bu fotoğraf vardı! | " /> iyibilgi zoom" /> bu fotoğraf vardı! | "/> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

Hedefte bu fotoğraf vardı!

6 Ekim 2008 13:51 tsi
Hedefte bu fotoğraf vardı! Aktütün'e yönelik terör saldırısının elbette birçok boyutu var. Ancak bu boyutuna kimse dikkat çekmedi. Terörün bir hedefi de işte bu fotoğraf... iyibilgi zoom

Mehmet Kamış/Zaman

Terörün mesajı Genelkurmay Başkanı'na

Yine göstere göstere işlenen bir cinayet. Yine amacının ne olduğu, herkesin kafasında soru işareti olarak duracak bir eylem. Yine kimin işine yaradığı, niye yaptırıldığı çok tartışılacak bir saldırı.
Yine kimin eli kimin cebinde diye zihinlerimizi kurcalayacak sorular zinciri. Yine yüreklere düşen bir ateş...

PKK ile Ergenekon arasında ne kadar bağlantı vardır, ne kadar birbirlerinin dümen suyunda yaşarlar ayrı bir tartışma konusu. Ancak PKK'nın sürekli olarak Ergenekon lehine eylemler yaptığı o kadar aşikar hale geldi ki! 'Ulusalcı' diye geçinen mail gruplarında, 'PKK ile mücadele eden generalleri hapsederseniz böyle olur işte' türünden yazıların bini bir para. Akılları sıra PKK orta yapıyor, ulusalcılar gol atıyor. Türkiye'nin; devlet kararlılığında Ergenekon terör örgütünün üzerine gittiği bir süreçte, PKK'nın eylemlerini hem de can acıtacak şekilde artırmasını nasıl anlamak gerekir bilemiyorum.

Devlet içinde bir grubun özellikle 90'lı yıllarda Güneydoğu'da sürdürdüğü rutin dışı uygulamalarının kapağının açıldığı, üzerine gidildiği bir dönemde, PKK yine imdada yetişti ve bütün bu tartışmaların sümen altına atılmasına zemin hazırladı. Bırakın o dönemde yapılanları tartışmayı, yeniden olağanüstü hal, yeni güvenlik yasası gibi tartışmaların alevlenmesine sebep oldu. PKK; Türkiye'nin insan haklarına dayalı, demokratik ve şeffaf bir ülke olma sürecini niye baltalayıp duruyor anlaşılır gibi değil. Yoksa kendisinin de tabanı olduğunu iddia ettiği Güneydoğu'daki kitlelere açıklayamayacağı sırları mı var?

Bütün bunların ötesinde, bu son eylemin aslında Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a karşı yapıldığını da düşünüyorum. Başbuğ'un son Güneydoğu gezisindeki fotoğrafı ve söylediklerini hatırlayın. Başbuğ, ayağının tozuyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gitmiş ve Diyarbakır'da, "Diyarbakır'ı, Diyarbakırlıların hepsini seviyoruz. İlettiğimiz mesaj bu." demişti. Daha sonra Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Raif Türk, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Nilüfer Baran, Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, Eczacılar Odası Başkanı Yahya Çokmak, Diyarbakırspor Başkanı Adnan Öktüren, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı ile bir araya gelmişti. Bölgedeki sivil toplum kuruluşları ile Genelkurmay Başkanı, problemler üzerine konuşma fırsatı bulmuştu.

Başbuğ daha sonra Van'a geçmiş, belki Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirmişti. Genelkurmay başkanı olarak halkın içine karışmış ve yaşlı bir sakallı amca ile tokalaşıp sohbet etmişti. İşte bu fotoğraf çok önemliydi. Ben bu saldırının tam bu fotoğrafa yapıldığını düşünüyorum. Bu, birtakım güç odaklarının Genelkurmay Başkanı'na 'silahtan başka bir yolu zinhar denemeyin, denenmesine de müsaade etmeyin' mesajından başka bir şey değil.



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,558 µs