En Sıcak Konular

Kanada, Başbakan'ın intihal skandalıyla çalkalanıyor

1 Ekim 2008 20:45 tsi
Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın, Irak Savaşı'na katılması yönündeki konuşmasının alıntı olduğunun ortaya çıktı.

Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın, 2003 yılında mecliste yaptığı ve ülkesinin Irak Savaşı'na katılması yönünde yaptığı konuşmasının alıntı olduğunun ortaya çıkması, ülkeyi karıştırdı. Başbakan Harper'ın 20 Mart 2003'te muhalefet lideri iken yaptığı konuşmanın, dönemin Avustralya Başbakanı John Howard'ın kendisinden iki gün önce yine aynı amaçla yaptığı konuşmayla hemen hemen aynı olduğunun ortaya çıkmasının ardından, Harper'ın söz konusu konuşmasını yazan yardımcısı görevinden istifa etti.

Söz konusu skandal, muhalefetteki Liberal Parti'nin milletvekili Bob Rae'nin, iki konuşmanın arasındaki benzerlikleri gün yüzüne çıkarmasıyla ortaya çıktı. İki Başbakan'ın birbirinden iki gün arayla yaptığı konuşmaları karşılaştıran Bob Rae, benzerlikleri ve hatta aynı kelime cümleleri tek tek gösterdi.

1996 ve 2007 yılları arasında Avustralya Başbakan olan John Howard, 18 Mart 2003'te mecliste yaptığı konuşmada "Teröristlerin kimyasal, biyolojik ve nükleer silaha sahip olması Avustralya'ya ve halkına doğrudan, inkâr edilemez ve ölümcül bir tehdit oluşturmaktadır" demişti.

Howard'dan iki gün sonra Kanada Meclisi'ne aynı amaçla konuşan Harper da aynen şu ifadeyi kullanıyor: "Teröristlerin kimyasal, biyolojik ve nükleer silaha sahip olması Kanada ve halkı da dahil dünyaya doğrudan, inkâr edilemez ve ölümcül bir tehdit oluşturmaktadır"

Harper'in Muhafazakâr Partisi sözcüsü ise 5 yıl önce gerçekleştirilmiş bir konuşmanın artık geçerliliğini yitirmiş olduğunu savundu. Ancak bu açıklamanın ardından Harper'in konuşmasını hazırlayan yardımcısı Owen Lippert, istifa ettiğini duyurdu. Lippert, Harper'in konuşmasını yetiştirmek için Howard'ın konuşmasının bazı bölümlerini çaldığını itiraf etti.

Bir açıklama yapan Lippert, "O zaman ne muhalefet lideri, ne de muhalefetteki diğer üslerim yaptığımın farkında değildi. İlgili herkesten özür diliyorum ve Muhafazakar Parti'deki görevimden istifa ediyorum" dedi. Lippert, konuşmanın bir Amerikalı yetkili tarafından hazırlandığı ve hem Avustralya tarafına hem de kendilerine dağıtıldığı iddialarını ise reddetti.

Skandalı ortaya çıkaran milletvekili Bob Rae ise olayın, 2006 yılında Kanada'nın Başbakanı olan Stephen Harper'ın, dünya genelinde güvenilirliğini azalttığını savundu. Rae, "Bu adam (Harper), Kanada için hayatî öneme sahip bir konuyu tamamen yanlış anlamış bir kişidir" dedi. Rae, "Kitle imha silahlarını yanlış anlamıştır ve Kanada askerlerini Irak'tan uzak tutmaya çalışan (dönemin Başbakanı) Jean Chretien'ın kararı, o zaman doğru karardı" diye ekledi.

Olayın ortaya çıkmasının ardından Liberal Parti lideri Stephane Dion da Hareper'a yüklendi: "Kendi sözlerini seçme kabiliyeti yok, ABD Başkanı George Bush'un gönüllü koalisyonunun sözlerini seçiyor"

Skandal, bugün Avustralya da dahil birçok gazete de manşet oldu.

Kanada Meclisi, Mart 2003 yılında Irak Savaşı'na girmeyi reddetti; ancak işgalin ardından ABD'ye yardımlarda bulundu. Iraklı askerlerin ve polislerin eğitiminde yardım eden Kanada, ülkenin yeniden inşası konusunda da ABD'ye 300 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulundu. 2005 yılında Irak Anayasası'nın yazılması için oluşturulan ve güvenlik nedeniyle Ürdün'de çalışmalarını yürüten komiteye de bir grup uzman gönderdi. Uzmanların arasında ise bugünkü skandalı ortaya çıkaran Bob Rae de vardı. Kanada, savaş sırasında bazı askeri havaalanlarının ve bazı savaş uçaklarının, Amerikalılar tarafından kullanılmasına da izin verdi. Irak'ta 2003'ten bu yana ise tamamı yeniden inşa çalışmaları için bu ülkeye gidenlerden olmak üzere sadece 5 Kanadalı öldü.

Irak Savaşı başladığında muhalefette bulunan Stephen Harper ise 2006'daki seçimleri kazanarak Başbakan olmuştu.

ajanslar

 



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs