pek çok suni ada, yeni şehirler, kar yağdırılan suni tepeler, kanallar ve limanlar inşa ediliyor.

cihan

 



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,272 µs