En Sıcak Konular

Borsada tarihi düşüş

6 Ekim 2008 17:24 tsi
Borsada tarihi düşüş Uluslararası piyasalardaki tedirginlik İMKB'yi tepetaklak etti...

Borsa, tarihinin en büyük beşinci düşüşünü gerçekleştirirken, dolar 1.36 ile Ağustos 2007'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

BORSA: Cuma günkü satışlar hızlanarak devam etti. endeks günü 2 bin 978 puan düşüşle tamamlarken, tarihinin en büyük düşünü kaydetti. Oransal olarak bakıldığında ise değer kaybı yüzde 8.62'ye ulaştı. Borsa günü 31 bin 575 puandan tamamladı.

DOLAR: Sabahki yükseklişin ardından öğleden sonra ikinci bir dalga daha geldi. Dolar 1.36 ile son 14 ayın zirvesine tırmandı.

FAİZ: Gösterrge faiz yüzde 20.44 ile 25 Temmuz 2008'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

ULUSLARARASI BORSALAR: Global borsalarda hızlı bir düşüş görüldü. Rusya Borsası yüzde 15 düşüşün ardından kapatılırken Avrupa'daki kayıpla yüzde 6'yı aştı.

PARİTE: Dolar euroya karşı yüzde 1.5 değer kazanarak 1.3580 seviyesine yükseldi. Dolar euro önünde son 13 ayın zirvesinde bulunuyor.

Rusya Borsası yine kapatıldı.

BORSADA TARİHİ DÜŞÜŞ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda tarihi bir düşüş yaşandı. Geçtiğimiz haftayı bayram tatili nedeniyle az hasarla atlatan İMKB bugün gelen satışlarla tam anlamıyla çarpıldı. Günlük düşüş 2 bin 978 puana ulaşırken, bu rakam puan bazında İMKB tarihinin en büyük beşinci düşüşü olarak kayıtlara geçti.

Borsa 22 Mayıs 2006'da 3 bin 292 puan, 16 Ağustos 2007'de 3 bin 240 puan, 17 Mart 2008'de 3 bin 176 puan ve 21 Ocak 2008'de de 3 bin 113 puan gerilemişti.

NEW YORK BORSASI DÜŞÜŞLE AÇILDI

New York Menkul Kıymetler Borsası düşüşle açıldı. Dow Jones endeksi, açılışta yüzde 2,64 ve Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 2,76 oranında düştü.

New York Borsası'nda Dow Jones endeksi bir ara 9,981,39 puana düşerek, 29 Ekim 2004'ten bu yana ilk kez 10 bin puanın altına geriledi.

LATİN AMERİKA BORSALARI DA DÜŞTÜ

Bu arada Latin Amerika borsaları da düşüşle açıldı.

Brezilya borsasında Bovespa endeksi yüzde 10'dan fazla düşünce, borsa yarım saat kapatıldı. 

Meksika'da IPC endeksi yüzde 5'den fazla değer kaybederken, Şili, Arjantin ve Kolombiya'da da borsalar hızla düştü.

Brezilya, Meksika, Arjantin, Şili ve Kolombiya paraları ABD doları karşısında yüzde 3 ila 5 oranında değer kaybetti.

Uzmanlar ne diyor?

Uzmanlar, ABD'de kurtarma planının Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesine rağmen, planın ABD ekonomisindeki yavaşlamaya engel olmayacağı ve sorunların süreceği endişeleri, ABD tarımdışı istihdam verisinin beklentilerden kötü gelmesi ve Avrupa'da krizin derinleşmesinin İMKB'de hızlı bir düşüş hareketine neden olduğunu belirtiyor.

Tacirler Menkul Değerler Portföy ve Fon Yönetim Müdürü Aslıhan Balaban, İMKB'nin son dönemde özellikle Avrupa'yı da saran resesyon korsusunun gölgesi altında haftaya satıcılı başladığına dikkat çekerek, "Şu anda endekste yeniden 32 bin bölgesinde destek oluşturma çabası hakim görünüyor. Piyasaların güçlü olup olmadığını bu hafta içinde yurtdışında yaşanacak gelişmelerle belli olacaktır" diye konuştu.

32000 seviyesinden beklenen tepki gelmemesi ve aşağı yönlü hareketin hız kazanması halinde, destek arayışının 30000 puanın altında devam edeceği görüşünü savunan Balaban, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Piyasada gözler yine yurtdışında olacaktır. Alım yönünde iştahın azaldığı bir dönemdeyiz. İştahın yeniden artması yurtdışından gelecek açıklamalara bağlı bulunuyor. Bu hafta data yoğunluğu olacak bir hafta olacak. Ancak önlem paketleri ve mali sektöre yönelik haber akışları bu hafta için daha çok yön belirleyici özelliğe sahip olacaktır."

Yapı Kredi hisseleri tepetaklak   
 
İtalya'nın en büyük bankası Unicredit'in Koç Holding ile yüzde 50-50 ortaklığı bulunan Koç Finansal Hizmetler'in sahipliğindeki Yapı Kredi Bankası'ndaki (YKB) hisselerini satabileceğine dair haberlerin etkisiyle, başta YKB olmak üzere Grup şirketlerinin hisseleri yüzde 10'dan fazla değer kaybetti.

YKB hisseleri günü yüzde 14.84 kayıpla 2.18 YTL, Yapı Kredi Sigorta yüzde 16.67 düşüşle 10.50 YTL, Yapı Kredi Finansal Kiralama  yüzde 13.36 düşüşle 1.56 YTL ve Koç Holding yüzde 11.83 kayıpla 3.28 YTL'den tamamladı.

hurriyet.com.tr



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,020 µs