En Sıcak Konular

Esat Edin ve 3 çocuğu öldü

4 Ekim 2008 12:05 tsi
Kemer Country'nin sahibi Esat Edin ve 3 çocuğu Kaz Dağları'ndaki kampingte dün gece yarısı sele kapılarak azgın sularda yaşamlarını yitirdi. Edin'in hüzünlü hikayesi ise şöyle...

KEMER Country'nin sahibi Esat Edin ile 3 çocuğu Balıkesir'in Edremit İlçesi'nin Zeytinlik bölgesindeki kampta dün akşam şiddetli yağmurda sele kapıldı.

Edin'in tepe yerine dere kenarında bir ağacın altına kurdukları çadırda kaldıkları ve gece şiddetli yağmurun ardından gelen selde sürüklendikleri belirtildi.

Esat Edin kimdir?

Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Zeytinli Beldesi yakınlarında Kaz Dağları eteklerinde derin vadi içinde bulunan ve daha çok doğa tutkunlarıyla motosikletçilerin tercih ettiği Hızır Kamping, dün gece yarısı şiddetli yağmurun ardından sel baskınına uğradı. Bayram tatilini geçirmek üzere çocukları Cem(12) , Aliye(7) ve Serra (10) ile birlikte 3 gün önce bulgalov tipi ve ağaç evlerden kurulu Hızır Kamping'te gelen işadamı Esat Edin, tepe yerine dere kenarında bir ağacın altına kurduğu çadırda kalmayı tercih etti. Esat Edin'in 14 yaşındaki oğlu Murat ise Londra'da olduğu için onlara katılamadı.

SEL GECE ÇADIRI SÜRÜKLEDİ

Dün gece başlayan şiddetli yağmurun ardından oluşan sel işadamı Esat Edin ve çocuklarını çadırlarında uyurken yakaladı. Vadinin yamaçlarından gelen sularla taşan azgın derenin suları işadamı Edin ve çocuklarının kaldığı çadırla birlikte vadide ne varsa sürükleyip götürdü.

Olayın hemen ardından Edin ve çocukları için arama ve kurtarma çalışması başlatıldı. Sabahın ilk ışıklarıyla bölgeye sevkedilen arama kurtarma ekipleri, sel sularıyla kaplı derin vadide arama çalışması başlatırken, önce işadamının kızları Aliye ve Serra'nın, ardından da 10 metre uzaklıkta da Esat Edin ve oğlu Cem'in cesedi bulundu.

Arama kurtarma çalışmalarına katılan ekipteki görevliler, işadamı Esat Edin'in çocuklarıyla tepe yerine dere kenarında bir ağacın altına çadır kurmasının felakete neden olduğunu söyledi. Yetkililer, gece gelen selde azgın suların işadamı Erdin ve çocuklarının kaldığı çadırla birlikte çevredeki inekleri de sürükleyip götürdüğünü belirtti.

Selde 3 çocuğuyla birlikte yaşamını yitiren işadamı Esat Edin, yardımseverliği ile tanınan eşi Mehpare Edin, geçen mart ayında 40 yaşında kanserden ölmüştü.

KAYMAKAM: GENİŞ ÇAPLI ARAŞTIRMA SONUCU BULUNDULAR

Edremit Kaymakamı Şefik Aydın, tatil  için köye geldiği öğrenilen Kemer Country'nin sahibi Esat Edin, çocukları Aliye,  Serra ve Cem ile çadır kurdukları dere kenarında sel sularına kapıldıklarını  belirtti.

Olayın ardından bölgeye gelen jandarma ve arama kurtarma ekiplerinin  geniş çaplı bir araştırma başlattıklarını kaydeden Aydın, ilk olarak Edin'ın  kızları Aliye ve Serra'nın cesetlerine ulaşıldığını söyledi.

Aydın, çadır kurdukları bölgeye 200-300 metre mesafede bulunan cesetlerin   Edremit Devlet Hastanesi morguna kaldırıldığını bildirdi.

Baba Esat Edin ve oğlu Cem Edin'in cesetlerinin de bulunduğunu anlatan  Aydın, “Baba ve oğlunun cesetleri de çadır bölgesine yaklaşık 3 kilometre  uzaklıkta bulundu. Bu iki ceset de Edremit Devlet Hastanesine kaldırılacak”  dedi.

Esat Edin'in parlak ve hüzünlü hikâyesi

Kemer Country'nin sahibi Esat Edin ile 3 çocuğu dün gece sel sularında yaşamını yitirdi. Esat Edin'in hikâyesi hem baş döndürücü bir başarı hem de hüzünlü bir batış hikâyesi.
Kemer Country'nin sahibi Esat Edin ile 3 çocuğu Balıkesir'in Edremit İlçesi'nin Zeytinlik bölgesindeki kampta dün akşam şiddetli yağmurda sele kapıldı. Edin son dönemlerde haciz olayları ile gündemdeydi.

Edremit'teki selde kaybolan Kemer Coutry'nin sahibi Esat Edin, oğlu Cem ve kızları Aliye ve Serra Edin'in cesetlerine ulaşıldı.

Sel sularında üç çocuğu ile birlikte can veren Esat Edin'in hikâyesi hem baş döndürücü bir başarı hem de hüzünlü bir batış hikâyesi.

Aslında hikâyenin başarı kısmı üniversitelerde "örnek vaka" olarak tezlere bile konu oldu. Fakat hikâyenin devamını, daha doğrusu "parlak ve hüzünlü" filmin tamamını ilk kez burada okuyacaksınız.

