iyibi" /> iyibi"/>

En Sıcak Konular

O kriz küllerinden uyanıyor

6 Ekim 2008 02:22 tsi
O kriz küllerinden uyanıyor Dünya küresel mali krizin etkilerini dizginlemeye çalışırken Türkiye yeniden hareketlenen PKK terörüne odaklanıyor. Bu sırada iyibilgi’nin merceğinden kaçmıyor: II. Bush dönemi sona ererken İran tekrar masada… iyibi

Önceki hafta bir bir batan finans kurumlarıyla artık zirveye ulaşan uluslar arası mali kriz tüm dünyanın dikkatini üzerinde topladı. Öyle ki ne ABD Başkanlık seçimleri, ne İsrail’de yaşanan siyasi istikrarsızlık ne de önceki aya damgasını vuran Rusya-Gürcistan savaşı gündemde hak ettiği yeri bulmuyor. Türkiye bayram tatili sonuna denk gelen terör saldırısıyla sarsılmasaydı ekonomik kriz ülkenin gündemindeki bir numaralı yerini korumaya devam edecekti.

Diğer yandan dünya ekonomik kriz, Türkiye ise yeniden hortlayan teröre dikkat kesilirken aslında Türkiye’yi de yakından ilgilendiren yeni bir krizin güçlü işaretleri alttan alta geliyor. Haziran ayında ABD ve AB’nin ‘daha çok yaptırım’ konusunda anlaşmasıyla dünya ajandasından düşen İran ve Tahran’ın nükleer çabaları, bu kez İsrail odaklı olmak üzere tekrar gündeme geliyor.

‘Başkan Bush’un görev süresi dolmadan İsrail İran’ı durdurmak isteyecektir’ şeklindeki iddiaları desteklercesine son birkaç günde yaşanan dört gelişme İran konusunun tekrar uluslar arası gündemde yerini alacağını ortaya koyuyor.

Rusya’dan Gürcistan’a İran uyarısı

Bu gelişmelerden ilki Rusya’nın İran konusunda Gürcistan’a yaptığı uyarı. Uluslar arası basına yansıyan haberlere göre Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev İran’a yönelik olası bir saldırıya Gürcistan’ın da katılmasının Rus ulusal güvenliğini ciddi bir şekilde tehdit edeceğini söyledi. Rusya, ABD’nin İran’a yönelik olası bir saldırıda Gürcistan’daki üsleri de kullanabileceği endişesi taşıyor. Gürcistan’la yapılan savaş sırasında İsrail’in de ülkedeki üç üssü kullanmak için Tiflis hükümetiyle anlaştığı ileri sürülmüştü. Öte yandan Rusya’nın NATO temsilcisi Dimitry Rogozin de geçtiğimiz haftalarda Rus istihbaratının Washington’un saldırı için Gürcü üslerini kullanmak istediği bilgisine ulaştığını ileri sürmüştü.

Rusya yolcusu Olmert’in çantasında İran var

Bu arada İsrail Başbakanı Ehud Olmert İran’a satılacak S-300 füzelerinden duyulan rahatsızlığı iletmek için Moskova’ya gidiyor. Bugün gerçekleşecek Moskova ziyaretinde Olmert’in Rusya’dan füzelerin satışını durdurmasını isteyeceği belirtilirken İsrail basını S-300 füzelerine sahip olacak İran’a yönelik bir hava operasyonunun zora gireceğinin altını çiziyor.

Kouchner’i tedirgin eden tek olay

Öte yandan haftasonunda İsrail’e bir ziyaret gerçekleştiren Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner İran’a yönelik bir saldırı nedeniyle kaygı duyduğunu söyledi. Haaretz gazetesine konuşan Fransız Bakan son aylarda Ortadoğu’daki gelişmelerden büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtirken İsrail-Suriye barış görüşmeleri ve Filistin’deki iyileşmeye dikkat çekti. Ancak İsrail’deki siyasi istikrarsızlığı işaret eden Kouchner ‘beni endişelendiren iki konu var. birincisi Annapolis süreci. Diğeri ise İran’ dedi. Açıklamasında İsrail’e İran konusunda diplomasinin öncelikli olduğu uyarısında bulunan Kouchner şunları söyledi: ‘Nükleer silaha sahip olmak İran’a dokunulmazlık sağlamayacak. Çünkü siz daha önce onları vuracaksınız. İsrail nükleer bir İran’ı beklemeyeceğini defalarca söyledi. Bence bunu herkes gibi İranlılar da biliyor. Nükleer bir İran kabul edilemez ancak İsrail’in de mutlaka diplomasiye öncelik vermesi gerekir.’

İsrail artık tüm Ortadoğu’yu izliyor

Tüm bu tartışmalar yaşanırken İsrail silahlanmaya devam ediyor. Geçtiğimi haftalarda ABD’den sığınak delen füzeler satın alan ve bu adımı İran’a yorulan İsrail’e bu kez de tüm Ortadoğu’yu izleyebilen erken uyarı radar sistemi kuruldu. AN/TPY-2 isimli 2000 kilometre mesafeyi tarayabilen radar sistemi İran, Türkiye ve Kafkasları da izleyebilen bir göz niteliğinde. Bu arada radarın ABD’nin füze savunma sisteminin de önemli parçalarından birisi olduğu ileri sürülüyor.

iyibilgi.com



Bu haber 1,404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,284 µs