En Sıcak Konular

Barzani: Bağımsızlık Kürtlerin hakkı!

1 Ekim 2008 14:14 tsi
Irak Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani, "Bağımsızlık Kürtlerin doğal hakkıdır, bu bir suç değil" dedi.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani, Selahaddin kentindeki karargahında düzenlediği bir toplantıda, "Bağımsızlık Kürtlerin doğal hakkıdır, bu bir suç değil" açıklaması yaptı.

Mesut Barzani, dün sabah Kuzey Irak'taki medya kurumlarının temsilcileriyle bir araya geldi ve bir süredir bölge meclisinde tartışılan basın yasası ile ilgili soruları yanıtladı. Barzani, toplantıda, "Bağımsızlık talebi Kürt halkının en doğal hakkıdır." dedi ve bağımsızlığın suç olmadığını söyledi.

Barzani, toplantı sonrası yaptığı basın toplantısında; ancak bağımsızlık hedefine ulaşmak için kan dökülme yoluna gidilmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Barzani, "Bizim şu anki sloganımız, demokratik, federal bir Irak'ın kurulmasıdır. Diğer parçalardaki Kürt kardeşlerimizin görüşleri ile haklarının yanındayız. Ancak savaşla, kan dökmekle veya şiddetle sorunların çözülme dönemi geride kalmıştır. Kürt kardeşlerimize her zaman, 'Sorunlarınızı sabırla ve diyalogla çözmeye çalışın' önerisinde bulunduk" dedi.

ÖNEMLİ OLAN DOĞRU ZAMANDA DOĞRU KARAR VERMEK

"Kürtler korktukları için bağımsızlık ilan etmiyor" yönündeki iddiaları reddeden Barzani, "Her şeyin belli bir yeri ve zamanı vardır. Önemli olan doğru zamanda, doğru kararın verilmesidir. Bağımsızlıktan söz etmek ise suç değildir" diye konuştu.

Bağdat'ta hala yönetimin tek elde tutulmasını savunan siyasi çevrelerin olduğuna dikkat çeken Barzani, "Önemli olan anayasanın uygulanmasıdır. Bu anayasa gerek Irak, gerekse Kürt halkı için büyük bir kazanımdır. Anayasada bize tanınan ulusal haklardan taviz vermemiz ise kesinlikle söz konusu değildir. Irak'ın birlik ve bütünlüğünün korunması anayasanın yerine getirilmesine bağlıdır." dedi.

Bölgesel yönetim, Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi için anayasanın 140. maddesi uyarınca, bir an önce referanduma gidilmesini istiyor. Ancak referandum, geçtiğimiz günlerde, Irak Parlamentosu'nda varılan uzlaşma uyarınca, bir kez daha ertelenmişti.

ntv




Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs