En Sıcak Konular

Adil S.Saçan'ın işkenceleri kitaba girdi!

5 Ekim 2008 09:50 tsi
Adil S.Saçan'ın işkenceleri kitaba girdi! Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan Adil Serdar Saçan'ın İstanbul Organize Suçlarla şube müdürü olduğu dönemde yaptığı iddia edilen işkenceler bilimsel kitaba girdi.

Türkiye'nin farklı üniversitelerinde görevli adli tıp uzmanı akademisyenler, çıkardıkları 'İşkence Atlası' isimli eserde Organize Şube'deki işkenceleri inceledi. Saçan'ın müdürlük yaptığı 1999 yılında gözaltına alınan Halil Müftüoğlu ve Hasan Basri Güner'e emniyette yapılan işkenceler kitapta ayrıntılarıyla yer aldı. Geliştirdikleri yöntemlerle yıllar önce yapılan işkenceleri bile tespit edebilen bilim heyeti böylece ilginç bir araştırmaya imza attı. Kitabı hazırlayan akademisyenler arasında, Saçan'ın işkence suçundan yargılandığı davalarda bilirkişi olarak mütalaa vermiş olan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da bulunuyor.

İstanbul Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Adil Serdar Saçan döneminde işkencelerle gündeme geldi. Saçan hakkında çoğu işkence iddialarını içeren "görevi kötüye kullanma ve kötü muamele" suçlarından 39 dava açıldı. Saçan'ın devam eden işkence davalarından biri Kasım 1999'da Bilim Araştırma Vakfı (BAV) Adnan Oktar grubuna yönelik çete operasyonu sonucu gözaltına alınan kişilerin şikayetiyle açıldı. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davada bilirkişiler İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Adli Tıp uzmanı Dr. Birgül Tüzün ve Adli Tıp asistanı Dr. Nabi Kantarcı, Saçan'ın talimatıyla işkenceye uğradığı iddia edilen endüstri mühendisi Halil Müftüoğlu ve Hasan Basri Güner'i inceledi. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen geliştirdikleri yöntemle işkence yapıldığını tespit eden akademisyenler, davanın görüldüğü mahkemeye rapor sundu. Fincancı, tespitlerini 2007 yılında 7 kişilik ekiple çıkardığı "İşkence Atlası" kitabına da koydu. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV)'ndan akademisyenlerce hazırlanan ve "İşkence Atlası-İşkencenin Tıbbi Olarak Belgelendirilmesinde Muayene ve Tanısal İnceleme Sonuçlarının Kullanılması" başlıklı kitapta Müftüoğlu'nun durumu "kaba dayak nedeniyle ptozis (göz kapağı, torbası düşüklüğü)" olarak yer aldı. Gözaltına alınmadan önceki ve sonraki fotoğraflarının konulduğu kitapta mağdur Müftüoğlu'nun kendilerine başvurmadan 6 yıl önce "künt travmaya" maruz kaldığı belirtildi. Kitabın 202'nci sayfasında, Müftüoğlu'nun sağ göz kapağının aralığının 12 mm, sol göz kapağının ise 10 mm ölçüldüğü, sol kapakta 2 mm düşme olduğu kaydedildi. Göz kapağı düşüklüğünün ameliyatla giderildiği; ancak vücutta kalıcı iz bıraktığı ifade edildi.

El bileğinden yüksüğe kelepçelenerek uzun süre kol ve bacak gerili şekilde kaldığını iddia eden Hasan Basri Güner'in omuz çıkığının kronik bir travmatik değişiklik olduğu, hastanın ifade ettiği 6 yıl önceki gözaltında maruz kaldığı travmayla uyumlu bulunduğu anlatıldı. Ayrıca, eklem bölgesindeki sıvı birikimi ve normal doku dışındaki bağ dokusu oluşumunun, bu yaranın eskiye dayalı olduğunu gösterdiği dile getirildi.

Adli tıp raporları eksik

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, geçtiğimiz aylarda görülen duruşmaya katılarak işkence yapıldığına dair mahkemeye verdiği mütalaasında, Müftüoğlu hakkında gözaltı sonrası düzenlenen "darp, cebir izi bulunmadığı" şeklinde ifadelerin yer aldığı adli tıp raporunu eleştirdi. Fincancı, bu tür ifadelerin adli tıp raporlarında yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekti. Eski adli tıp raporunda "darp ve cebir yoktur" bilgisinin gerekçesine yer verilmediğini aktaran profesör, kendisinin hazırladığı raporların gerekçeli olduğunu belirtti. Fincancı, hastanın adli tıp anabilim dalında yapılan muayenesi, laboratuvar incelemesi dikkate alındığında gözaltı süresince yapılan muayenelerin bilimsel niteliklerinin eksik olduğunun anlaşıldığı bildirildi.

İşkence davası sürerken Adnan Oktar mahkûm oldu

Bilim ve Araştırma Vakfı Onursal Başkanı Adnan Oktar'ın çete suçundan mahkumiyet kararını avukatları temyiz edecek. Oktar ve arkadaşlarına yönelik operasyon gerçekleştiren dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan'ın işkence ile aldığı ifadelerin karara dayanak oluşturması da temyiz gerekçelerinden birisi olacak. Mahkumiyet kararının hukuka aykırı olduğunu vurgulayan avukatlar, delillerin kabul edilmediğini ve savunma hakkının kısıtlandığını ileri sürüyor.

Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 18 sanık hakkındaki dava, önceki gün İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 8 yıl süren davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Oktar'ı Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesine göre "çıkar amaçlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan mahkum etti. Dava sonucunu değerlendiren Oktar ve bir kısım sanıkların vekili Kerim Kalkan, kararı temyiz edeceklerini bildirdi. Daha önce mahkemenin verdiği davanın zamanaşımından düşürülmesi kararının Yargıtay'ca bozulduğunu hatırlatan Kalkan, bundan sonra yeniden başlayan yargılamada heyetin olumsuz tavırlara girdiğini ileri sürdü. Kalkan, bu sürede mahkemeye verdikleri delillerin dikkate alınmadığını ifade etti.

Saçan'ın işkenceleri animasyonla anlatılmıştı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi eski Müdürü Adil Serdar Saçan'ın da aralarında bulunduğu 8 emniyet görevlisi hakkında, Adnan Oktar'la birlikte 27 kişiye gözaltında bulundukları 6 gün boyunca işkence yaptıkları iddiasıyla dava açıldı. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın önceki duruşmalarında Oktar'ın avukatları işkence iddialarını kanıtlamak için çeşitli yollara başvurdu. Avukatlar Organize Şube'de yapılan işkenceleri animasyonla anlatan bir CD hazırlayarak mahkeme heyetine sundu.

zaman



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,645 µs