yasak İsrail'e serbest! | " /> yasak İsrail'e serbest! | "/>

En Sıcak Konular

İran'a yasak İsrail'e serbest!

5 Ekim 2008 10:29 tsi
İran'a yasak İsrail'e serbest! Nükleer çalışmaları sebebiyle İran için ayağa kalkan batılı devletler söz konusu İsrail olunca inanılmaz bir çifte standarta imza attılar.

Arap Birliği üyesi ülkelerin, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) genel kuruluna sundukları, "İsrail'in nükleer yetenekleri" başlıklı karar tasarısının, "üzerinde oylama yapılmasına gerek olmadığı" kararlaştırıldı.

Toplantı gündemine alınarak üzerinde bazı ülkelerin sözlü beyanlarda bulunduğu karar tasarısı, AB dönem başkanı Fransa'nın önerisiyle, "üzerinde oylama yapılıp yapılmaması için" oylandı.

Yapılan oylamada, katılımcı ülkelerden 46'sı evet, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 7'si çekimser ve 43'ü de karşı oy kullandılar.

Katılımcı ülkelerin çoğunluğu "oylamaya gerek olmadığı yolunda oy kullandığından" Arap Birliği üyesi ülkelerin karar tasarısı herhangi bir işlem yapılmadan gündem dışı kaldı.

Tasarının oylamaya sunulmasına gerek olmadığı yönünde oy veren batılı ülkeler, tasarının daha önce Mısır tarafından sunulan ve oylanarak kabul edilen, "UAEK güvence denetimlerinin Orta Doğu'da da uygulanması başlıklı tasarıyla benzer ifadeler içerdiği" görüşünü savundular.

Tasarının oylanmasına karşı oy kullanan Rusya ise, tasarıda "İsrail'in isminin açık şekilde zikredilmesinin UAEK'nu politize eder nitelikte olduğu gerekçesiyle karşı oy kullandığını" açıkladı.

-ÜYE ÜLKELERİN TALEPLERİ GÜNDEME GELDİ-

UAEK genel kurul toplantısının gündemindeki orta doğu'nun nükleer silahlardan arındırılması ve İsrail'in nükleer yetenekleri konulu karar tasarılarının sonuçlandırılmasının ardından üye ülkelerin "Teknik işbirliği, güvence denetimlerinin uygulanması, nükleer tesis ile nükleer ve radyo aktif maddelerin emniyeti gibi konulardaki taleplerine ilişkin karar tasarıları gündeme alınarak tartışılmaya başlandı.

Genel kurula başkanlık yapan İtalyan daimi temsilcisi Büyükelçi Gianni Ghisi, toplantıya mahalli saatle 21.45'te verdiği bir saatlik molanın ardından üye ülkelerin UAEK'dan talepleri konularına ilişkin karar tasarılarını tartışmaya açtı.

Toplantıda üye ülkeler karar tasarılarına ilişkin başvuru sırasına göre sözlü beyanlarda bulunacaklar.

Toplantının geç saatlere sarkması nedeniyle birçok üye ülke genel kurul salonunu terk etmeye başladı.

UEAK üyesi 145 katılımcı ülkeden genel kurul salonunda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu sadece 95 ülkenin heyetlerinin kaldığı belirlendi.

Genel kurul toplantısını pazartesi gününden beri büyük bir dikkatle izleyen Türkiye BM Viyana ofisi nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Ahmet Ertay başkanlığında toplam 5 kişilik bir heyetle genel kurul salonunu terk etmeyen ülkelerin başında geliyor.

Resmi bir açıklama yapılmamakla birlikte, tercüman ve güvenlik elemanlarına saat 03.00'e kadar görev talimatı verildiği öğrenildi.

Geç saatlerde gündeme alınan teknik içerikli üç ayrı karar tasarısının görüşüleceğini anımsatan diplomatik kaynaklar toplantının da muhtemelen sabah saat 03.00'e kadar devam edeceği tahmininde bulundular.

aa



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,054 µs