En Sıcak Konular

Öğrenci affı meclis gündeminde

6 Ekim 2008 19:42 tsi
Öğrenci affı meclis gündeminde Üniversitelerde öğrenci affını düzenleyen kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Gündemdeki tasarı neler öngörüyor? Bugüne değin aftan yararlanan öğrenciler ne kadar başarılı oldu?

Tasarıyla, yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden; 28 Haziran 2000 tarihinden itibaren, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler için sınav ve devam hakkı tanınması öngörülüyor.

Tasarı, 28 Haziran 2000 tarihinden itibaren her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler, 2 ay içerisinde başvurmaları halinde sınav ve devam hakkından yararlanmalarını öngörüyor.

Yükseköğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden; 28 Haziran 2000 tarihinden bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteği ile ilişikleri kesilenler dahil her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 aylık başvuru süresi içerisinde ilişiği kesilenler, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde ilgili yüksek öğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla bu maddede belirtilen haklardan yararlanacaklar.

Başvuruda bulunanlar, ilgili yüksek öğretim kurumları tarafından, 2 aylık başvuru süresinin dolması beklenmeden de bu haklardan yararlandırılabilecek. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini, gözaltında veya tutuklu bulunanlar ise bu hallerinin sona ermesini takip eden 2 ay içinde ilgili yüksek öğretim kurumuna başvurmaları halinde bu haklardan yararlandırılacak.

-SINAV VE DEVAM HAKKI-

Başvuru süresi sonuna kadar yüksek öğretim kurumlarınca haklarında ilişik kesme işlemi tesis edilen yüksek öğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden, ilişik kesme işlemine karşı idari yargı mercilerine başvurmuş olanlar da ilgili yüksek öğretim kurumuna başvurmaları halinde yeniden kayıt yaptırma hakkına sahip olacaklar. Davanın davacının aleyhine sonuçlanması, öğrencinin aftan yararlanmasına engel olmayacak.
Ön lisans ve lisans düzeyinde ilişiği kesilenlere; devam şartını yerine getirmedikleri dersler için 1 eğitim öğretim yılı, dönemlik dersler için 1 dönem devam etme hakkı ve 4 sınav hakkı, devam şartını yerine getirip başarısız olanlara, başarısız oldukları dersler için 4 sınav hakkı; istemeleri halinde başarısız oldukları derslere 1 eğitim öğretim yılı, dönemlik dersler için 1 dönem devam etme hakkı, devam zorunluluğu bulunmayan dersler için 4 sınav hakkı tanınacak.
Not ortalaması nedeniyle sınıfta kalmış olanlara, bir üst sınıfa 1 eğitim öğretim yılı devam etme hakkı ve istedikleri 3 dersten not yükseltmek için 2 sınav hakkı, not ortalaması nedeniyle mezun olamayanlara, istedikleri 3 dersten not yükseltmek için 2 sınav hakkı verilecek.

-LİSANS ÜSTÜ DÜZEYDE İLİŞİĞİ KESİLENLER-

Lisans üstü düzeyde ilişiği kesilenlere; devam şartını yerine getirmedikleri dersler için 1 eğitim öğretim yılı, dönemlik dersler için 1 dönem devam etme hakkı ve 3 sınav hakkı, devam şartını yerine getirip başarısız olanlara, başarısız oldukları dersler için 3 sınav hakkı; istemeleri halinde bu dersleri değiştirerek 1 eğitim öğretim yılı, dönemlik dersler için 1 dönem devam etme hakkı, yeterlik için 3 sınav hakkı verilecek.
Yüksek lisans öğrencileri için 1, doktora öğrencileri için 2 yıl tez hazırlama süresi, doktora yeterlik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara 3 sınav hakkı, sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuvar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartıyla 3 sınav hakkı tanınacak.

-AÇIK ÖĞRETİMDE KAYDI SİLİNENLERE KAYIT HAKKI-

Af kapsamında verilen sınav ve devam hakkının kullanılması süreci sonunda başarılı olanların öğrenciliğe intibakları yapılacak ve haklarında, yıl kaybetmemiş öğrenciler gibi işlem yapılacak.

Başarısız olunan derslerin programdan çıkarılmış olması halinde bu derslerin yerine, ilgili yüksek öğretim kurumu tarafından muadil başka dersler belirlenecek.

Pedagojik formasyon programını tamamlayamayanlar için 3 sınav hakkı verilecek; yapamadıkları uygulamalar için ilgili yükseköğretim kurumu tarafından devam imkanı sağlanacak. Açık öğretim sistemi ile öğrenim yapılan ön lisans, lisans tamamlama ve lisans programlarından kaydı silinenlere yeniden kayıt hakkı verilecek.

Lisans programlarına devam ederken çeşitli nedenlerle ön lisans diploması alarak kurumlarından ayrılanlar da haklardan yararlandırılacak.

-ASKERE ALINMALARI GEREKENLER-

Lisans üstü, tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlik öğrenimlerini tamamlayamadıkları için yüksek öğretim kurumlarındaki görevlerine son verilenler, tanınacak bu haklardan yararlanarak başarılı olmaları halinde eski görevlerine veya dengi görevlere iade edilecek; bunların para borçları hizmet borcuna dönüştürülecek.

Başvuru süresi içerisinde askere alınmaları gerekenler, bu maddede belirtilen hakları kullandıkları takdirde tecilli veya tehirli sayılacak.

Tasarıya göre, vakıf üniversitelerinde öğrenimlerine burslu olarak devam ederken ilişiği kesilenlerin, aftan yararlanarak öğrencilik hakkını elde etmeleri halinde, bursluluk statülerinin devam edip etmeyeceğine ilgili vakıf üniversitesinin yönetim kurulunca karar verilecek.

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na öğrenim kredisi veya katkı kredisi borcu bulunanların aftan yararlanması halinde bu borçların ödenmesi ertelenecek. Borç ertelemeyle ilgili usul ve esaslar Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından belirlenecek.

-''AFTAN FAYDALANANLARDAN YÜZDE 48'İ BAŞARILI''-

Tasarının gerekçesinde, öğrencilerden yaklaşık olarak yüzde 44'ünün başarısızlık, yüzde 32.9'unun kendi isteğiyle, yüzde 16'sının devamsızlık ve yüzde 7'sinin kayıt yenilememe nedenleriyle ilişikleri kesildiği, disiplin nedeniyle ilişiği kesilenlerin oranının ise yüzde 1'i bulmadığı kaydedildi.

Gerekçede, 1983 eğitim öğretim yılından 1997 eğitim öğretim yılına kadar 9 kanunla tanınan haklardan toplam 163 bin 851 öğrenci yararlandığı bildirildi.

Çıkarılan haklardan yararlananların yüzde 48'inin başarılı olduğu ifade edilen gerekçede, yeni bir hak tanınması halinde çok sayıda öğrenciye yükseköğrenimlerini tamamlama fırsatı verileceği vurgulandı



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,808 µs