En Sıcak Konular

İade-i itibar: Rusya 'geriye' dönüyor

2 Ekim 2008 11:26 tsi
İade-i itibar: Rusya 'geriye' dönüyor Yüksek Mahkeme Çar 2. Nikola'ya itibarını iade etti

1917 Bolşevik devrimi sonrasında vatan haini olduğu gerekçesiyle ailesiyle birlikte infaz edilen son Rus Çarı 2’nci Nikolay’ın suçsuz olduğuna karar verildi. Yüksek Mahkeme, Romanovlar’ın haksız yere cezalandırıldığı hükmüne vararak, Çar’a saygınlığını iade etti.

RUSYA Yüksek Mahkemesi, 90 yıl önce yaşanan devrim sırasında vatana ihanet suçlamasıyla Bolşevikler tarafından tutuklanarak ailesiyle birlikte gizlice öldürülen son Rus Çarı 2’nci Nikolay’ın suçsuz olduğunu karara bağlayarak sicilini akladı.

İnterfax Ajansı’na göre Rusya Yüksek Mahkemesi, sadece Çar 2’nci Nikolay Romanov’u değil, eşi Aleksandra Romanova ve çocuklarını da haksız yere cezalandırılmış kişiler sayılmasını karara bağlayarak yeni Rusya’yı büyük bir kara lekeden kurtarmış oldu. Rusya Yüksek Mahkemesi tarafından dün alınan Çar’ı aklama kararının büyük hukuk savaşı sonunda kazanıldığı da ortaya çıktı. Romanov ailesinin avukatı German Lukyanov şu açıklamayı yaptı:

"Biliyorsunuz geçen yıl Kasım ayında aynı dava Rusya Savcılığı’nın itirazları sonucu Yüksek Mahkeme’de düşürülmüştü. Savcılık ısrarla son Rus Çarı’nın hiçbir zaman resmen tutuklanmadığını, o dönemin yasalarına göre bile hakkında herhangi bir dava görülmediğini, infazın da gizlice bilinmeyen kişiler tarafından yapıldığı için adının aklanması için gerekli hukuku temelin bulunmadığını savunmuştu.

Geçen yıl tıkanan Rusya adalet sistemindeki hukuki gerekçeler sorununa itiraz ederken şimdiki davanın siyasi motivasyonunu ön plana çıkardık. Bilindiği gibi yeni Rusya kurulurken eski totaliter komünist rejim tarafından haksız yere cezalandırılan tüm kişilerin affı söz konusu. İşte bu ip ucuna tutunarak Romanov ailesinin de milyonlarca insan gibi suçsuz yere cezalandırıldığını kabul ettirmiş olduk. Yeni Rusya yargı sistemi için bu önemli bir zaferdir."

Romanovlar kurşuna dizilmişti

Bolşevik devrimi günlerinde devrimci komite tarafından tutuklanan son Rus Çarı 2’nci Nikolay tüm aile fertleriyle birlikte 17 Temmuz 1918 tarihinde Ural Dağları bölgesindeki Ekaterinburg şehri yakınlarında kurşuna dizilerek öldürülmüştü. Rus Çar ailesinin kalıntıları 1991 yılında SSCB’nin yıkılmasına 6 ay kala ormanlık bir arazide Koptevski yolu olarak bilinen mevkide bulunmuştu. Kemik kalıntıların Çar ailesine ait olup olmadığı yıllar süren DNA testleriyle doğrulanabilmişti. Çar ailesinin infaz edilmesinin yıldönümü olan 17 Temmuz 1998 tarihinde tüm kalıntılar St. Petersburg şehrinde Petropavlovsk Kilisesi aile kabrinde toprağa verilmişti.
Hürriyet



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,122 µs