1.1 TRİLYON $ eridi! | " /> 1.1 TRİLYON $ eridi! | "/>

En Sıcak Konular

Bir günde 1.1 TRİLYON $ eridi!

1 Ekim 2008 08:49 tsi
Bir günde 1.1 TRİLYON $ eridi! 1 günde 1.1 trilyon dolar eridi, sonra dipten döndü...

ABD Başkanı George Bush’u hayal kırıklığına uğratarak Temsilciler Meclisi’nden geçmeyen 700 milyar dolarlık paketin mali piyasalara bir günlük faturası ağır oldu. Amerikan sermaye piyasasındaki kayıp pazartesi günü 1.1 trilyon doları buldu. Finans şirketleri çakılırken, bazı bankaların hisseleri yüzde 72 eridi. Salı günü tepki alımları, Wall Street’e biraz toparladı.


ABD Başkanı George W. Bush’un 700 milyar dolarlık kurtarma paketi Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler’e takılınca pazartesi günü Amerika’da borsalar çöktü, finans şirketleri eridi. Standard & Poor’s 500 endeksi, 1987’den bu yana en büyük çöküşünü yaşarken, 11 Eylül saldırısının ardından gelen çakılmayı geride bıraktı. Dow Jones Industrial endeksi 778 puan ile tüm zamanların en büyük düşüşünü yaşarken, Amerikan sermaye piyasasındaki kayıp pazartesi günü 1.1 trilyon doları buldu. 23 gelişmiş pazarın endeksi MSCI World ise yüzde 6.9 çakılarak son 22 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Pazartesi tüm dünya borsalarındaki kayıp ise 1.8 trilyon doları buldu. Ancak, dün gerçekleşen tepki alımları, Wall Street’i biraz toparladı. Hisse senetlerindeki 1.1 trilyon dolarlık erimenin bir bölümü giderildi.

Bankalar çakıldı

Temsilciler Meclisi’nden çıkan ve şok etkisi yaratan ’hayır’ kararı özellikle finans kuruluşlarının hisselerini yerle bir etti. Yatırımcının, elinde sorunlu mortgage varlıkları olduğuna inanılan finans kuruluşlarından kaçmak istemesi büyük depremde etkili oldu. Pazartesi günü, ABD’nin en büyük ikinci mevduat bankası Sovereign Bancorp yüzde 72, City Corp yüzde 63’ten fazla düştü. S&P 500’deki finansal hisseler yüzde 16 gibi rekor bir oranda çakıldı. Wall Street’in en büyük iki bankası Goldman Sachs Group yüzde 12’den fazla, Morgan Stanley de yüzde 15 geriledi. Ülkenin en büyük şirketler için para yöneten firması State Street Corp. yüzde 20, Fifth Third Bancorp yüzde 44, CIT Group Inc. yüzde 25, Bank of New York Mellon yüzde 19 düştü. Öte yandan Bank of America, American Express ve Intel’in hisseleri yüzde 10’dan fazla geriledi. Wachovia’nın hisseleri ise dün yüzde 85, Wachovia’nın bankacılık birimini alan Citigroup’un hisseleri de yüzde 6 civarında düştü.

Yangın eve sıçrıyor

66 milyar doları yöneten PNC Wealth Management şirketindeki yatırımlar yöneticisi James Dunigan, piyasadaki güvenin büyük oranda yok edildiğini belirterek "Onların birer gözlemci olmak isteklerini taktir ediyorum ama diğer taraftan eğer mutfakta yangın başladıysa bunun bütün eve sıçramasını istemezsiniz değil mi" diye konuştu. 70 milyar doları yöneten Waddell & Reed Financial’ın CEO’su Henry Herrmann "Verilen zarar hayal bile edilemez" dedi.

Salı günü toparlandı

Pazartesi günü yerle bir olan Amerikan borsaları salı günü tepki alımlarıyla yüzde 2’nin üzerinde yükselerek açıldı. Başkan Bush’un kararlılıkla Kongre’yi harekete geçmeye çağırması piyasaları rahatlatırken, kurtarma paketinin onaylanacağı inancı Amerikan borsalarını çoşturdu. Endeksler yüzde 4’ün üzerine çıktı. Amerikan borsaları yükselince, tedirgin açılan Avrupa borsaları da kapanmadan toparlandı. Amerikan piyasaları pazartesi kaybettiği piyasa değerinin bir kısmını salı günü geri topladı.

Harekete geçmezsek fatura çok ağırlaşacak

ABD Başkanı George W. Bush, 700 milyar dolarlık paketin reddedilmesi üzerine hayal kırıklığı yaşadığını açıkladı. ABD ekonomisinin sağlamlaşması için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Bush, "Acil bir durum yaşıyoruz. Bir an önce harekete geçilmezse, kriz her geçen gün daha da kötü hale gelecek" dedi. Bush, mali krizle ilgili Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti’nin başkan adayları McCain ve Obama ile telefon görüşmeleri yaptı. Beyaz Saray Sözcüsü, iki telefon görüşmesinin de "çok yapıcı" olduğunu söyledi. Bush’un görüşmelerden memnun olduğunu belirten sözcü, 2 senatörün de önerilerde bulunduğunu kaydetti.

Paketsiz çözüm daha pahalı hale gelecek

WALL Street’in en büyük lobi grubu Sermaye Piyasaları ve Finansal Pazar Birliği, oylamanın ardından ’hayal kırıklığı’ değerlendirmesinde bulunarak şu açıklamayı yaptı: "Bu paket olmadan Hazine ve Fed (Amerika Merkez Bankası), son bir kaç aydır üzerinde çalıştıkları çözümden geri adım atmak zorunda kalacaklar. Bu çok yorucu, daha pahalı ve daha az etkili olacak." Business Roundtable’ın yöneticisi Thomas Lehner, tasarının geçmemesinin sonuçlarının çok ağır olacağını söyledi.
 
hurriyet



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,606 µs