En Sıcak Konular

"Herkes ayağını yorganına göre uzatsın"

3 Ekim 2008 16:48 tsi
Cemil 'Abi'den vatandaşa ekonomik uyarı: Herkes ayağını yorganına göre uzatsın, tasarruf alışkanlığını edinmemiz gerekiyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Herkes ayağını yorganına göre uzatsın, tasarruf alışkanlığını edinmemiz gerekiyor" sözleriyle vatandaşları uyardı. Cemil Çiçek, ABD'de finans sektöründe başlayan ve tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizle ilgili vatandaşın paniğe kapılmasına gerek olmadığını belirterek, "Türkiye'nin paniğe kapılması için şu safhada bir sebep gözükmüyor. Ancak herkesin yorganına göre ayağını uzatmasında fayda var. Tasarruf alışkanlığını edinmemiz gerekiyor." dedi.

Bakan Çiçek eşi Gülten Çiçek ile birlikte tatilini Sakarya'nın Sapanca ilçesinde bulunan Güral Sapanca Wellnes Park Otel'de geçiriyor. Cuma namazının ardından Sakarya Valisi Hüseyin Atak ile görüşen Bakan Çiçek, otelde CİHAN muhabirinin sorularını cevapladı.

Bakan Cemil Çiçek, ABD'de finans sektöründe başlayan ve tüm dünyayı etkileyen krizle ilgili olarak, krizden en az etkilenecek ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini söyledi. Türkiye'nin uzun zamandır bir istikrar programı ile mali disiplin uyguladığını ve bir kısım yapısal reformlar yaptığını kaydeden Çiçek, "Bunların hepsi bu tür krizlere karşı ülkenin ekonomik dayanma gücünü artıran hususlardır." diye konuştu. Hükümet olarak krizi en üst düzeyde takip ettiklerini ifade eden Çiçek, şunları söyledi: "Amerika'da ve daha sonra Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşanan krizden Türkiye'de şu veya bu şekilde etkilenebilir. Dünyada krizden en az etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. Hiç etkilenmez dersek bu doğru olmaz. Ama en az etkilenecek ülkelerin başında gelir. Çünkü siz ürettiğinizin bir kısmını dış pazarlara satıyorsunuz. Dışarda alım gücü sınırlandıysa ve daraldıysa ister istemez sizin mallara olan taleplerde de azalma olabilir. Biz hükümet olarak krizi en üst düzeyde takip ediyoruz. Başbakanımız geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. İlgili bakanlar hem kendi devlet birimleri içerisinde hemde kendi diğer ekonomik birimlerle yakın temas halindeler. Konuyu takip ediyorlar. Bir ilave tedbir gerekiyorsa bunu her zaman alırız, alabiliriz. Bunda bir tereddüt yok."

Vatandaşın bir paniğe kapılmasına gerek olmadığını da dile getiren Çiçek, bir kısım krizleri tetikleyen hususlardan birinin de insanların paniğe kapılması olduğunu vurguladı. Herkesin yorganına göre ayağını uzatmasında fayda olduğuna dikkati çeken Çiçek, "Türkiye'nin paniğe kapılması için şu safhada bir sebep gözükmüyor. Soğukkanlı şekilde olup bitenleri değerlendirmekte fayda var. Herkesin yorganına göre ayağını uzatmasında fayda var. Biz biraz israf toplumuyuz, aşırı tüketime yöneliyoruz. Gelirimizle eşit olmayan borçlanmalara giriyoruz. Kredi kartlarının getirdiği kolaylıkla insanlar hesap kitap yapmadan sanki bu borçlar ödenmeyecekmiş gibi aşırı bir borç yükü altına giriyor. Esas kriz bu nedenle kaynaklanır. Vatandaşımızın gelirine eşit bir harcama moduna geçmesi lazım. Tasarruf alışkanlığını edinmesi lazım." şeklinde konuştu.


TCK'DA İBADET ÖZGÜRLÜĞÜ UNUTULDU İDDİASI: YASANIN BİRİNCİ MADDESİNDE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ TEMİNAT ALTINA ALINMIŞTIR


1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu'nda 'bireysel ibadeti engelleme'nin suç olmaktan çıkarıldığı yönündeki iddialara değinen Çiçek, çıkarılan yasanın özgürlükçü bir yasa olduğuna vurgu yaptı. Yasanın birinci maddesinin temel hak ve özgürlükleri korumak olduğunu anlatan Çiçek, en temel özgürlüklerin başında da inanç özgürlüğü geldiğini ifade etti. Çiçek, konunun bu şekilde yorumlanması durumunda mevzuatta bir boşluk olmayacağını belirtti.

Çiçek, şunları söyledi: "Din ve vicdan özgürlüğü insanların en temel hak ve özgürlüklerindendir. Hukuk düzeni de bu özgürlüğü teminat altına almak içindir. Çıkan ve çıkarılacak olan yasaların o özgürlük içinde değerlendirmek gerekir. İnsanlar bazen yorum farkı içerisinde olabiliyor. Çıkarılan yasa özgürlükçü bir yasadır. Daha birinci maddesine bakarsanız bu kanunun amacı temel hak ve özgürlükleri korumak diye başlar. En temel özgürlüklerin başında da inanç özgürlüğü gelir. Konuyu o şekilde yorumlandırdığınız zaman mevzuatta bir boşluk olmaz. Kaldı ki Türkiye'deki her problemi ceza kanunu ile çözmek bence hukuku anlamamak olur. Hukuk biraz da insanların zihniyle ve mantığıyla alakalıdır. Biz aklımıza her gelen sorunu illa bir kanuna karşılığında da bir cezaya bağlamaya çalışıyoruz. Bu gelişmiş toplumların yaptığı yada yapacağı bir düzenleme değil."


İŞLENMİŞ BİR SUÇUN CEZASINI DEVLETE BIRAKMALI


Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova'da, iki kişinin ölümüyle sonuçlanan kavganın toplumsal olaya dönüştürülmesiyle ilgili olarak ise Bakan Çiçek, her münferit olayı toplumsal bir boyut kazandırmaya çalışan art niyetli sorumsuz, yaptığı işin nereye varacağını bilmeksizin ulu orta bağırıp çağıranlar olduğunu kaydetti. İşlenmiş bir suçun cezasını devlete bırakmanın en doğrusu olduğunu söyleyen Çiçek, insanların bu tür olaylara karşı güvenlik güçlerine ve mülki amirlere yardımcı olması gerektiğini bildirdi.

Çiçek, şöyle konuştu: "Eğer ortada işlenmiş bir suç varsa onu hem mülki amirler hem cumhuriyet savcıları takip ederler. Vatandaş kendisi bir tepki koymak yerine işlenmiş bir suçun cezasının verilmesini devlete bırakmak bence en doğru olanıdır. Aksi taktirde iyi veya kötü niyetli bir kısım ulu orta konuşanlar tahrik edenler çıkar. Sonra da hepimizi üzecek olaylar meydana gelir. Türkiye'de yaşayan 70 milyon insan kardeştir. Bu ülkenin vatandaşıdır. Birbirimize karşı, birbirimizin hukukuna karşı saygılı olmalıyız."


"DENİZ FENERİ SORUŞTURMASI SAVCININ İŞİ, HAZIRLIK SORUŞTURMASI GİZLİDİR HERKES BİLİRSE HUKUK İŞLEMİYORDUR"


Deniz Feneri Derneği soruşturmasıyla ilgili dosyanın pazartesi günü Dışişleri kanalıyla Almanya'dan isteneceğinin hatırlatılması üzerine Çiçek, konunun yargının işi olduğunu hatırlatarak dosyanın gereğini savcının yapacağını belirtti.

Hazırlık soruşturmalarının gizli olduğunu anlatan Çiçek, Türkiye'de bu konuya kimsenin dikkat etmediğini söyledi. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü, "Dosyanın Almanya'dan gelip gelmeyeceğini bilemem. O konu yargının işi. Yargının işini siyasetçiye sormayın. Savcılık istediyse o dosya gelir ve gereği neyse savcı yapar. Yoksa o konuyu kimse bilmez. Konu hazırlık soruşturmasında. Hazırlık soruşturması gizlidir. Onu ben de bilemem Adalet Bakanı da bilemez. Türkiye'deki temel yanlışlık; insanlar konuşuyor, yazıyor çiziyor. Kimse açıp anayasayı okumuyor. Soru sorulan adamların bu konuda yetkisi var mı, sorumluğu var mı, buna kimse bakmıyor. Bakandır her şeyi bilir, validir her şeyi bilir. Hayır Ben her şeyi bilmem. Her şeyi bilirsem bu ülkede demokrasi olmaz. Herkesin görevi ayrıdır. Benim görevimi savcı yapmaz. Savcının görevini de ben yapmam. Bu tür soruşturmalar gizli soruşturmalardır. İlgili savcılar bunu bilir. Savcının dışında bu konuyu başkaları da biliyorsa hukuk işlemiyor demektir." (CİHAN) 



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,719 µs