En Sıcak Konular

Asıl sorun artık enflasyon değil!

3 Ekim 2008 20:54 tsi
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, “Bundan sonra asıl korkmamız gereken, işsizlik ve üretimsizlik olacak gibi” dedi.

Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Celal Sönmez, dünyada yaşanan finansal kriz, emtia ve petrol fiyatlarındaki önemli düşüşlerin, enflasyonun düşmesini desteklediğini bildirdi.

Sönmez, bundan sonra dünyanın ve kendilerinin enflasyondan daha az, ekonomik büyümedeki yavaşlamadan ve bunun sonucu olan işsizlik ve üretimsizlikten daha fazla korkacaklarını belirterek, “Bundan sonra asıl korkmamız gereken işsizlik ve üretimsizlik olacak gibi” diye konuştu.

Kriz ortamlarında enflasyonun düşmesinin beklendiğini hatırlatan Sönmez, şunları kaydetti:

“Şu bir gerçek ki, ekonomik krizler finansal veya reel kesimde başlıyor ve finansal kesimde başladığında reel kesime, reel kesimde başladığında ise finansal kesime sıçrıyor. Son günlerde, dünyanın yaşadığı küresel finansal çalkantının bizi de etkileyeceği bir gerçek. Yaşanılan çalkantı, dünyada ve bizde çeşitli etkileriyle gözleniyor. Bunlardan en önemlisi, ekonomilerin büyüme hızlarında yavaşlama, hatta bazı ülkelerde küçülme şeklinde olabilir. Ekonomik büyüme hızlarının ve emtia fiyatlarında önemli düşmelerin gözlendiği bir ortam, enflasyon açısından olumludur ve fiyat endekslerinde bu etkiyi görebiliyoruz.”
Sönmez, dünyanın bir süre için enflasyonu bir yana bırakıp, büyümeyle ilgili kaygılara yöneleceğine işaret ederek, şu görüşlere yer verdi:

“ABD'de ve Avrupa'da finansal sistem, önemli boyutta bir kredi sıkışması yaşıyor. İnterbank faizleri rekor değerlerde seyrediyor ve bankalar birbirlerine kredi vermek istemiyor. Aslında yaşanılan temelde bir güven krizi ve psikolojik boyutları da olan bu tür krizler, küreselleşen bir dünyada daha da bulaşıcı olabiliyor. ABD, krizi bir kurtarma planıyla aşma çabaları içinde. Avrupa, ABD'ye göre alınacak önlemler konusunda ortak düşüncelere sahip değil ve biraz geç olmakla birlikte, bir 'erken uyarı sistemi' üstünde çalışmayı düşünüyor. Avrupa'daki olumsuzluklar bizim riskimizi arttıran gelişmeler olarak düşünülebilir. Küresel finansal çalkantı bizi muhtemelen finansal kesimden değil, reel kesimden başlayarak etkileyecek. Dünyadaki finansal kriz, bir ölçüde otomotiv sektörümüzü etkilemeye başladı.”
AA



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,294 µs