En Sıcak Konular

Avrupa Parlamentosu'nda Çerkezler Günü düzenlendi

6 Ekim 2008 16:58 tsi
Bundan iki yıl önce düzenlenmeye başlayan Çerkez Günü, bu yıl 3. kez düzenlendi. Daha önce Avrupa Parlamentosu bahçesinde çeşitli etkinlikler kutlanan Çerkez günlerinin 3.'sü Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirildi.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir'in himayesinde gerçekleştirilen 3. Çerkez Günü'ne Kanada McMaster Üniversitesi Antoloji ve Dil Bilimleri Departmanından John Colarusso, Kopenhag Üniversitesi'nden Araştırmacı ve İletişimci Lars Funch Hansen, Avrupa Çeçen Federasyonu Başkanı Admiral Daşdemir, Hukukçu ve Yazar Sefer Berzeg konuşmacı olarak katılırken parlamento salonu dinleyicilerle doldu.
Çerkez günlerinin düzenlenmesinde ön ayak olan ve Avrupa Parlamentosu'ndaki toplantıyı da himaye eden Cem Özdemir, "Bundan iki sene önce başladığımızda herhalde kimse düşünemezdi bu işin buraya gelebileceğini." dedi. 2 yılda çok yol aldıklarını belirten Özdemir, "Bugün 3. Çerkez Günü'nü gerçekleştiriyoruz Avrupa Parlamentosu'nda bundan 2 sene önce başladığımızda herhalde hiç kimse düşünemezdi bu işin Avrupa Parlamentosunda gerçekleştirileceğini. Abazya dili başta olmak üzere bölgede kullanılan diğer dillerde de burada vatandaşlara hitap edildi. Bu güzel kaybolmakta olan kültürlerin ileriki kuşaklara taşınması için biz ufakta olsa katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bir çiçek bahçesi düşünün bu çiçek bahçesinden bazı çiçekler soluyor ve kayboluyor. Keşke böyle olmasa ve bütün kültürler yeni kuşaklara taşınabilse. Bugün buraya gelen insanlar üzerlerine düşen görevleri yerlerine getiriyorlar. Dilerim bu kültürler dünyadan kaybolmazlar." dedi.

3. Çerkez Günü programında bir ilki de gerçekleştirdiklerini ifade eden Cem Özdemir, Parlamentodaki toplantıda Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri ile Abazya Cumhuriyeti'nden gelen konuşmacıların fikirlerini tartışacaklarını söyledi. Cem Özdemir, "Programda elbette güncel konuları da işleyeceğiz. Savaşları ele alacağız. "Abazya'nın geleceği ne olacak?" Avrupa Parlamentosu'ndaki milletvekili arkadaşlarla burada Abazya Cumhuriyeti'nden gelen arkadaşlarla tartışacaklar; burada konuşacaklar. Burada bir ilke de imza atmış olacağız. Hep Gürcülerle konuşuldu. Abazyalılarla hiç konuşulmadı. Bugün bu konuda bir ilke de imza atmış olacağız." dedi.

Programın konuşmacılarından olan Kanada McMaster Üniversitesi Antoloji ve Dil Bilimleri Departmanından John Colarusso, Çerkezlerin geçmişinden ve dil yapısından bahsederek, Çerkezlerin toplumsal yapıları hakkında bilgiler verdi. Çerkezlerin özelliklerini maddeler halinde dile getiren John Colarusso, Çerkez toplumsal yapılarında yaşlıların ve kadınların çok önemli roller oynadığına dikkat çekerek, kadınların kan davalarını başörtülerini ve şallarını yere atarak durdurabildiklerini ifade etti. John Colarusso, "Çerkez toplumu eğlenmeyi ve oynamasını çok sever. Bunun yanında Çerkezler çok misafirperverdirler ve misafirin zenginliğine ve fakirliğine bakılmadan karınları doyurulur ve güvenlikleri sağlanır. Bunun yanında Çerkez toplumunda sütkardeşliği anlayışı ise oldukça yaygındır." dedi.

Hukukçu ve Yazar Sefer Berzeg programda yaptığı konuşmasında Çerkezlerin tarihinden bahsederek yaşadıkları acıları ve soykırımı anlattı. Rusların Çerkezlerin tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu anlatan Sefer Berzeg, Rusların Çerkezleri yurtlarından sürdüğünü ve bu sürgün sırasında binlerce Çerkezin açlıktan ve hastalıktan hayatlarını kaybettiklerini ifade etti. Yerlerinden ve yurtlarından edilen Çerkezleri Osmanlı Devleti'nin kabul ettiğini ifade eden Berzeg, "Yerlerinden ve yurtlarından kovulan Çerkezler Osmanlı Devleti'ne gelmişlerdir ve beraberlerinde bir takım sıkıntıları da getirmişlerdir. Osmanlı Devleti'nin hasta adam olarak anıldığı dönemde gelen Çerkezler aynı zamanda Osmanlı Devleti'ne önemli katkılar sağlamışlar ve Çerkez komutanları Osmanlı ordularında önemli yerlere yükselmişlerdir. Tarih sahnesinde birçok acılar yaşayan Çerkezler anayurtlarına dönmekten hiçbir zaman vazgeçmemişlerdir. Çerkezler hayalini kurdukları anayurda dönme düşüncelerinden geçmişte vazgeçmedikleri gibi bugün de bu düşüncelerinden vazgeçmemişlerdir." dedi. 

cihan
 



Bu haber 1,154 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,688 µs