En Sıcak Konular

Sonbaharda yolsuzluk 'bereketi'!

3 Ekim 2008 17:17 tsi
Sonbaharda yolsuzluk 'bereketi'! CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, son günlerde Türkiye'nin her yerinden partisine yağmur gibi yolsuzluk haberleri geldiğini söyledi. Öymen'in bir de hükümete 'aba altından sopa gösterdi'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, son günlerde Türkiye'nin her yerinden partisine yağmur gibi yolsuzluk haberleri geldiğini, ancak Başbakan Recep Tayyip Edoğan'ın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 'Televizyonda tartışaşalım' teklifini reddettiğini hatırlatarak Erdoğan'ı minderden kaçmakla suçladı. "Minderden kaçarak siyaset yapılmaz" diyen Öymen, Avrupa Konseyi'ne bağlı Yolsuzluklarla Mücadele Komitesi'nin Türkiye hakkında hazırladığı yolsuzluk raporunun kamuoyuna açıklanmasının da hükümet tarafından engellendiğini iddia etti.
CHP Bursa İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Onur Öymen, Başbakan Erdoğan'ın minderden kaçarak, siyaset yapmaya çalıştığını söyledi. Yolsuzluklarla ilgili partili arkadaşlarının çok sayıda belge açıkladığını hatırlatan Öymen; "İktidar, maalesef çok kötü duruma düşmüştür. Kendisini savunamayacak duruma düşmüştür. Genel Başkanımızın 'gelin televizyonda beraber tartışalım yolsuzluk, mal beyanlarını' önerisini Başbakan kabul etmemiştir. Diyor ki, 'tartışalım da size prim mi verelim'. Yani baştan kabul etmiş yenileceğini, başarılı olamayacağını. Bunun adına 'minderden kaçmak' derler. Minderden kaçarak siyaset yapamazsınız. Haklılığınıza inanıyorsanız, doğru işi yaptığınıza inanıyorsanız o zaman minderde hazır olacaksınız. Bu iktidar öyle anlaşılıyor ki yolsuzluklar konusunda kendini savunacak durumda bile değildir. Bunun çeşitli somut örneklerini biz ortaya koyduk. Daha çok örnek var, yağmur gibi yağıyor. Ancak biz bu iddiaları inceleyip, belgelendirerek kamuoyuna açıklayacağız." dedi.

Onur Öymen, bu konuda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tavrını da eleştirerek, sözlerine şöyle devam etti: "Tablo böyleyken Cumhubaşkanı meclis konuşmasında, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk listesinde durumumuzun iyileştiğini söylüyor. Başbakan da çok sevinmiş, övünerek çıkıp (Türkiye geçen yıl 72. sıradayken bu yıl 58. sıraya düştü) diyor. Kendisine tavsiye ediyoruz, bu konuda kendisine bilgi veren danışmanlarını sıkı kontrol etsin. Zannediyorlar ki o raporları sadece onlar okuyor. Biz de raporları okuyoruz. Türkiye bahsedildiği gibi geçen yıl listede 72. sırada değil 64. sırada yer almış. Türkiye'nin listede geçtiği ülkeler arasında Samua var. Samua'nın haritadaki yerini hepiniz iyi bilirsiniz. Burada 'yolsuzlukla mücadele ettik, listede geriledik' diyenler olabilir. Türkiye sadece Namibya, Küba, Tunus, Bulgaristan ve Hırvatistan'ı geride bırakmış. Barbados, Şili, Urugay, Dominic Cumhuriyeti bizden önce yer alıyorlar. Müslüman ülkeler içinde 6 ülke bizden daha önde yerini aldı. Biz, halkı müslüman olan ülkeler arasında 7. sırada yer alıyoruz. Tabloyu doğru görelim, doğru konuşalım, yanlış izlenim vermeyelim."

