En Sıcak Konular

Reuters: AKP, K. Irak'a harekat için baskı altında

6 Ekim 2008 14:25 tsi
Reuters: AKP, K. Irak'a harekat için baskı altında Reuters, Aktütün saldırısı sonrası Kuzey Irak'a harekat için baskı altına alınan hükümetin önündeki alternatifleri inceledi.

Reuters'da Ibon Villelabeitia imzasıyla yayınlanan haber yorumda, AKP hükümetinin Kuzey Irak'taki PKK kamplarına karşı saldırıya geçmesi yönünde artan bir baskıyla karşı karşıya olduğu duyuruldu. Haber yorumda, siyasi analistlerin, bir Kuzey Irak saldırısının, Türkiye'nin Washington ve Brüksel ile ilişkilerine zarar vereceğini ifade ettiklerinin de altı çizildi.

Karakol baskınının ateşlediği yaygın öfke ve milliyetçiliğin etkisiyle Vatan gazetesinin ölen askerlerin fotoğraflarıyla birlikte "Artık Yeter" şeklinde başlık attığı, Türk televizyon kanallarının, askerlerin cenaze törenlerini canlı yayımladığına da dikkat çekilen haber yorumda, Uluslararası Kriz Grubundan analist Hugh Pope'un analizine yer verildi.

Pope, Reuters'a, Türkiye'nin, laik kesim ile iktidardaki AK Parti arasındaki güç mücadelesini geride bırakmaya ve AB reformlarına yoğunlaşmaya çalışırken, bu saldırının zamanlamasının "Türk siyasetini karıştırma" amaçlı göründüğünü söyledi.

"PKK kutuplaşmayı besliyor. PKK, orduyu Kuzey Irak'a ABD-Türkiye ilişkilerini zorlayacak ve AB'nin Türkiye'ye yönelik eleştirilerde bulunmasına yol açacak büyük bir harekat için kışkırtıyor" ifadesini kullanan Hope, şunları ifade etti: "Kürtlere daha fazla hak sağlayan AB reformları, PKK'yı anlamsızlaştırdı. Hükümet dikkatli olmalı, gazetelerden gelen düşünmeden verilen milliyetçi tepkilere kapılmamalı."

Siyasi analistlerin, son saldırının, geçen yıl ekim ayında PKK tarafından düzenlenen ve 13 Türk askerinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıya benzediğini belirtmesine dikkat çeken Reuters, güvenlik uzmanı Gareth Jenkins'in ifadelerine de yorumunda yer verdi: "Hava harekatları, PKK'nın askeri kapasitesini 1990'lı yıllara nazaran oldukça azalttı, ama PKK propaganda yapmaya çalışıyor, devlete ve destekçilerine yıkılmadıklarını ispatlamak istiyorlar."

Reuters haber- yorumu şöyle devam etti: "PKK artık Türkiye için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturmasa da analistler askeri operasyonların, fakir güneydoğudaki isyanı tetikleyen siyasi ve kültürel problemlerle başa çıkmak için, askeri olmayan bir mücadele ile desteklenmedikçe yeterli olmayacağını ifade ediyorlar.

AK Parti gelecek mart ayındaki yerel seçimlerde, savaştan bıkan Kürt seçmenlerin oylarını Kürt yanlısı siyasi partiden kaparak güneydoğudaki önemli şehirlerin kontrolünü ele geçirmeyi umuyor. Fakat şu anda AK Parti, gittikçe milliyetçi ve ABD karşıtı bir tutum sergileyen seçmenlerin gözünde güçlü görünmek isteyebilir."

Dünya Bülteni



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,196 µs