zamanlamada gizli! | " /> zamanlamada gizli! | "/>

En Sıcak Konular

Saldırının amacı zamanlamada gizli!

5 Ekim 2008 10:15 tsi
Saldırının amacı zamanlamada gizli!

'Tek tek bütün kareleri birleştirelim, “büyük fotoğrafı” görelim' diyen İsmail Küçükkaya, Aktütün saldırısının nasıl bir konjonktürde yaşandığını yazdı...

İsmail Küçükkaya / Akşam

Tek tek bütün kareleri birleştirelim, “büyük fotoğrafı” görelim. Artık devlet, “bölücü teröristle mücadele” ile “terörizmle mücadele” arasındaki ayrımın farkında.

Bunların birincisi askeri önlemleri içerir. Diğeri, topyekûn mücadeleyi...

Toplumsal katmanda Türk-Kürt uzlaşma eğilimi güçlenirken, konunun sınır ötesi bölümüne ilişkin iddialı bir süreç başlamıştı.

Daha birkaç gün önce Balıkesir’de “Türk-Kürt çatışmasına yönelik” yeni bir kışkırtma sahnelenmişti.

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Güneydoğu gezisinde sivil toplumla bir araya gelmiş, halkla kaynaşmış, sevgi gösterileriyle karşılanmıştı.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD’de görüştüğü Irak Devlet Başkanı Talabani’ye “kısa süre içinde Irak’ı ziyaret edeceğini” söylemişti. Bir süre önce de Başbakan Erdoğan Irak’a gitmişti.

Bölücü terörle mücadelenin askeri ayağı bakımından hayati önemdeki sınır ötesi tezkere konusunda TSK ile Hükümet arasında uyum sağlanmıştı. Başbakan Erdoğan, milletvekillerine “tezkereyi destekleyin” demişti.

Bakınız size çok önemli bulduğum bir haberi aktarayım: İlker Başbuğ, terör uzmanlarıyla 5’li, 6’lı gruplar halinde görüşmeler yapıyor. Başbuğ’un gönderdiği davetiyelerde, gündem için “güvenlik dışındaki konular” ibaresi var. “Terörle mücadelenin güvenlik boyutu zaten tavizsiz, kararlı biçimde sürdürülüyor.” Burada aranan şey sosyal, kültürel, psikolojik ve ekonomik çözüm yollarına dönük fikir jimnastiği.

Devam edelim...

Gündemde, “Anayasa Mahkemesi’ndeki DTP ile ilgili kapatma davası var.” DTP yöneticileri “partimizi kapatmayın” çağrıları yapıyorlar. Bu güzel ama ortada Devlet’in, “PKK’yı terör örgütü olarak ilan edin” çağrısı duruyor.

Öte yandan, Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin takvimi işliyor. Belki de, bölge politikaları açısından yakın tarihimizin en kritik yerel seçimini yaşayacağız.

Bu arada doğrudan ilgisi yokmuş gibi gözükse de küresel krizi unutmayalım. Süper güç ABD, tarihin en büyük ekonomik kriziyle boğuşuyor. Üstelik Başkanlık seçiminin arifesindeler. Kriz, Avrupa’dan Asya’ya bütün dünyayı etkiliyor. Herkes kendi içine dönmüş durumda. Ama ABD’nin Ortadoğu’daki, Irak’taki fiili varlığı da bir realite. Irak’tan İran’a, Suriye’den Lübnan’a, Ortadoğu politikalarında Türkiye’den beklentiler artıyor.

PKK sadece bir taşeron

Şimdi, saydığım kareleri tek tek “bu hain saldırıdan sonra” bir kez daha görmek ve “acaba her biri şimdi nasıl etkilenecek?” diye sormak durumundayız. Bu sorgulama 15 şehit vermemize neden olan büyük uluslararası tezgâhın amacını anlamamıza yardımcı olacaktır.

Dünkü saldırı işte böylesine bir konjonktürde yaşandı. Kanlı katillerin arkalarındaki planlayıcılar bir mesaj vermek istiyorlar. Gidişatı tersine çevirmek ve politika değişikliği yaptırmak hedefindeler. Saldırı, Türkiye’nin yapmaya çalıştığının doğru olduğunun ispatı.

PKK teröristlerini maşa olarak kullanan uluslararası çevreler, dış istihbarat örgütleri ortamın gerilmesini, Türkiye’nin sertleşmesini istiyorlar. Diğer açılımları önlemek peşindeler. Türk-Kürt çatışması çıkarmaya çalışıyorlar. Provokasyonları sürdüreceklerdir. Katillerin istediklerinin, beklediklerinin tam tersini yapmak durumundayız. Askeri kanattaki mücadele tavizsiz sürdürülürken, İlker Başbuğ’un bir asker olarak temsil ettiği yeni yaklaşımın kararlılıkla devam ettirilmesi gerekiyor.

Bu süreçte, medyanın ve terör uzmanlarının kullanacağı dil hayati önem kazandı. Herkes dikkatli olmalı. Genelkurmay’ın dünkü açıklamasında “Irak’ın kuzeyinde bulunan ağır silahların da desteği ile saldırı girişiminde bulunulmuştur” ibaresi ve “bölücü terör örgütü ile mücadeleye yurt içinde ve yurt dışında artan bir kararlılıkla devam edilecektir” cümlesi neler yaşanılacağının ilk işaretidir.

Ne sadece yumuşak, ne de sert güce ihtiyacımız var. Akıllı güce, her zamankinden daha fazla muhtacız.

 

 



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs