En Sıcak Konular

Bugün, gerçek sahiplerine armağan!

1 Ekim 2008 11:28 tsi
Bugün, Dünya Yaşlılar Günü. Bizi bu günlere getiren ebevyenlerimiz için çifte bayram olan bugünü hergünden farklı yaşamak ve yaşatma dileğiyle...

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ''Hayat tecrübeleriyle günümüze ışık tutan, geçmişin mimarları değerli yaşlılarımıza ilgi, sevgi ve saygı göstermek, ihtiyaç duyduklarında yanlarında olmak, Türk toplumunun önemli geleneklerindendir'' dedi.

Bakan Çubukçu, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, toplumu bugünlere ulaştıran yaşlıların saygınlıklarının korunması, karşılaştıkları sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunların belirlenmesi, çözüm yollarının sağlanması amacıyla her yıl 1 Ekimde Dünya Yaşlılar Günü'nün kutlandığını anımsattı.

Bakanlığa bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kapsamında 77 huzurevinde, 6 bin 725 yaşlıya yatılı bakım hizmeti verildiğini bildiren Çubukçu, 2009 yılı içerisinde 9 huzurevi açılışı yapılacağını ve bir huzurevine de 60 kapasiteli ek bina yapılmasının planlandığını belirtti.

Ayrıca, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu dışında hizmet veren (Bakanlık, Belediye, Dernek, Vakıf, Azınlık ve Özel) toplam 183 huzurevinde ise 12 bin 975 kapasite ile hizmet sunulduğunu ifade eden Çubukçu, şunları kaydetti: ''Ülkemizde gelişen ve değişen toplum ihtiyaçları göz önüne alınarak yaşlılara ilişkin hizmetin çeşitlendirilmesine yönelik Gündüzlü Bakım ve Evde Bakım Hizmetleri ile bu hizmetlerin yürütüleceği 'Yaşlı Hizmet Merkezleri' tanımı, 01 Şubat 2007 tarihinde kabul edilen 5579 No'lu 'Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da yerini almıştır.

Bu çerçevede, yaşlı hizmet merkezleri aracılığı ile huzurevi bakımını tercih etmeyen yaşlıların evlerinde bağımsız olarak yaşayabilmelerinde yardımcı olmak, onların yaşam kalitesini arttırmak amacıyla koruyucu, önleyici hizmet olarak ruhsal ve sosyal yönden verilecek hizmetlerin tür ve niteliği ile evde bakım ve gündüzlü bakım hizmetlerinin niteliğine ilişkin esasları belirlemek üzere hizmete girmesi planlanan 'Yaşlı Hizmet Merkezlerinde Sunulacak Gündüzlü Bakım İle Evde Bakım Hizmetleri Hakkında Yönetmelik', 07 Ağustos 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yine ülkemizde özel huzurevleri, 03 Eylül 1997 tarih ve 23099 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakımevleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde faaliyet göstermektedirler. Ülkemizin değişen ve gelişen şartları çerçevesinde Özel Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezleri Yönetmeliği 07 Ağustos 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.''

Bakan Çubukçu, bakanlığına bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün, vatandaşların değer yargıları arasındaki yaşlıya sevgi, dayanışma ve saygı yaklaşımını, değişen toplum yapısı içinde ve bilimin ışığında profesyonelce hizmet alanlarına taşıyarak, yaşlı vatandaşlara götürülecek hizmetlerin kalitesini ve çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Devletin sağladığı imkanlar ve sunduğu hizmetlerin her geçen gün daha iyi hale getirilmesini sağlamanın öncelikli hedefleri olduğunu ifade eden Çubukçu, ''Unutmamak gerekir ki yaşlılarımıza ve onların sorunlarına sahip çıkmak, insanlık ve yurttaşlık görevimizdir'' dedi.

Çubukçu, mesajında şu ifadelere yer verdi:

''Hayat tecrübeleriyle günümüze ışık tutan, geçmişin mimarları değerli yaşlılarımıza ilgi, sevgi ve saygı göstermek, ihtiyaç duyduklarında yanlarında olmak, Türk toplumunun önemli geleneklerindendir.

Bu duygularla tüm büyüklerimizin Dünya Yaşlılar Günü'nü kutluyor, minnet ve şükran duygularımla yaşam sevinçlerinin hiç kaybolmadığı sağlıklı ve mutlu günler temenni ediyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.''

YOKSULLUĞA ÇARE OLMAYA ÇALIŞIYORLAR
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin ''hiç'' denecek gelirleri ile çocuklarına ve hatta torunlarına baktıklarını, bu şekilde işsizliğe ve yoksulluğa çare olmaya çalıştıklarını bildirdi.

Ergün, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yaşlılık ve emekli aylıklarının günün koşullarına göre yeniden belirlenmesi ve çağdaş yaşam standartlarına getirilmesi gerektiğini belirtti. Emeklilerin başta intibak yasası olamak üzere birçok hakkının iadesi için yetkilileri göreve çağıran Ergün, şunları kaydetti:

''1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nü kutsal Ramazan Bayramımız içinde kutluyoruz. Türk milletinin yaşlılarına sevgi ve saygısı dünyada tek örnektir. Sevgi ve saygıya dayalı güçlü aile yapımız, dünyanın bugün ulaştığı olumsuzluklarda aradığı çözümdür. Yaşlılığın önemli yanı emekliliktir. Son yıllarda açlık sınırı içinde gelirle ayakta kalmaya çalışan küreselleşme mağduru emeklilerimiz, bu hiç denecek gelirleri ile çocuklarına ve hatta torunlarına bakıyorlar. Bu şekilde işsizliğe ve yoksulluğa çare olmaya çalışıyorlar.

Türkiye Yaşlılar ve Emekliler Platformunun kurucusu, Avrupa Birliği Yaşlılar Platformunun gözlemci üyesi olan Türkiye İşçi Emeklileri Derneği özellikle yaklaşan yerel seçimlerde siyasi partilerin ve adayların yaşlılar ve emeklilere bakış açısını dikkatle izlemektedir. Bilgeleşen yaşam ustaları yaşlı ve emeklilerimizi saygıyla selamlıyor ve ulu önder Atamızın şu sözlerini unutmamanızı diliyoruz: (Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bu kuvveti ile çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur)''   

YAŞLILIK KOLLARI OLUŞTURULSUN
Yaşlılık Platformu Koordinatörü Nuran Akdemir, ''Yaşlıya hizmet götüren tüm kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimlerle siyasi partilerin, yaşlılık kolları oluşturmasını öneriyoruz'' dedi.

Akdemir, ''1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'' dolayısıyla yayımladığı mesajda, yaşlılık konusunda uluslararası düzeyde geliştirilen sosyal politika ve standartların, ülke koşullarına göre düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Yaşlı bireylerin yaşamın her alanına ve özellikle kendileriyle ilgili kararlara aktif  katılmasının önemine değinen Akdemir, ''Bunun için yaşlıya hizmet götüren tüm kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimlerle siyasi partilerin yaşlılık kolları oluşturmasını öneriyoruz'' görüşünü ifade etti. 

''YAŞLILAR, KIDEMLİ VATANDAŞ''
Yaşlılık Konseyi Derneğince yayımlanan mesajda da ileri yaşlı bireyler için elden gelen değil, hak edilen yaşam standartlarının sağlanması yönünde etkin bir görev paylaşımının zamanın geldiği ifade edildi.

Yaşlıların dünle bugün arasında köprü kuran, kültürün ve değerlerin yarınlara taşınmasını sağlayan en değerli varlıklar olduğu, yaşlı bireylerin, ''kıdemli vatandaş'' olarak tanımlanabileceği belirtildi. Mesajda, şunlar kaydedildi:

''Yaşlıların etkin katılacakları yaşam alanlarının sağlanabilmesi toplumu zenginleştirecektir. Yaşlı nüfusun ihtiyaçlarına yönelik kurum ve kuruluşlarda görev alacak personelin iyi yetiştirilmesi, yaşlı sağlığı ile ilgili koruyucu önlemler için eğitim faaliyetlerinde bulunulması, ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli ürün ve hizmetler hakkında araştırma-geliştirme ve standart çalışmaları yapılması, yaşlılık konusunda evrensel düzeyde geliştirilen sosyal politikalar ve standartların ivedilikle ele alınması gerekmektedir.''

aa



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,675 µs