Sürpriz gerginlik | " /> Sürpriz gerginlik | "/>

En Sıcak Konular

Ortadoğu durulmuyor: Sürpriz gerginlik

3 Ekim 2008 17:03 tsi
Ortadoğu durulmuyor: Sürpriz gerginlik Suriye, Türkiye'nin arabuluculuğunda İsrail ile dolaylı görüşmeler yaparken bu kez Ortadoğu'dan farklı bir gerginlik haberi geldi: Şam-Riyad gerilimi...

Suriye, Suudi Arabistan sermayeli Dar'ul Hayat gazetesinin dağıtımını yasakladı. Gazetenin Şam Büro Şefi Züheyr Kuseybati, Suriye Enformasyon Bakanlığı sansür yetkililerinin, gazetenin dağıtımının ikinci bir emre kadar durdurulduğunu kendisine ilettiklerini söyledi.
Londra'da yayınlanan Dar'ul Hayat ve Şar'ul Avsat gazeteleri, son dönemde Suriye aleyhine yaptıkları yayınlarla dikkat çekiyor. Özellikle Lübnan'daki gelişmeler konusunda Suriye rejimine yönelik sert yayınlar yapan iki gazete, Şam yönetiminin Lübnan'da istikrarsızlık unsuru olduğunu belirtiyor.

2005 şubat ayında öldürülen Suudi Arabistan vatandaşı Lübnan Başbakanı Refik Hariri, Suriye-Suudi Arabistan ilişkilerinin büyük bir darbe almasına sebep olmuş, Riyad-Şam ilişkileri kopma noktasına gelmişti. Suudi Arabistan, halen BM tarafından incelenen Hariri'nin öldürülmesinde Suriye parmağına işaret etmişti.

Dar'ul Hayat gazetesi Şarkul Avsat'la birlikte Ortadoğu'nun en etkin iki gazetesi olarak kabul ediliyor ve Londra'nın yanı sıra Beyrut, Kahire ve Riyad'da da basılarak çevre ülkelere gönderiliyor.

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin tıkanmasından Suriye'yi sorumlu gören Suudi Arabistan ve Mısır, bu yıl mayıs ayında Şam'da yapılan Arap Birliği Zirvesi'ni boykot ederek alt düzeyde bir katılımla temsil edilmişti. Son günlerde Lübnan'ın Trablus kentinde meydana gelen mezhep çatışmasında da yine iki ülke karşı karşıya geldi. Başbakan Saad Hariri'nin başında bulunduğu Sünni Gelecek Hareketi mensubu ya da bu grupla işbirliği yapan Sünnilerle Hizbullah tarafından desteklenen Alevi azınlıklar çatışmış, çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Gelişmeler üzerine Lübnan sınırına 10 bin asker yığan Suriye, gelen uluslararası baskılar üzerine, iki ülke arasındaki kaçakçılığı durdurmak için sınıra asker gönderdiklerini duyurmuştu.

Geçtiğimiz hafta Şam'da meydana gelen ve 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırı ise iki ülkenin birbirini direk hedef alan açıklamalarına sebep oldu. Suriye basın yoluyla bombalı eylemin arkasında Suudi Arabistan ya da Suudi-Mossad işbirliğinin olabileceğini ima ederken, Suudi Arabistan yanlısı gazeteler de aynı şekilde basın yoluyla eylemin Suriye'nin kendi istihbaratı ya da iran tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini belirten yazılar yayınlıyor.

İki ülke ilişkileri 2006'daki İsrail-Hizbullah savaşı sırasında da yine gerilmiş, Suudi Arabistan Hizbullah'ı eleştiren demeçler verince Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad da Arap liderleri 'yarım zekalılar' olarak adlandırmıştı.

Şam Yönetimi, Suudi Arabistan'ın Sünni azınlıkları desteklediğini öne sürerken, Riyad da Suriye'nin iran, Hizbullah ve Hamas bağlantılarından büyük bir rahatsızlık duyuyor.

(CİHAN)



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,235 µs