En Sıcak Konular

Piyasalar paketi tartıyor!

6 Ekim 2008 08:59 tsi
Piyasalar paketi tartıyor! Bush tarafından jet hızıyla imzalanan kurtarma paketinin neticesi piyasalar tarafından değerlendiriliyor.

Özavcı, önce coşkuyla karşılanan paketin insanların kafasında soru işareti bıraktığını söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen, Başkan George W. Bush tarafından da jet hızıyla imzalanan 850 milyar dolarlık kurtarma paketi ile ilgili kuşkular devam ediyor. Önceleri “Dünyayı kurtaracak sihirli paket” olarak ortaya atılan paket bugün piyasalar tarafından değerlendirilecek. Paketin sorunlara kökten çözüm olmayacağı yönündeki endişeler New York Menkul Kıymetler Borsası’nda da etkisini gösterdi. Paketin cuma günü kabul edilmesine rağmen New York Borsası günü 115.95 puan düşüşle 10.326 puandan kapattı.

10 BİNİN ALTINA İNER Mİ?

Dünyadaki diğer piyasaların paketin kabul edildiği saatlerde kapalı olması nedeniyle esas etkinin bugün gerçekleşmesi bekleniyor. Uzmanlara göre, önümüzdeki haftalarda New York Borsası’nın 10 bin puanı altına gerilemesi öngörülüyor. Dow Jones 2003’te 7 bin 200 puan seviyesinden başlattığı yükselişi 2008 yılında 14 bin puana kadar sürdürmüştü.

ABD borsalarında gelecek satışların dalga dalga tüm dünya borsalarına yayılması bekleniyor. Delta Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, Temsilciler Meclisi’nin hazırladığı paketin piyasalarda olumlu karşılanmadığını söyledi. Paketin ilk olarak coşkuyla karşılandığını fakat onaylandıktan sonra insanların kafasındaki soru işaretlerini kaldıramadığını aktaran Özavcı, “Bu sebeple beklentilerin altında gerçekleşen enflasyon oranının etkisi sınırlı oldu” dedi. Yarın (bugün) İMKB’nin yüzde 0.80-1 gibi bir düşüşle açılmasını beklediklerini ifade eden Özavcı, şöyle devam etti:

YURTDIŞI RAHAT DEĞİL

 “Beklenilenin altında açıklanan enflasyon oranı iç piyasaları rahatlattı. Geçen ayki enflasyon rakamlarının ardından Merkez Bankası’nın faiz indirimi sinyali bu rakamlarla güçlendi. Ama yurtdışı piyasalar rahat değil. Dış piyasalarda sular durulursa önümüzdeki ay faiz indirim yapılabilir. Bu da piyasalarda oldukça olumlu karşılanacaktır.”

İç piyasaların tamamen yurtdışına kilitlendiğini belirten Özavcı, “Yurtdışı kötü durumda, henüz bir sakinleşme sinyali yok. Fakat düşüş durur ve seyir yataya dönerse çok iyi tepkiler alırız. Sarkozy ile Avrupa tarafı toplanacak. Bekleyip göreceğiz. Olumlu haberler gelirse sert düşüşler yaşanan borsalarda aynı şekilde sert yukarı yönlü hareketler olabilir” dedi.

Piyasaların bu hafta sakinleşmesini bekliyor musunuz sorusuna ise Özavcı, “Paket piyasaları tatmin etmedi. İnsanların kafalarındaki soru işaretleri kalkar ve yeni batık yaşanmazsa bu hafta piyasalar sakinleşebilir” cevabını verdi.

CITIBANK WASHOVIA’NIN SATIŞINI DURDURDU

Citibank, Wells Fargo bankasının, zor durumdaki bankalardan Wachovia’yı satın alma işlemini durdurttu. Citibank, çıkarttığı mahkeme kararıyla, Wachovia’nın başka bir alıcıya satışını bloke etti. Devletin yardım paketinden pay almayacak olan Wells Fargo devir alma çerçevesinde, Wachovia’nın hisseleri için 15,1 milyar dolar ödeyecekti ve birleşmenin toplam maliyeti 10 milyar dolar olacaktı.Wachovia daha önce satış için Citibank ve Banco Santander bankalarıyla da görüşmüş ancak anlaşma sağlayamamıştı.

iSVEÇ KRALI BORSADA 1 MİLYON EURO KAYBETTi

İsveç Kralı 16. Carl Gustav’ın global krizden etkilendiği ve borsadaki yatırımlarından dolayı bir ay içinde 10 milyon İsveç kronu (1 milyon 35 bin euro) kaybettiği bildirildi. İsveç Haber Ajansı TT’nin, akşam gazetesi Aftonblandet’ten alıntı yaparak dün geçtiği habere göre, İsveç ve dünya borsalarında bir aydan beri görülen düşüş, İsveç Kralı 16. Carl Gustav’ın kişisel yatırımlarının da zarar görmesine neden oldu. İsveçli yatırımcıların borsadaki bir aylık kayıplarının 100 milyar İsveç Kronu (10 milyar 300 milyon euro) olduğu kaydedildi.

BAKANLAR DA YARALI

İsveç Kralı 16. Carl Gustav’ın mali danışmanlarından Bengt Telland yaptığı açıklamada, Kralın İsveç ve yurtdışındaki borsalarda uzun vadeli yatırımlarının bulunduğunu açıklayarak, “Kral bu bir aylık kayıptan dolayı umutsuzluğa kapılmış değil’’ dedi. Bu arada İsveç Kralı ile birlikte İsveç hükümetindeki bakanların da borsadaki düşüşten paylarını aldıkları kaydedildi. İsveç borsasında bir ay içinde yaşanan yüzde 12’lik düşüşten İsveç Başbakanı Fredrik Reinfedlt, Araştırma Bakanı Lars Leijonborg ile Tarım Bakanı Eskil Erlandsson da borsada yaptıkları yaptırımlarında, ekonomik krizden çeşitli oranlarda etkilendiler.

HYPO’NUN BATMASINA iZiN VERMEYECEĞiZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Hükümeti’nin finans kuruluşu Hypo’nun batmasına izin vermeyeceğini söyledi. Merkel yaptığı açıklamada Hypo dahil hiçbir şirketin, Almanya’yı zora sokmasına müsaade etmeyeceklerini kaydetti. Başbakan Merkel zor durumdaki Hypo üzerinde, sıkı bir çalışma yaptıklarını da vurguladı.
 
bugün



Bu haber 225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,904 µs