En Sıcak Konular

Türkmenistan, Başbakan Erdoğan'ı bekliyor

3 Ekim 2008 16:54 tsi
Türkmenistan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlamaya hazırlanıyor. Başbakan Erdoğan bugün akşam saatlerinde iki günlük resmi ziyaret ile Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a geliyor.

Bugün yerel saat ile 17:30 surlarında Başbakan'ın Aşkabat uluslararası havaalanına inmesi bekleniyor. Başbakan ve beraberindeki heyet, Türkmen ve Türk Büyükelçiliği yetkilileri tarafından yapılacak karşılamanın ardından Devlet Başkanlığı Sarayı'na geçecek. Başkanlık Sarayı'ndaki resmi karşılamanın ardından Başbakan Erdoğan ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov bir araya gelecek. Görüşmelerde, ilişkilere yeni bir ivme kazandıracak ekonomik ve ticari mevzuların ele alınacağı belirtiliyor. Ayrıca, ülkeleri yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konuların da gündeme gelmesi bekleniyor.

Başbakan Erdoğan ziyaretinin ikinci gününde sabahın erken saatlerinde Sehil Türk şirketinin kurduğu anaokulunun açılışına katılacak. Oradan ülkenin ilk Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın türbesine ve Bağımsızlık anıtına çelenk koyacak. Daha sonra da Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet ikamet ettiği President Oteli'ndeki Türkmen-Türk İş Konseyi'ne katılacak. Başbakan ayrıca, otelde Türkmenistan'da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bayramlaşmak üzere bir araya gelecek.

Başbakan'nın Türkmenistan ziyaretinde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler eşleriyle birlikte bulunacak.


ERDOĞAN'IN ZİYARETİ TÜRKMEN BASININDA

Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkmenistan ziyareti yerel basında da geniş yer aldı. Ülkenin resmi gazetesi olan Türkmenistan gazetesi, Erdoğan'ın Aşkabat'a yapacağı ziyareti, 'Dostluğa ve karşılıklı menfaate dayalı işbirliği ilişkileri pekiştiriliyor' başlığı ile okurlarına duyurdu. Gazetenin haberinde iki ülke arasındaki ekonomik ve eğitim alanındaki işbirliği ilişkilerine büyük yer verildi.

Bu arada Gurbanguli Berdimuhamedov, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretini, "iki kardeş halk arasında verimli işbirliğinin geliştirilmesi yönünde önemli bir adım" olarak değerlendirdi.


TÜRKMENİSTAN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Türkmenistan, bağımsızlığının ilk günlerinden bu yana Türkiye ile ticari, ekonomik, eğitim ve teknoloji alanlarında işbirliği yapıyor. Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye olmuştu.

Türkiye ile Türkmenistan arasında bugüne kadar 98 anlaşma imzalanmış durumda. Bu anlaşmalar çerçevesinde iki ülke arasında tarifeli uçak seferleri yapılıyor, ortak projeler hayata geçiriliyor ve Türk şirketlilerinin temsilcilikleri açılıyor. Bunlar iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin canlanmasında önemli etken olarak görülüyor. Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi de her geçen yıl artıyor. 2007 yılında 2003 yılına kıyasla ticaret hacminde 3 kat artış yaşandı. 2007 yılında Türkiye Türkmenistan'ın dış ticaretinde Rusya ve İran'dan sonra üçüncü sıraya yerleşirken, ihracatta 4. sırada, ithalatta ise birinci sırada bulunuyor.

Türkmenistan Türkiye'ye petrol ve gaz ürünleri, tekstil, kimya sanayi ürünleri ve tarım ürünleri ihraç ederken, Türkiye'den demir-çelik, inşaat malzemesi, kimyevi maddeler, muhtelif gıda ürünleri ithal ediyor.

Türkmenistan'daki yabancı şirketlerin üçte birini Türk şirketleri oluşturuyor. 1 Eylül 2008 yılı verilerine göre, ülkede 500 Türk şirketi inşaat, yakıt-enerji ve tekstil gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Türk şirketlerinin katılımıyla çeşitli alanlarda 806 proje hayata geçiriliyor. Türk şirketleri, sadece ülkenin tekstil sektörünün kalkınması için 256,7 milyon dolar yatırım yaptı. Türk firmalarının Türkmenistan'ın bağımsızlık günlerinden bu yana 9 milyar dolara yakın taahhüt işi üslendiği tahmin ediliyor. Sadece 2007 yılında üslendikleri projelerin toplamı 3 milyar doları aştığı kaydediliyor.

Türkmenistan ile Türkiye arasındaki eğitim işbirliği de giderek hız kazanıyor. Türk üniversitelerinde 1652 Türkmen öğrenci eğitim görürken, Türkmenistan'da 14 Türkmen-Türk okulu ve Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi faaliyet gösteriyor.

(CİHAN)
 



Bu haber 1,084 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,839 µs