En Sıcak Konular

Gül, Finlandiya ve Estonya'ya gidiyor

6 Ekim 2008 17:00 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Baltık ülkelerinin cevheri olarak bilinen teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarında öncü ülkeler Finlandiya ve Estonya'yı 7-11 Ekim tarihinde ziyaret edecek.

Temel amacı, bu iki ülke ile Türkiye'nin gerek AB müzakereleri sürecinde politik ilişkilerini gerekse ikili ekonomik ilişkilerini müzakere etmek olan bu ziyaretler kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu da Helsinki ve Talinn'de iş forumları düzenleyecek.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 7-11 Ekim 2008 tarihlerinde Finlandiya ve Estonya'ya resmi temaslarda bulunmak üzere bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu çerçevede, Türk-Fin İş Konseyi, SITRA ve Fin Sanayicileri Kondeferasyonu-EK işbirliği ile 8 Ekim 2008 tarihinde Helsinki'de, Türk-Eston İş Konseyi de Estonya Sanayi ve Ticaret Odası işbirliği ile Tallin'de iş forumları düzenleyecek. Toplantıların ana amacı Türk iş dünyası temsilcilerini her iki ülke işadamları ile buluşturmak.

DEİK'ten yapılan yazılı açıklamada, Baltık ülkelerinin cevherleri olarak anılan Finlandiya ve Estonya, geride bıraktığımız son on yılda en iyimser tahminlerin bile ötesinde bir gelişme kaydetti. Öte yandan, bölgede hala bakir kalmış kaynakların bulunduğu da biliniyor. Bu nedenle gerek Finlandiya gerekse Estonya özellikle ticari ilişkiler konusunda işbirliği arayışında. AB ve NATO üyeliğinin de etkisiyle olumlu ilerlemeler kaydeden Baltık bölgesi, dış dünya ile daha yoğun bağlantı kurma ve işbirliği yapma amacıyla somut adımlar atmaya hazırlanıyor.

AB bünyesinde teknolojik inovasyon ve ARGE çalışmalarında öncü ülkeler olan Finlandiya ve Estonya söz konusu alanlarda Türkiye için işbirliği vaadi taşıyor. İleri teknoloji ve elektronik sanayi ürünlerinde (telekomünikasyon, bilişim-yazılım, güvenlik sistemleri vb.) Nokıa, Kone, Wartsıla gibi dünya markalarına ev sahipliği yapan Finlandiya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinde öncelikli sektörlerin telekomünikasyon ekipmanları gibi elektronik ve yüksek teknoloji gerektiren ürünler olduğu göze çarpıyor. Enerji ve çevre alanında ve orman ürünlerinde de Türkiye ve Finlandiya'nın ortak faaliyet göstermesi mümkün.

Dolayısıyla, yüksek teknoloji ürünleri, bilişim teknolojilerinin yanında tıbbi ve bilimsel araştırmalar alanında da dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Finlandiya'nın sahip olduğu bu bilgi birikiminden Türkiye'nin daha verimli yararlanmasına yönelik işbirliği imkanları geliştirilmesi büyük önem arz ediyor.

Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde, oldukça önemli bir destek sağlayan Finlandiya'nın, özellikle Helsinki Zirvesi'nde oynadığı etkin rol ile Türkiye'ye tam üyelik için müzakere yolu açtığı biliniyor. Bu siyasi işbirliğine karşılık, iki ülke ekonomi alanında beklenin altında bir çizgide seyrediyor. 2007 yılında 1,62 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip olan Türkiye ve Finlandiya'nın ilişkilerini değerlendiren Helsinki Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, Türkiye'den ülkeye ihraç edilen ürünlerin çok sayıda ve çeşitli olduğu ancak az sayıda ürünle önemli sayılabilecek pazar payına sahip olunduğu ifade ediyor. Taşıma süresinin uzunluğu ve karayolu taşımacılığında karşılaşılan sorunların ikili ticaretin gelişmesinin önünde büyük bir engel teşkil ettiği de belirtiliyor.

