En Sıcak Konular

Olmert'ten Ruslara 'kutsal hediye'!

6 Ekim 2008 18:10 tsi
Olmert'ten Ruslara 'kutsal hediye'! İsrail, Rusya'yı Suriye, İran ve Hamas'tan koparmak için temaslarını hızlandırdı, Olmert, 'kutsal hediye' ile Moskova'da.

Rusya'nın İran ve Suriye'ye satmayı planladığı S-300 füze savunma sistemleri, Suriye'ye yeniden kurulması planlanan Tartus deniz üssü, İran nükleer programı ve Hamas'la Rusya arasında gelişen ilişkilerden rahatsız olan İsrail, Moskova'yı durdurmak için yoğun çaba sarfediyor.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Moskova'dan istediklerini alabilmek için kutsal bir hediye ile Kremlin'e geliyor. Rusya'nın 1890 yılında Çar 2. Aleksader'ın oğlu Sergey Aleksandroviç adına inşa ettiği ve Rus hacıların uğrak yeri olan kutsal 'Sergey kervansarayı' Moskova'ya iade ediliyor. İsrail hükümeti pazar günü gerçekleştirdiği oturumda son dakika kararı ile Rus hacılar için kutsal olan mekânın mülkiyet hakkının Rusya'ya iade edilmesine karar verdi. Moskova uzun süredir 1964 yılında İsrail'in Sovyetler Birliği'nden 3,5 milyon dolara satın aldığı iki katlı kervansarayın iade edilmesi için çabalarını sürdürüyordu.

Olmert'in iki günlük resmi ziyaretinde, bölgesel güvenlik sorunları ile birlikte, Rusya'nın Orta Doğu'ya satmayı planladığı silahlar var. Hükümet toplantısında ziyaretle ilgili açıklamada bulunan Olmert, "İran nükleer programında Rusya anahtar rol oynuyor. Bölgeye silah sevkiyatı gerçekleşiyor. Bu bizi haddinden fazla üzüyor. Geniş gündemlerimiz var." dedi.

İsrail Rusya'nın Orta Doğu'ya gerçekleştireceği stratejik silah sevkıyatı sonrası bölgenin dengelerinin bozulacağını savunuyor. Nükleer silah üretimi gerçekleştirdiğini iddia ettiği İran'ı vuracağı yorumları yapılan İsrail'in Tahran'ın Rus S-300 füzeleri ile güvenlik sağlamasının ardından bu ülkeye herhangi bir saldırı gerçekleştirme şansı kalmıyor. İsrail, Tartus'a kurulacak deniz üssüne karşılık Moskova'nın Suriye'ye de benzer savunma sistemlerini verecek olmasından rahatsız.

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rusya-İsrail ilişkileri gelişiyor. Bir milyondan fazla Yahudi, Sovyetler Birliği topraklarından İsrail'e göç etti. Ancak İsrail'in Gürcistan'a silah satışı gerçekleştirmesi ve bu silahların Güney Osetya operasyonunda kullanılması, Kremlin'i kızdırdı. Moskova'nın, buna karşılık İran ve Suriye'ye S-300 savunma sistemleri vermeye karar verdiği iddia ediliyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yeni silah satışları ile ilgili yaptığı açıklamada Şam'a savunma amaçlı silahların verileceğini doğruladı. Gürcistan'a silah satışını durduran İsrail'in Moskova'yı bölgeye silah satışını durdurma konusunda ikna etmesi beklenmiyor.

Dünyabulteni



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs