En Sıcak Konular

Dolar güne ateşli başladı!

6 Ekim 2008 09:33 tsi
Dolar haftaya yine ateşli başladı. Kurtarma paketi şimdilik küresel kaygıları dindirmiş değil! İşte dövizin sabah raporu;

Kurtarma paketinin geçmesine karşın devam eden küresel kaygılar borsalarda kayıplara neden oluyor. Asya’da kayıplar yüzde 4’ü aştı. Dolar içeride 1,33 YTL’nin üzerine çıktı.

Japon Yeni’nin dolar karşısında değer kazanmaya devam etmesinin carry trade adı verilen düşük faizli para birimlerinden borçlanıp yüksek getirili finansal enstrümanlara yatırım yapma eğilimini zayıflatmasıyla dolar, 1.33 YTL’nin üzerine çıkarken, aralarında bononun da yer aldığı Lira cinsi yatırımlara satış gelmesi bekleniyor.

Bankacılar bayram süresince 1.5 gün düşük hacimli işlemlerde Türk mali ve sermaye piyasalarının global gelişmelerden olumsuz etkilendiğini haftanın ilk işlem gününde de aynı eğilimin bu kez bir miktar daha hacimli olarak hacimli sürmesini beklediklerini, ABD kaynaklı krizin Avrupa’ya olan etkilerinin Türkiye’de daha çok hissedilebileceğini belirtti.

Avrupa’nın global finansal krize tek sesle cevap verememesinin ve 700 milyar dolar değerindeki ABD banka kurtarma paketinin global resesyonu önleyemeyeceği endişeleriyle Asya borsaları yüzde 4 civarında düşerken, yen Euro karşısında son iki yılın en yüksek değerlerine yükseldi.

Güvenli yatırım araçlarına yönelim sonrasında ABD ve Japonya devlet tahvil fiyatları yükselirken, yen ve İsviçre frankına olan talep özellikle cuma günü ABD Eylül istihdamında son beş buçuk yılın en keskin düşüşün açıklamasının ardından arttı.

AB’nin en büyük dört ekonomik gücünün, bir fon oluşturma konusunda isteksiz davranmaları, Avrupa’nın bankacılık sektörüne ilişkin kaygıların artmasına ve Euro’nun değer kaybetmesine neden oluyor. Euro/dolar paritesi, bu sabah son 13 ayın en düşük seviyesi olan 1,3611’e kadar geriledi.

ABD’de mali kurtarma paketinin onaylanmasına rağmen mali piyasalardaki sert satış baskısının önüne geçilemediğini belirten HSBC stratejisti Fatih Keresteci, yayımladığı raporda, “Japon Yeni’ndeki değerlenme carry trade adı verilen düşük faizli para birimlerinden borçlanıp yüksek getirili finansal enstrümanlara yatırım yapma eğiliminin öldüğüne işaret ediyor. Bu eğilim, Lira ve Lira cinsi yatırım araçlarında da değer kaybına neden oluyor” dedi ve ekledi:

“Mali piyasalardaki mevcut yangının kısa sürede sönmesi beklenmiyor. Dolar/YTL kuru için teknik olarak bakıldığı zaman Mart ayı sonunda görülen 1,3350-1,3500 zirvesinin test edilme ihtimali yüksek görünüyor. Döviz piyasasındaki olumsuzluk faiz ve hisse senedi piyasalarına da yansıyabilir. Olumlu enflasyon rakamlarına rağmen gösterge bileşik faizin yüzde 20 seviyesinin üzerinde kalması, hisse senedi piyasasında ise önemli sayılabilecek bir düşüşün olması olası görünüyor. Modern finansal sistemin karşılaştığı en büyük kriz ortamında para kazanmaktan ziyade yatırımların korunması amaç edilmelidir.”

Tahvil/bono piyasasında 14 Nisan 2010 vadeli gösterge kağıdın bileşik faizi cuma günü spot kapanışta yüzde 19.98 olurken valörlüde faiz yüzde 19.93 seviyesindeydi.

internethaber



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,375 µs