FİNLANDİYA'DA AB'YE İLİŞKİN TEMASLAR DEĞİŞTİRİCİ NİTELİKTE OLABİLİR

Türk-Fin İş Konseyi Eski Başkanı Yılmaz Çakır, Finlandiya'dan Cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye'ye son resmi ziyaretin 9 yıl önce yapıldığına işaret ederek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kalabalık bir karma heyetle Finlandiya'ya yapacağı ziyaretin özellikle iş çevreleri açısından önemli olduğunu ifade ediyor. Ekonomi oskarlarının en büyüğü olan "dünyanın en rekabetçi ülkesi" olma becerisini yıllardır kesintisiz sürdüren, 5,5 milyon nüfuslu ve Türkiye'nin yarısından büyük bir coğrafyaya sahip ülkeye Cumhurbaşkanı Gül'ün yapacağı ziyaret sırasında AB tam üyelik müzakerelerine Fin desteğinin giderek artırılması ve Olli Rehn görevi devretmeden önemli eşiklerin aşılmasına katkısının sağlanması konusunda temaslarda bulunulması gerektiğine dikkat çekiyor.

ESTONYA, E-DEVLET KONUSUNDA ÖNCÜ

Dünyada genel seçimleri internet üzerinden gerçekleştiren ilk ülke olma sıfatına sahip, e-devlet hizmetlerinde öncü Estonya ve Türkiye arasındaki ilişkiler ise 1991 yılında ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana dostane şekilde ilerleme kaydetti. Buna karşılık, bu dostluk ekonomik ilişkilere ne yazık ki asgari ölçüde yansıdı. 2007 yılında yaklaşık 249 bin dolar dış ticaret hacmine sahip olan Türkiye ve Estonya'nın dış ticaretinde yine 2007 yılında Estonya'dan gerçekleştirilen demir-çelik ithalatının bir önceki yıla oranla yüzde 118'lik artış kaydetmesiyle birlikte yüzde 44'lük bir yükselmenin gerçekleştiği gözleniyor.

ESTONYA İLE İŞ HACMİ 7 YILDA 10 KAT ARTTI

Türk-Eston İş Konseyi Başkanı Galip İlter, Türkiye ve Estonya'nın kültürel açıdan birbirlerini yeterince tanımıyor olmalarına karşın karşılıklı ekonomik iş hacmini son 7 yılda 10 kat artırmayı başarmalarının oldukça önemli olduğunun altını çiziyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 7-11 Ekim 2008 tarihlerinde Finlandiya ve Estonya'ya resmi temaslarda bulunmak üzere gerçekleştireceği ziyaretin olumlu sonuçları beraberinde getireceğine olan inancını ifade eden İlter, geçmişten günümüze uzanan Estonya Türkiye ilişkilerinin Türk girişimcilerin bölgeye bakışını geliştirdiğini ifade ediyor.

"Türk firmaları Estonya'nın sadece nüfusunu ölçü alarak pazar değerlendirmesi yapma yanılgısına düşmemeli, aksine Estonya'yı merkez kabul ederek bölge ülkelerine kolayca ve son derece ekonomik lojistik imkanları ile ulaşılabileceğini görmelidir." diyen Galip İlter, "Birbirimizi yakından tanımaya ve ülkelerimizdeki fırsatları paylaşmaya biraz daha gayret göstererek, mevcut ekonomik ilişkilerimizi çok daha yukarılara çıkarmamız mümkündür. Bu hedef için, her iki ülkenin de basın yayın organları, Ticaret ve Sanayi Odaları, sivil toplum örgütleri, geçmişten daha fazla çalışarak kendilerine düşen sorumluluğu daha etkin şekilde yerine getirmelidirler" ifadelerini kullandı.

cihan 



Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,913 µs