En Sıcak Konular

Batı piyasa sistemi çöküyor mu?

6 Ekim 2008 09:58 tsi
Batı piyasa sistemi çöküyor mu?
Küresel krizi öngören ilk isim olan Amerikalı ekonomi profesörü Nouriel Roubini son gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

Kurtarma planının işe yaramayacağını söyleyen ABD'li ekonomi profesörü Roubini, "Finansal ve ticari sistemin çöküşüne bir adım kaldı" dedi.


Küresel krizi öngören ilk isim olan Amerikalı ekonomi profesörü Nouriel Roubini kurtarma planı işe yaramayacağı için ticari sistemin çöküşüne bir adım kaldığını, daha korkutucu dönemin yakın olduğunu söyledi

New York Üniversitesi ekonomi profesörü Nouriel Roubini, kurtarma planı işe yaramayacağı için piyasadan olumlu bir tepki gelmediğini ve tüm finansal, hatta ticari sistemin çöküşüne bir adım kaldığını söyledi. Küresel krizin büyüklüğünü öngörmesiyle ün kazanan Roubini son gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

ABD ekonomisi olumsuz bir geri besleme düğümü riski taşıyor: Ekonomik sıkıntılar kredi itibarını zedeliyor, o bankaları zedeliyor, onlar kredileri, krediler de ekonomiyi zedeliyor.

Fed'in gelecek hamlesi olası faiz indirimi.

Hisseler ve kredi piyasasındaki kötüleşme devam edecek.

Geçen hafta yaşananlardan sonra sistematik bir mali çöküşe ramak kaldı. Önceki olaylar neredeyse tüm dünyayı yiyen bir kara delik oluşturdu; Bear Stearns, Fannie, Freddie, Lehman ve AIG. Geleneksel bankacılık sisteminde alttan alta bankalara hücum başladı.

Korkutucu olan hükümetin her hamlesinde piyasa tepkisinin zayıflaması.

Tüm finansal ve hatta ticari sistemin çöküşüne bir adım ötedeyiz. Kurtarma planı işe yaramayacak. Bu nedenle piyasalarda hava olumlu değil. 700 milyar doların piyasa tepkisini değiştirmediği bir noktaya geldik.

Ciddi bir resesyon var.

Hazine daha fazlasını yapmalıydı. Kötü varlıkları alıp bir kenara koyamazsınız. Zayıf bankaları kapatmalı, hangilerini kurtaracağınıza karar vermelisiniz. Bankalara sermaye sağlamalısınız ki kredi verebilsinler.

Resesyon dünyaya yayılıyor. Bu, dünyanın en büyük tüketicisi olan ABD'ye yardımcı olmuyor, en büyük üretici Çin de yavaşlıyor.

Gelecek 6-12 ayda dolar dar bir alanda olacak, fakat artan mali açıklar yüzünden, sonra daha korkutucu bir döneme girilecek. Bırakınız yapsınlar ekonomisinden Büyük Buhran'dan bu yana yapılan en büyük hükümet müdahalesine geçiş yaptık. Daha fazla pragmatizme daha az ideolojiye ihtiyacımız var.

Wachovia'yı alma yarışı mahkemelik

Kriz sırasında adı üzerinde en fazla soru işareti bulunan mevduat bankası Wachovia'nın satışı mahkemelik oldu.

Citibank, Wells Fargo bankasının, daha önce kendisinin talip olduğu zor durumdaki bankalardan Wachovia'yı satın alma işlemini durdurttu. Devletin yardım paketinden pay almayacak olan Wells Fargo, devir alma çerçevesinde, Wachovia'nın hisseleri için 15.1 milyar dolar ödeyecekti ve birleşmenin toplam maliyeti 10 milyar dolar olacaktı. Wachovia daha önce satış için Citibank ve Banco Santander bankalarıyla da görüşmüş ancak anlaşma sağlayamamıştı.

star



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,668 µs