Avrupa Konseyi'nde Yolsuzlukla Mücadele Komitesi olduğunu anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye ile komitenin 31 Mart - 4 Nisan tarihleri arasında hazırladığı yolsuzluk raporunun yayınlanmasına hükümetin izin vermediğini öne sürdü. Öymen; "Bu tür uluslararası komiteler, hazırladıkları raporları açıklamadan önce o ülkenin hükümetlerinden izin alırlar. Türkiye'deki iktidar yolsuzluk raporunun açıklanmasına izin vermedi. Başbakan'ın danışmanları kendisine iletmemiş olabilir, biz söyleyelim, raporda, (Türk hükümetinden rica ediyoruz, izin versin raporu kamuoyuna açıklayalım) deniliyor. Başbakanın danışmanları kendisine duyurmazlar, ben duyurayım. Yolsuzluk raporunun kamuoyuna açıklanmasına izin verildiğine dair bir bilgi alamadık, eğer siz aldıysanız bize söyleyin bari." dedi.

Geçenlerde Brüksel'de CHP ofisini açtıklarını hatırlatan Öymen, sözlerine şöyle devam etti: "Orada Avrupalı dostlarımıza sitemlerimizi ilettik. Türkiye'de yaprak kımıldasa, çıkıp açıklama yapıyorlar, yolsuzluklarla ilgili önemli gelişmeler olurken seslerini çıkarmıyorlar. Yolsuzluk konusunda hükümetin peşini bırakmayacağız. Bu Türkiye'nin her yerinde kanayan bir yara haline gelmiştir. Demokratik toplumlarda bir yolsuzluk iddiası ortaya atıldığı zaman, bu o ülkenin en önemli konusu olur. Batı ülkelerinden de pek çok önemli insan, istifa etmek zorunda kalmıştır, görevinden alınmak zorunda kalınmıştır. O toplumlar şeffaf toplum olma özelliğini kazanmışlardır. En son örnek Romanya'da yaşandı. Kısa bir süre önce Romanya'da adı yolsuzluğa karışan bir bakan, doğrudan doğruya cumhurbaşkanı tarafından görevden alındı. Biz de ise dokunulmazlığı kaldırma kararı almadılar. Görevinden istifa etse bile bazı insanlar onlar hakkında mahkemeye gidip aklanma fırsatı verilmiyor. Bu büyük bir yanlıştır. Büyük bir hatadır. Bu hatadan mutlaka dönmek lazım. 'Biz yolsuzlukları desteklemeyiz' diyorlar. RTÜK Başkanı hakkındaki iddialar ayyuka çıktı. Almanya'ya gitse tutuklanacak."

Cumhuriyet Halk Partisi'ni Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine, herkesten daha fazla destek verdiğini savunan Onur Öymen, "Çünkü Avrupa'nın değerleriyle Türkiye'nin değerleri, Cumhuriyet Halk Partisi değerleri örtüşüyor. İnsan hakları, demokrasi, kadın hakları, sosyal haklar, laiklik gibi konularda bizim AB ilkelerine desteğimiz, AKP'nin desteğinden çok daha fazladır. AKP ülkenin en yüksek mahkemesi tarafından anayasayı ihlal suçu işlediği sabit olan bir parti durumuna gelmiştir. Yabancılar buna 'topal ördek' derler. Böyle bir partiyle biz kendimizi mukayese bile etmeyiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün meclisteki konuşmasında Kıbrıs ve Irak konusuna yeterince zaman ayırmadığını savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Ermenistan konusunun gözardı edildiğini öne sürdü. Öymen; "İşin magazin konusu ön plana çıkarıldı. Bu gibi konularda sonuca bakacaksınız. Bütün bu temaslar sonucunda Ermenistan Yukarı Karabağ'ın Azeri toprağı olduğu kabul etti mi etmedi mi? (İlişkiler iyi gidiyor, ümitliyiz falan) bunlar boş laflar." dedi. Öymen, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in de Deniz Feneri davasında 'bana ne' demesini sert dille eleştirdi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Dengir Mir Fırat'ın tartışmasını da hatırlatan Onur Öymen; "(Sizin belgelerinize karşı bizler neler açıklayacağız bakın, bayramda sonra göreceksiniz) diyorlar. Bunlar sizi kurtarmıyor. Yolsuzluğa karşı hoşgörümüz sıfırdır" dedi. (CİHAN) 



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,990 µs