şok sözler! | " /> şok sözler! | "/>

En Sıcak Konular

Genelkurmay'dan şok sözler!

6 Ekim 2008 08:02 tsi
Genelkurmay'dan şok sözler! Aktütün Karakolu’na yapılan hain saldırının ardından Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Iğsız şok ifadeler kullandı.

Karakollar bir yıldır para olmadığından taşınamamış!
 
1 yıl önce alınan karar uyarınca Ak tütün de dahil 5 karakolun yerleri değiştirilecek. Aktütün Karakolu’na yapılan hain saldırının ardından Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Iğsız şok ifadeler kullandı. Sınırdaki 5 karakolun yerinin yanlış olduğunu söyleyen Hasan Paşa, “mali yetersizlik” nedeniyle taşımanın yapılamadığını söyledi.

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde bulunan Aktütün Jandarma Karakolu’na gerçekleştirilen hain saldırı Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Her kesimden insanın büyük nefretini çeken hain saldırıyla ilgili gerek Genelkurmay Başkanlığı’dan yapılan ilk açıklamada ve gerekse bölgeden gelen haberler akılları karıştırdı. Dün basın karşısına geçen Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, son terör olaylarına ilişkin bilgi verdi.

Yerleri değiştirilecek

Iğsız’ın açıklamalarının en çarpıcı bölümünü, Şemdinli’deki çatışma sonrası karakolların taşınması kararı oluşturdu. Iğsız, Aktütün’ün de aralarında bulunduğu bölgedeki 5 karakolun yerinin değiştirileceğini açıkladı. Aktütün Sınır Karakolu’nda meydana gelen çatışmada en ufak bir zafiyet ortaya çıkmadığını, şehitlerin kahramanca mücadele ettiğini söyleyen Iğsız, başta karakolun yerinin yanlış olduğu üzerinde durdu.

Karar 1 yıl önce alındı

Karakolların taşınma kararının 1 yıl öncesinden kararlaştırıldığını aktaran Org. Iğsız, mali yetersizliklerden dolayı bu kararın uygulamaya geçirilemediğini dile getirdi.

Genelkurmay’ın merkezi bütçeden en yüksek payı alan kamu kurumlarından biri olması nedeniyle Iğsız’ın bu açıklaması çok manidar bulundu. Başta Aktütün olmak üzere bölgede bulunan 5 karakolun taşınacağını açıklayan Org. Iğsız, Aktütün Sınır Karakolu’nun, Berçar tepeye taşınmasına ilişkin çalışmanın geçen yıl başlatıldığını, karakolun 2009 yılı yazına kadar buraya alınmasının planlandığını kaydetti. Org. Iğsız, Derecik üçgeninde Aktütün karakolunun yanı sıra Umurlu, Yeşilova ve Samanlı karakolları ile İran sınırındaki Alan karakolunun araziye hakim noktalara taşınacağını bildirdi.

Benzer saldırılar çok oldu

Aktütün bölgesinin çok önemli geçiş noktası olduğunu ifade ederek, terör örgütünün bir yerde sıkıntı hissettiği zaman orayı rahatsız ettiğini, Aktütün bölgesinin de çok rahatsız edilen bir yer olduğunu ve bölgeye yönelik irili ufaklı 1992’den bugüne kadar 38 terör saldırısı olduğunu kaydetti. Org. Iğsız, 1992’den bu yana Aktütün gibi sınır bölgesindeki Üzümlü’de 68, Alan’da 30, Uzundere’de 127, Samanlı’da 20, Eruh’ta ise 371 terör olayı yaşandığını bildirdi. Genelkurmay 2. Başkanı Iğsız, bir soru üzerine, geçmişte bazı sınır karakollarının kaçakçılık olayları düşünülerek tabanlara yerleştirildiğini, terörle mücadelede bu karakollardan yararlanmak istenildiğinde yüksek yerlerin emniyete alınması ihtiyacının hissedildiğini söyledi.

BBG evini yalanladı

Org. Iğsız, ‘’Ama Aktütün bu kapsamda değil. Kalkıp o karakolu tepenin üstüne kurarsanız, ikmalini bile yapamazsınız’’ dedi. İstihbarat zafiyetinin yaşanmadığını ifade eden Iğsız, BBG evi gibi gözetlendiği iddia edilen teröristlerin teknik olarak her adımının izlenmesinin mümkün olmadığını söyledi.

İŞTE HATALI 4 KARAKOL

Genelkurmay Başkanlığı’nın taşınmasına karar verdiği Aktütün dışındaki diğer 4 karakol daha önce PKK’nın hain saldırılarının hedefi olmuştu. Hakkari-Şemdinli de bulunan bu karakollar konumları itibariyle ‘Şeytan üçgeni’ olarak nitelendiriliyor. İşte o karakollar ve yaşanan saldırılar:

SAMANLI KARAKOLU: 1/118 Sınır Tabur Komutanlığı bağlı ve Hakkari’nin Şemdinli ilçesi sınırları içinde yer alan Samanlı Karakolu’na 4 Ağustos 1991’de 04.00 sularında baskın düzenlendi. 150-200 kişilik bir PKK’lı grubun yaptığı baskında, karakolda görevli Jandarma Onbaşı Bekir Özaydın, Er Sedai Özer, Er Hasan Tarım, Er Yüksel Karaca, Er Mustafa Hiçyılmaz, Er Mustafa Gedik, Er Durak Açıkgöz, Er Sait Ahmet Apak, Er Erdal Çoban, GKK Baki Yalçın’ı şehit edildi. Yine 7 erin kaçırıldığı baskında aralarında subay, astsubay ve erlerin bulunduğu 9 asker yaralanmıştı. Terör örgütü PKK’nın tek tük olan karakol baskınları 4 Ağustos 1991’de Samanlı Karakolu’na yaptığı saldırı ile tırmanışa geçti.

ALAN KARAKOLU: Şemdinli’de bulunan Alan Karakolu’na 30 Ağustos 1992’de yapılan baskında 18 er şehit edilmişti. Emekli Albay Erdal Sarızeybek, o zamanlar karakolun bağlı olduğu Şemdinli Hudut Jandarma taburunun komutanlığını yapıyordu.

YEŞİLOVA KARAKOLU: 21 Ekim 2007’de Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’ne bağlı Dağlıca Köyü yakınlarındaki askeri birliğe saldırarak 12 askeri şehit eden, 16 askeri yaralayan ve 8 askeri kaçıran PKK’lı teröristler, kaçarken Şemdinli’deki Yeşilova Jandarma Karakolu’na saldırmaya kalkışmıştı. Türkiye-Irak sınırı üzerinde konuşlu bulunan Yeşilova Hudut Karakolu’na saldırmaya kalkan 100 PKK’lı püskürtülmüştü. n

UMURLU KARAKOLU: Emekli Albay Erdal Sarızeybek, kaleme aldığı anılarında Hakkari Şemdinli’de görev yaptığı sırada Umurlu Karakolu’na da birkaç kez baskın yapıldığını dile getirmişti.
 
bugün



Bu haber 3,004 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,404 µs