Tuzak: Irak da teyakkuzda | " /> Tuzak: Irak da teyakkuzda | "/>

En Sıcak Konular

Tuzak: Irak da teyakkuzda

4 Ekim 2008 14:12 tsi
Tuzak: Irak da teyakkuzda Şemdinli’deki saldırı Irak yönetimini de harekete geçirdi. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi sınır kenti Dohuk’a geldi. Prof. Dr. Beril Dedeoğlu: Saldırı bir tuzak. Türkiye ve komşularının gelişen ilişkilerini hedef alıyor.

Şemdinli’deki Aktütün karakoluna yapılan saldırı sonrasında teröristlerin topraklarını kullandığı Irak yönetimi de teyakkuza geçti. Türkiye ile geçtiğimiz ay imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasıyla bir çok konuda işbirliği ve ortaklığa giden Irak yönetimi Kuzey Irak’ta oluşan boşluktan terör örgütünün yararlanmasından oldukça rahatsız. Saldırı sonrasında konuya verdiği önemi göstermek için Cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık Haşimi sınır kenti Dohuk’a gelişmeleri yakından izlemeye geldi. Öte yandan Peşmerge kuvvetleri ve Irak güvenlik güçlerinin sınır bölgesinde koridor oluşturduğu ve güvenlik önlemlerini arttırdığı belirtiliyor.

Bu bir tuzak!

Öte yandan saldırıyı konuk olduğu bir televizyon programında değerlendiren Prof. Dr. Beril Dedeoğlu terör örgütünün Türkiye’ye tuzak kurmaya çalıştığını belirtti. Dedeoğlu şunları söyledi:
İyi ilişkileri krize sokabilmek amacıyla taraflara hata yaptırmayı hedef almış bir saldırı diye yorumluyorum. Türkiye’nin haklı ve komşularıyla barışık politikasını baltalamaya yönelik bir saldırı. Türkiye’nin Irak’ı sisteme kazandırmaya yönelik bir çabalarını da hedef alıyor. Bunun bir tuzak olduğunu düşünüyorum.

Kuzey Irak'tan kınama

Irak'ın kuzeyinde bulunan bölgesel Kürt hükümetine bağlı Peşmerge Kuvvetleri sözcüsü Cebbar Yaver, sınır bölgede meydana gelen saldırıyı kınadıklarını söyledi. Şiddetin hiçbir sorunun çözmeyeceğini defalarca söylediklerine dikkat çektiklerini kaydeden Cebbar Yaver, Cihan'a şunları söyledi: "Biz insanların ölmesini istemiyoruz. Biz her zaman barıştan yanayız. Sorunların siyasi ve diyalogla çözülmesinden yana olduğumuz bir kez daha söylüyoruz."

Söz konusu saldırının kendi sınırları dışına olduğunu da ifade eden Yaver, "Olay Türkiye sınırları içinde meydana gelmiştir. Bizim bölgemiz dahilinde değil. Bu konuda bizim bir şey yapmamız mümkün değildir. İnsansız dediğimiz kontolsüz bölgede. Ayrıca biz savaş taraftarı değiliz ve savaşan tarafta değiliz. Biz olayı basından öğrendik. Olayı kınıyoruz. Buradan şiddetin çözüm olmayacağını tekrar söylüyoruz."

Türkiye-Irak ilişkileri gelişiyordu

Öte yandan saldırının gerçekleşme zamanı oldukça manidar bulunuyor. Cumhurbaşkanı Gül geçtiğimiz hafta Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Washington’da görüşmüş ve Irak’a ziyaret gerçekleştireceğini söylemişti. Türkiye Irak’la imzaladığı stratejik vizyon anlaşmasıyla ilişkilerini geliştirirken Kuzey Irak yönetimiyle de diyalog zemini yakalanmıştı. Öte yandan Kuzey Irak yönetiminin isteğinin aksine Kerkük sorunu çözülmeden yerel seçimler yasası kabul edilmiş, merkezi Irak hükümetiyle Kuzey Irak yönetimi karşı karşıya gelmişti. Geçtiğimiz haftalarda Irak’ta peşmergelerle Irak güvenlik güçleri arasında çatışma yaşanmıştı.

İyibilgi.com



Bu haber 930 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs