En Sıcak Konular

İran birlik istemiyor

4 Ekim 2008 17:41 tsi
İran birlik istemiyor İran, İsrail'in de dahil olduğu Ortadoğu Birliği önerisini reddetti.

Bahreyn tarafından ortaya atılan ve Arap ülkelerinin yanı sıra Türkiye, İsrail ve İran'ın da üyesi olduğu yeni bir Ortadoğu örgütü kurulması teklifini Tahran reddetti. Konuyla ilgili olarak iran haber ajansı IRNA'ya konuşan İran Dışişleri Bakanı Monuçer Muttaki, Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halit bin Ahmed el Halife tarafından ortaya atılan fikrin kabul edilemeyeceğini söyledi. Muttaki, "Bahreynli arkadaşlarımız, gerçek problemin nerede olduğu ve bu fikrin neden uygulanamayacağını biliyor." şeklinde konuştu. Muttaki İsrail'i "hem yasal olmayan ve hem de güvenilmeyen bir rejim" olarak tanımladı. Muttaki, bölgenin gerçek ülkeleri arasında yapıcı bir işbirliğini amaçlayan bir bölgesel bir güvenlik yaklaşımını desteklediklerini de belirtti. Muttaki, "Sanırım bu doğru, realist ve gerekli bir fikir" dedi.
Çarşamba günü Londra'da yayınlanan Darul Hayat gazetesine konuşan Bahreyn Dışişleri Bakanı el Halife, "Neden hepimiz birlikte oturmuyoruz? Aramızda farklılıklar olsa da ve hatta birbirimizi tanımasak da?" diye sormuş ve bir Ortadoğu blokunun oluşumunu önermişti. El Halife aralarında sorun bulunan ülkelerin bir arada oturmadan 200 yıl geçse de herhangi bir çözüme ulaşamayacaklarını da belirtmişti.

22 Arap Birliği üyesi ülkeden sadece Mısır, Ürdün ve Moritanya'nın İsrail ile tam diplomatik ilişkisi bulunuyor. Katar, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi bazı ülkeler gayri resmi yollarla İsrail ile görüşürken Suriye, Lübnan, Libya ve Cezayir'in başını çektiği Arap ülkeleri ise Filistin konusunda bir anlaşma imzalanmadıkça İsrail'i tanımalarının söz konusu olmadığını belirtiyor.

Nüfusunun yüzde 60'ı Şii olan Bahreyn'de de El Halife'ye önerisinden dolayı sert tepkiler gelmiş, bazı parlamenterler el Halife için Meclis soruşturması açılmasını istemişti.

Bu arada İran'ın Azerbaycan Büyükelçisi Nasır Hamidi Zare, ülkesinin Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ sorunun çözümü konusunda arabuluculuk önerdiğini, her ülkeden de olumlu cevap beklediklerini söyledi. Azeri Haber Ajansı'na konuşan Zare, "İran, her iki ülke arasında normal ilişkilerin kurulması konusunda tüm enerjisini kullanacaktır." diye konuştu. 

cihan
 



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,314 µs