En Sıcak Konular

Katliamcı Hıristiyanlar adaya geri döndü

4 Ekim 2008 16:56 tsi
Katliamcı Hıristiyanlar adaya geri döndü Filipinler’deki Müslüman toprağı üzerinde yapılan anlaşmanın iptal edilmesi üzerinde, kendi rahiplerini bile öldürüp yiyen Hıristiyan radikal grup tekrar silaha sarıldı.

Felimon Cayang, Filipinler’deki Müslüman toprağında Müslümanlarla savaşmak için kurulmuş aşırı dinci, radikal Hıristiyan bir grubun lideri. 48 yaşındaki çiftçi Cayang, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Topraklarımızı almak isteyen herhangi bir Moro’yu katletmekten çekinmeyeceğiz. Ölmeye hazırız” diye konuştu.

Cayang’ın radikal ordusunda daha önce askeri eğitim almamış ancak bölgedeki çatışmalar ve işledikleri cinayetlerle savaşma kabiliyetlerini geliştirmiş 450 savaşçıdan oluşuyor. Irak’taki savaşın “Tanrı’nın isteği” olduğunu söyleyen Cumhuriyetçi aday Sarah Palin ve “Haçlı Seferi”ne çıkan ABD Başkanı George Bush gibi Hıristiyan radikal grup da kendilerine “Tanrı’nın ordusu” adını vermiş.

Grup, Müslümanlarla Filipinler hükümeti arasında uzun süre sonra varılan anlaşmanın iptal edilmesi üzerine çıkan olaylar sonrasında yeniden toparlanmaya karar vermiş. Cayang, “Biz hiç gitmedik” dedi.

Yerel dilde fare anlamına gelen Ilaga olarak bilinen grup 1970’lerde Filipinler’deki Müslüman topraklarına yapılan işgalde ortaya çıktı. Grup Mindanao’daki Müslümanlara yaptıkları vahşetle adını duyurdu.

Latince Hıristiyan duaları taşıyan kolyeler taşıyan grup, Moro İslami Özgürlük Cephesi’ne (MILF) karşı savaştıklarını söylüyor. MILF bölgedeki en büyük İslami direniş grubu ve ülkenin 3 adasından mineralce en zengin adalarından Mindanao’nun özgürlüğü için 30 yılı aşkın süredir savaşıyor.

1960’larda başlayan çatışmalarda 120 binden fazla insan öldü. Doğal kaynaklar yönünden zengin Mindanao’da 5 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. Müslümanlar, Katolik Filipinler nüfusunun yüzde 8’ini oluşturuyor. İslamiyet bölgeye Hırıstiyanlardan 200 yıl önce 13’ncü yüzyılda geldi.

Rahibin beynini yediler

Cayang adamlarıyla terkedilmiş bir evin önünde toplanıyor. Kampları aşağıdaki vadiye stratejik bir tepede kurulmuş. At üzerindeki bir Ilaga’nın ardından bir dakika  sonra ağır silahlı timi geliyor. Açık ateşte pişirdikleri domuz etrafında birbirlerine hikayeler anlatan radikal Hıristiyan grup, birbirlerine madalyonlarını gösteriyor.

Cayang’ın emriyle, tüfeklerini kontrol için havaya kaldırıyorlar. Bazı silahlar II Dünya Savaşı kadar eski. Katliamcı Hıristiyan grubun liderine göre katılmak isteyenler birçok özelliği bulunmalı. Cayang AFP’ye “Cesur olmalısınız, iyi bir yüreğiniz olmalı böylece istediğiniz madalyonu seçebilirsiniz, kendinizi feda etmelisiniz” açıklamalarında bulundu.

Ilaga’nın tarihi vahşetler ve katliamlarla dolu. Grup, palalarla düşmanlarını doğramaktan yamyamlığa varan vahşetlere tarihte imza attı. 1985’de İtalyan bir rahibi öldüren ve ardından beyin parçalarını yiyen Norberto Manero, grubun üyesi. Ilaga ayrıca 1977’de Müslüman direnişçilere destek veren yerel köylülerin katliamından da sorumlu.

Time Turk



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs