'kurtarma' eleştirisi! | " /> 'kurtarma' eleştirisi! | "/>

En Sıcak Konular

Tüzmen'den 'kurtarma' eleştirisi!

1 Ekim 2008 12:01 tsi
Tüzmen'den 'kurtarma' eleştirisi! Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen 700 milyar dolarlık paketin çıkmamasının ABD'de birtakım finans kuruluşları ile firmaların batışını hızlandıracağını belirtti.

'Paketin çıkmaması batışı hızlandıracak'

  
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD'deki finans sektörünü kurtarmak için Temsilciler Meclisi'ne önerilen 700 milyar dolarlık paketin çıkmamasının ABD'de birtakım finans kuruluşları ile firmaların batışını hızlandıracağını belirtti.

Bakan Tüzmen, bayramlaşmak için geldiği Mersin'de,  yaptığı açıklamada, ABD'de başlayan finans sektöründeki krizin Avrupa'nın birçok ülkesine yayıldığını ve bazılarında ciddi hasarlar açtığını söyledi.

Krizin Türkiye'yi çok fazla etkilemediğini, içinde bulunulan süreçte ''Türkiye'ye düşen görevin bu tehdit unsurunu fırsat unsuru haline getirecek politikaları uygulamaya sokmadan'' geçtiğini ifade eden Tüzmen, şöyle konuştu:

''700 milyar doların çıkmaması ABD'de birtakım finans kuruluşları ve firmaların batışını hızlandıracak. Bazılarını bıraktılar, bazılarına sahip çıktılar. Tabi bu ayırım, böylesi dönemlerde çok net olmaz. Yani orada da siyasi baskılarla kurtarılması gerekmeyen firmalarda kurtarılma hakkına girer. Bu tabi ekonominin ölçeklerini değiştirir.

Bugüne kadar sağlıklılar kadar sağlıksızlar gider şeklinde söylemleri olanlar ve Türkiye'ye 'bırakın batan batsın, kalan sağlar bizimdir' mantığı ile reçeteler veren kuruluşlar, maalesef bugün kendi içlerinde birtakım özel sektör kuruluşlarını devletleştirmek zorunda kaldılar. Bu tabi diğer sıkıntıları da beraberinde getirecek.''

Batacak şirketlerle birlikte pay, hisse senedi ve tahvil sahibi olanların da etkileneceğini, bunun da tüm dünyaya daha fazla şekilde etki edeceğini dile getiren Tüzmen, şunları kaydetti:

''Şu anda Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında ekonomi stratejileri çerçevesinde bizi en fazla sıkıntıya sokacak olan pazar daralmasına karşı çeşitli önlemler almıştık. Almaya da devam ediyoruz. Bunlardan birisi bizim komşu çevre ülkelere olan ihracat rakamlarımızın çok hızlı şekilde artırılma çabaları. Sektör ve bölge ayrımını çok iyi yaptığımız için, komşu çevre ülkeler stratejisi yüzde 7'lerden 2002 yılında yüzde 25'lere geldi. Şu anda yüzde 44 oranına kadar yükseldi.

Şu anda dünya çapında ihracat artışları negatifte. Yani düşüyor. Bizim ihracatımız bugün itibariyle 100 milyar doları geride bıraktı. Geçen senenin aynı dönemine göre ihracat artışımız yüzde 36'larda. Yani büyük bir başarı sağlamış durumdayız.''

IRAK HAREKATININ ETKİSİ
ABD'nin Irak harekatının krize dolaylı bir etki yaptığını, belki de istemeyen bir yan etki çıkardığına dikkati çeken Tüzmen, harekatın aslında hidrokarbon fiyatlarını çok yükselten bir savaş niteliği taşıdığını söyledi.

Savaşın en başında ''Irak'ta yapılacak bir savaşın dünya hidrokarbon fiyatlarını artıracağını'' defalarca söylediklerini  dile getiren Tüzmen, ''Herkes 3 aşağı 5 yukarı tahmin edebilirdi bunu. Ama belki bu denli tahmin edemeyebilirdi. Çünkü o dönemde petrolün varili 20 dolardı. Şimdi yaklaşık 7 kat artarak, 140 dolara kadar çıktı. Ekonomistler bile artışı sezebiliyordu. Ama 2-3 kattan fazla olacağını beklemiyorlardı'' dedi.

Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin, ekonomik durumları üzerinde ciddi şekilde  hidrokarbon zengini olan-olmayan ülkeler ayrımının belirginleştiğini belirten Tüzmen, şöyle devam etti:

''ABD'nin dış politikada sıkıntı duyduğu 2 büyük ekonomi sorunu var. Bunlardan biri Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinden sonra Rusya Federasyonu olarak adlandırılan ve hidrokarbon zengini olan ülke, diğeri ise İran. Bu ekonomiler aslında küçük ekonomilerdi. Ama şu anda büyük ekonomiler haline geldiler. Yaklaşık 150-200 milyon dolar ekonomilerine ekstra kaynak ayırabilir hale geldiler. Bu kaynaklarla da diğer ülkelerin tasvip etmediği yatırımlar ve dış açılımlar yapıyorlar. Sonuçta ABD'nin yapmış olduğu bu harekat, krize dolaylı bir etki yaptı, belki de istemeyen bir yan etki çıkardı. Söz konusu harekat dünyanın tek kutuplu haline gelmiş olduğu dönemde yapıldı. Ama artık 2 değil Çin'i de sayarsak 3 kutuplu bir dünya haline geldik.''

aa



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,416 µs