Her şey Yale Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun genç girişimci Esat Edin'in 1986 yılında İstanbul'un dışında bir köy için kurduğu hayalle başlıyor.

Belgrad Ormanı'nın kenarında, tarihi su kemerlerine yaslanmış "kuş uçmaz kervan geçmez" bir köy olarak kendi halinde yaşayıp giden Göktürk, Edin'in gözünde geleceğin en prestijli sosyal yaşam alanı projesiydi.
Edin'in gözünde diyorum çünkü o tarihte yolu bile olmayan Göktürk'ün geleceğine Esat Edin'den başka kimse inanmıyordu.

Fakat Edin inanmakla kalmadı, ailesini ikna ederek Kemer Yapı ve Turizm'in başına geçti.
Böylece Türkiye'ye Avrupa'da bile birçok ödül getirecek olan geleceğin statü sembolü sosyal yaşam projesi hayata geçmiş oldu.

Golf sahaları, haraları, tenis kortları, orman ve göletlerin yanı sıra geleneksel Türk mimarisini modern bir anlayışla yorumlayan tasarımıyla herkesin dikkatini çekti.

Dünyaca ünlü 20 mimar projeye katkı yaptı. Daha proje tamamlanmadan 1992 yılında İtalya'da düzenlenen "Avrupa için bir vizyon" sergisinde "Türkiye'de şehir planlamasına Avrupalı bir yaklaşım getirdiği için" ödüle layık görüldü.

Yaklaşık 5 bin kişilik yaşam alanıyla sadece Türkiye'de değil yurtdışında da "statü sembolü vizyoner bir proje" olarak anılmaya başlandı.

Dahası her bölümde farklı mimari özellikler taşıyan villalardan oluşan ve bugün değeri birkaç milyar doları aşan Kemer Country, bir zamanlar "Hangi aklı başında insan milyonlarca dolar ödeyip bu dağ başında yaşar" denilen Göktürk köyünü, İstanbul'un en hızlı gelişen konut bölgesi haline getirdi.
Yatırım uzmanlarının minik bir şehre dönüşen Göktürk beldesi için bugün biçtikleri değer 50 milyar dolar.
Peki neydi hiç yoktan milyar dolarlık projeye dönüşen Kemer Country'nin sırrı?

Zaten bu yüzden projenin İngilizce adı Kemer Country, Türkçesi Kemerköy.

Göleti, ormanı, çeşmesi, meydanı, harası, patikası ile tam bir köy.
Fakat bu köyde traktörler yerine golf arabaları, çamurlu yollar yerine Arnavut kaldırımları, kerpiç evler yerine ahşap ve taşın en güzel örneklerinin sergilendiği cumbalı konaklar yer alıyor.

Şehir yaşamından sıkılmış üst gelir grubuna ait insanlar, 5 milyon dolarları bulan fiyatlarla ev alıyor.
Peki böylesine başarılı bir proje nasıl oluyor da bugün yaratıcısı açısından batma noktasına geliyor.
Bence hikâyenin bundan sonrası en az başlangıcı kadar ibretlik, bir o kadar da hüzünlü. Aslında her şey Esat Edin'in bu muhteşem projeyi hayata geçirirken işin finansman bacağını sağlam tutmaması ile başlıyor.

Fikir iyi, proje iyi, uygulama iyi fakat finansman krizi hem 1994'te hem de 2001'de gelip Esat Edin'in kapısını çok sert bir biçimde çalıyor.

Kemer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı olarak Esat Edin fikri satmak konusunda gösterdiği başarıyı, finansman yönetiminde maalesef gösteremiyor.

Bu arada hayalinin peşinde kontrolsüz ve kimi zaman kuralsız büyümeye devam ediyor. Taa ki Mayıs ayı (2008)başında çok trajik bir biçimde eşini kanserden kaybedene dek.

Finansal sorunlar ve arka arkaya yaşadığı kayıplar Esat Edin'i 55 milyon dolarlık borca karşılık Kemer Grup'taki hisselerini devre zorladı.

Tezlere konu olan, ünü Türkiye sınırlarını aşan milyar dolarlık başarı hikâyesi hüzünlü bir batışla yeni sahibine devredilmeyi bekliyordu.

95'te siyasete de girdi
1995 yılında DYP çatısı altında birçok iş adamıyla birlikte "Yeni Yüzler Hareketi"nin içinde yer aldı.

Fakat 4 yıllık siyasi yaşamı, İKV Başkanlığı`ndan, Feniş Holding patronluğuna uzanan parlak kariyerinde "tarifsiz bir hayal kırıklığı" olarak kaldı. En kötüsü "daha iyi bir Türkiye ideali" için siyasete soyunduğu yıllarda alüminyum alanında büyük yatırımları bulunan ailesine ait Feniş Holding`de işler kötüye gitti.

2001 krizi şirketi iflasın eşiğine getirdi.

Sedat Aloğlu, şeffaf ve kararlı bir biçimde hayal kırıklığı yaşadığı siyaseti bırakıp, işlerinin başına geçti.

O yıllarda, bankalarla şirketler arasında hükümetin de desteğiyle geliştirilen "Finansal Yeniden Yapılandırma" kapsamında alacaklılarıyla oturup uzun vadeli bir ödeme planı yaptı.

O gün iflasın eşiğindeki Feniş bugün Sedat Aloğlu`nun Yönetim Kurulu Başkanlığı`nda cirosunu 4 kat artırmış, borçlarından arınmış, sektörünün öncü şirketlerinden biri.

 



Bu haber 1,914 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,280 µs