En Sıcak Konular

Tatilciler yağışa ve trafiğe dikkat!

5 Ekim 2008 10:22 tsi
Tatilciler dönüş yolunda... Yollarda şimdiden yoğunluklar gözlenirken mete-orolojiden ve trafikten iki önemli uyarı var: Yağışla buz pistine dönen yollara dikkat!

9 gün süren Ramazan Bayramı tatili sona erdi. Tatilde şehir dışındaki akraba ve dostlarını ziyarete gidenleri dönüşte trafik sorunu bekliyor. Meteoroloji'nin yurt genelinde yağış beklendiğini açıklaması üzerine yetkililer, sürücülerin trafik kurallarına uyarak, dinlenmiş bir şekilde yola çıkmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Son 10 yılın bayram kaza istatistikleri incelediğinde yurt genelinde bin 300 vatandaşın hayatını kaybettiği, binlercesinin de yaralandığı ortaya çıkıyor. 2007'nin Ramazan Bayramı'ndaki 4 günlük tatilde meydana gelen 500 kazada 64 vatandaş hayatını kaybetmiş, 4 bine yakın vatandaş da yaralanmıştı. Tatillerin uzun olması kaza oranlarını birkaç kat daha artırırken, uzmanlar bu oranların en aza indirilmesi için sık sık uyarılarda bulunuyor. Bayram tatilinin ilk ve son günlerinde kaza sayısının arttığını belirten yetkililer, tatilin ilk ve son günü yola çıkılmamasını öneriyor.

Tatilcilerin yoğunlukla bugün evlerine dönmeye başlayacağına dikkat çeken Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, yağışlı havanın etkisini göstermeye başladığını ve böyle havalarda fren mesafesinin uzadığına dikkat çekti. Yağışlı havalarda direksiyon hakimiyetinin de zayıflayacağını bildiren Güner, dönüş hazırlığı yapan vatandaşların yol ve hava şartlarını göz önünde bulundurarak trafiğe çıkmalarını istedi. Aşırı hızdan mutlaka kaçınılmasını isteyen Güner, yola çıkmadan önce de lastiklerin, rezistanların kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Kazaların büyük çoğunluğunun yorgunluk ve sabırsızlıktan kaynaklandığını söyleyen başkan Güner, dönüş yolculuğunda bu kazalara yenilerinin eklenmemesi için trafik kurallarına mutlaka uyulmasını istedi. Bu havalarda takip mesafesinin öneminin iki kat arttığını aktaran Hitay Güner, bu kurala uyulmadığı için zincirleme kazaların arttığını söyledi.

Trafikte dikkat edilmesi gereken hususlar

Sürücü dinlenmiş, uykusunu almış olarak yola çıkmalı.

Aşırı hız yapmamalı, yerine geç ulaşmayı göze almalı.

Sürücü ve yolcular emniyet kemerlerini mutlaka takmalı.

Trafik kurallarına uyulmalı, sabırlı olunmalı ve hatalı sollama yapmamalı, köprü üstü, viraj, tünellerde kesinlikle sollama yapmamalı.

METEOROLOJİDEN YURT GENELİNDE FIRTINA UYARISI
 
Bayramı güneşli havada geçirmenin rahatlığını yaşayan Marmaralılar yeni haftaya yağışla başlıyor. Kıyı Ege ile Marmara'nın güney ve batısında bugün gök gürültülü sağanak yağış ve fırtına bekleniyor.  
 
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıda, bugün saat 03.00'ten itibaren 12 saat boyunca kıyı Ege (İzmir, Muğla, Aydın, Manisa) ile Marmara'nın güney ve batısında (Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, İstanbul ve Bursa illeri) gök gürültülü sağanak yağış ve fırtınanın beklendiği bildirildi. Muğla Meteoroloji Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre de halen denizlerimizde hafif kuvvette esmekte olan rüzgârın şiddetlenerek, bugün Batı Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege'de 8 kuvvetinde (75 km/saat) fırtınaya, Güney Ege ve Akdeniz'de 7 kuvvetinde (60 km/saat) fırtınaya yakın rüzgâra dönüşeceği tahmin ediliyor. Kuvvetli rüzgârın yarın Marmara ve Ege'de etkisini kaybedeceği belirtilirken, Batı Karadeniz ve Akdeniz'de salı gününe kadar 7 kuvvetinde devam etmesi bekleniyor. Fırtına nedeniyle denizci ve ilgililerin, tedbirli olmaları isteniyor. Yağışlar sebebiyle vatandaşların yaşanabilecek su baskını, ani sel, heyelan, yıldırım düşmesi, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesine karşı gerekli önlemleri almaları hatırlatılıyor.


zaman-cihan-aa



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,509 µs