Genelkurmay bunları istiyor | " /> Genelkurmay bunları istiyor | "/>

En Sıcak Konular

Genelkurmay bunları istiyor

6 Ekim 2008 16:43 tsi
Genelkurmay bunları istiyor Genelkurmay Başkanlığı uyum yasaları çerçevesinde yapılan reformların terörle mücadelede elini zayıflattığını düşünerek hükümete başvurdu. Talepler tartışma çıkaracak nitelikte. İşte bir tanesi: Gözaltılarda avukat bulundurma zorunluluğu kaldırılsın!

Geçtiğimiz Perşembe Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün karakoluna yönelik terör saldırısı terörle mücadelede elini güçlendirmek isteyen Genelkurmay'ın hükümetten taleplerini tekrar gündeme getirdi. Özgürlüklerden geri adım olarak nitelenebilecek ve tartışma çıkarması muhtemel isteklerin özellikle doğu illerinde özgürlüklerin kısıtlanmasını beraberinde getirebileceği vurgulanıyor.

Genelkurmay'ın hükümetten öncelikli taleplerinin 'Olağanüstü hal yasasında olan bazı yetkilerin kullanılmasına izin verilmesi, gözaltı süresinin uzatılması, operasyon için validen izin alma zorunluluğunun kaldırılması' şeklinde olduğu belirtiliyor. Ancak Genelkurmay'ın talepleri bununla sınırlı değil. Perşembe günü yapılacak Terörle Mücadele Yüksek Kurulu olağanüstü toplantısında hükümetten şu taleplerde de bulunulacağı belirtiliyor: Mevcut yasal durumda terörle mücadele zor olduğu için yetki artırımı... Sorgulamaya yetersiz kaldığı gerekçesiyle gözaltı süresinin uzatılması...  Kimi avukatların sorgulama sırasında aldıkları bilgileri terör örgütüne ulaştırdığı gerekçesiyle gözaltı sırasında avukat bulundurma zorunluluğunun kaldırılması... Yapılacak her operasyon için validen izin alınması uygulamasına son verilmesi, bir çok ili ilgilendiren operasyonlar için koordinasyon birimi oluşturulması, yollarda ve üst aramalalarında karşılaşılan hukuki sorunların giderilmesi... Ayrıca PKK ile yürütülecek mücadelenin kapsamının genişletilmesi için örgüt propagandası yapan yayınların bölgeye girişinin durdurulması, erzak ve malzemelerin PKK'ya gidişinin engellenmesi... Öneriler arasında dikkat çeken diğer bir nokta polis özel harekat timlerinin yeniden canlandırılması talebi.

Şimdi bu taleplere hükümetin nasıl bakacağı soru işareti. Tartışma yaratacağı açık olan bu taleplere hükümet kanadından ilk tepki Mehmet Ali Şahin vasıtasıyla geldi. Şehin 'insan hakları ve güvenlikten taviz vermeden bu meseleyi çözeceğiz' dedi.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız ise, "Mücadelenin desteklenmesi açısından çok önemli bir konudur. Güvenlik ihtiyaçları ile insan hakları arasında bir dengenin oluşması gerektiğine inanıyoruz" dedi.



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs