En Sıcak Konular

Hain saldırıdaki gözden kaçan detay

6 Ekim 2008 15:15 tsi
Hain saldırıdaki gözden kaçan detay Mehmet Altan, hain saldırıda kafasını kurcalayan soruların peşine düştü ve bakın nasıl bir cevapla karşılaştı?

Mehmet Altan / Star


Cevabını arayan soru

Cuma... Cumartesi... Pazar...

Türkiye’nin üzerine bir kor ateşi gibi düşen ‘Aktütün Baskını’nı’ biz ne zaman öğrendik?

Cumartesi sabahı... Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklaması ile...


Açıklamanın ilk cümlesi şöyleydi: ‘Hakkári ili Şemdinli ilçesi bölgesinde bulunan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü’nün batıdan emniyetini sağlayan Bayraktepe’deki unsurlarına karşı dün öğleden sonraki saatlerde bölücü terör örgütü tarafından Irak’ın kuzeyinde bulunan ağır silahlarının da desteği ile saldırı girişiminde bulunulmuştur.’

* * *

‘Bayraktepe’deki unsurlara karşı dün öğleden sonra...’ Açıklama cumartesi sabahı yapıldığına göre saldırı cuma öğlen olmuş. Gerçekten de ‘saldırı’ haberi cumartesi günkü gazetelerde yer alıyordu...

Ama farklı bir biçimde. Nasıl mı?

4 Ekim Cumartesi günkü Hürriyet Gazetesi’nin 16. sayfasının altında, Doğan Haber Ajansı mahreçli ve Ferit Demir imzalı dört sütunluk ‘PKK 2 şoförü bıraktı’ başlıklı haberin içindeki ‘Namazda ateş’ bölümünü beraberce okuyalım:

‘Hakkári’nin Şemdinli İlçesi’nde Irak sınırına 4 kilometre uzaklıktaki Aktütün Karakolu’na, 73 haneli köy sakinlerinin cuma namazı için camide bulunduğu sırada taciz ateşi açıldı. Karakoldaki askerlerle, Irak’tan sızan teröristler arasında çatışma çıktı.

Aralıklarla yaklaşık 3 saat kadar süren çatışmadan sonra püskürtülen teröristler, Irak topraklarına kaçtı. Çatışmada bir er yaralandı.’

* * *

Üç saat süren baskının püskürtüldüğünü ve sadece bir askerin yaralandığını söyleyen haberi, Doğan haber Ajansı’nın hangi saatte servise koyduğuna da baktım.

‘PKK’lılar Aktütün Karakolu’na Taciz Ateşi Açtı’ başlığıyla, 3 Ekim Cuma günü saat 16.52’de servise konmuş.

Saldırı, haberde sözü edilen ve farklı kaynaklar tarafından da doğrulandığı şekliyle ‘cuma namazı’ sırasında başlamış... Demek ki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü’nün Batı’dan emniyetini sağlayan Bayraktepe’ye saldırı saat 13’de olmuş.

Haberde vurgulandığı haliyle, üç saat kadar süren çatışma sonucu PKK püskürtüldüğüne göre 16’da da sona ermiş.

Zaten haber de saat 17’ye doğru servise konmuş. Cumartesi günü de bu haliyle gazetelerde yer almış.

* * *

Ama gel gör ki... Dünkü yani pazar günkü haberlerde içerik değişmişti...

5 Ekim tarihli Hürriyet Gazetesi’nin 18. sayfasındaki Doğan Haber Ajansı mahreçli imzasız ‘Yine Aktütün’ başlıklı haberde, saldırı bu kez bir önceki güne göre daha farklı bir biçimde anlatılıyordu:

‘Bayram tatilinin son günlerinde Hakkári’den gelen haberle yüreklere ateş düştü. Bölücü terör örgütünün, Hakkari-Irak sınırında sıfır noktasında görev yapan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü’ne 350 teröristle düzenlediği saldırıda 15 asker şehit oldu. 2 uzman erbaş kayboldu. 22 asker de yaralandı.

Gündüz başlayan ve 5 saat süren çatışmalar sırasında en az 23 teröristin etkisiz hale getirildiği açıklandı.

Terör örgütünün uzun süren hazırlıkla Kuzey Irak’taki Zap kampından düzenlediği anlaşılan saldırının, Meclis’te çarşamba günü görüşülecek sınır ötesi operasyon tezkeresinin öncesine rastlaması dikkat çekti.

Irak’ın kuzeyinden gelen terörist grup, öğle saatlerinde sınıra 4 kilometredeki Aktütün Karakolu’nun batı yönünden güvenliğini sağlayan sıfır noktadaki Bayraktepe timlerine saldırdı.

Teröristler, sınır yakınına taşıdıkları ağır silahlarla Bayraktepe’nin yanı sıra, Aktütün Karakolu’ndaki bölüğü de ateş altına aldı.

Genelkurmay Başkanlığı, emniyet unsurlarının, saldırıdan önce bir jandarma özel harekat timiyle takviye edildiğini, çatışma sırasında Bayraktepe’de bir bölüğe (100 asker dolayında) yakın kuvvet bulunduğunu açıkladı. Cuma günü öğle saatlerinde başlayan çatışmalar, akşam hava kararıncaya kadar yaklaşık 5 saat dolayında sürdü.

Saldırının bilançosu dün sabah erken saatte Genelkurmay Başkanlığı’nca açıklandı.’

* * *

Cuma günü Aktütün’den gelen haberlerde çatışmanın üç saat sürdüğü vurgulanıyordu.

Cumartesi bu süre beşe çıktı. Cuma günü gelen haberde çatışma bitmiş, saldırı püskürtülmüş, sadece bir er yaralanmıştı. Cumartesi günkü haberde ise bu bilanço da çok farklılaştı.

Ayrıca.. Habere ‘teröristlerin sınır yakınına taşıdıkları ağır silahlarla Bayraktepe’nin yanı sıra, Aktütün Karakolu’ndaki bölüğü de ateş altına aldı’ tespitleri de dáhil edildi.

O ağır silahların bölüğün burnunun dibine bir günde getirilemeyeceğini, o halde bunun nasıl tespit edilemediği sorusunu da bir yana koyuyorum.

* * *

Çünkü asıl merakım sadece o değil...

Cevabını arayan soru, 3 Ekim saat 16’ya kadar ajanslardan geçen haber ile sonrası arasındaki fark.

Ajans haberi doğru ise bu arada ne oldu?

Sadece bir erimizin yaralanmasıyla püskürtülen üç saatlik çatışma nasıl böyle ağır bir bilançoya dönüştü? Bu sorunun samimi ve doğru cevabı nedir?

Aktütün Köyü’ne giriş ve çıkış yasak olduğuna göre bu cevabı oralarda arama imkánı yok ama belki ajans ya da askeri yetkililer bize açıklar.

Hiç de normal olmayan bu durum belki böylece aydınlanır... Çünkü tüm Türkiye’nin önünde, ‘resmi açıklamalardan’ ziyade ‘samimi itiraflara’ çok daha fazla ihtiyaç duyulan ağır bir bilanço var.



Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,519 µs