En Sıcak Konular

Ayakta tedaviye ilaç sınırı kalktı

0 0 0000 00:00 tsi
Ayakta tedaviye ilaç sınırı kalktı Hekimlerin ayakta tedavi görenlere dört kalemden fazla ve yedi günlük dozu aşan miktarda ilaç yazmasını engelleyen Maliye Bakanlığı tebliği Danıştay'a takıldı.

Danıştay, pratisyen hekimlerin reçete yazmalarını kısıtlayan ayrıca ayaktan tedavilerde reçetelere en fazla dört kalem ve yedi günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılmasını öngören düzenlemeye geçit vermedi. Kısıtlamalar 'Maliye Bakanlığı Tedavi Yardımı Tebliği'yle gündeme gelmiş, Türk Tabipleri Birliği (TTB) tebliğ aleyhine dava açmıştı. TTB'nin tebliğle ilgili yürütmeyi durdurma istemi Danıştay 5 ve 10. dairelerince oluşturulan ortak heyet tarafından incelendi. İnceleme sonunda şu maddelerin yürürlüğü durduruldu:

Hangi kısıtlamalar kalktı?

Tebliğin, ayaktan tedavilerde, belirtilen hastalıklar dışında; reçetelere en fazla dört kalem ve yedi günlük doz yazılmasını öngören maddesinin yürürlüğü durduruldu, sınırlaması olmayan eski uygulama devam edecek.
Tebliğe göre sadece zatüree, bronş genişlemesi, kemik iliği iltihabı teşhislerinde, hekimin gerekli gördüğü takdirde 10-14 günlük tedavi dozunda antibiyotik reçete yazabiliyordu. Diğer durumlarda beş-yedi günlük antibiyotik tedavisi uygulanması öngörülüyor, ayrıca bu yapılırken dört kalem ilaç, yedi günlük doz aşılamıyordu. Danıştay kararıyla hekimlerin uygun gördüklerinde, hastalık kısıtlaması olmaksızın beş-yedi günden daha uzun tedavileri karşılayacak kadar ilaç vermesi yeniden mümkün oldu.

Tebliğ, pratisyen hekimlerin ilaç yazımına kısıtlama getiriyordu. Tebliğe göre antidepresanlar ve antipsikotiklerin (özellikle şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlar), yeni nesil antidepresanlar ancak psikiyatri, nöroloji, üroloji, kadın hastalıkları ve doğum, dahiliye veya aile hekimliği uzman hekimleri tarafından veya bu hekimlerden birinin çıkardığı ilaç kullanım raporuna dayanılarak diğer hekimler tarafından yazılabiliyordu. Danıştay kararıyla bu kısıtlamada durduruldu.

Danıştay'dan dönen maddelerden biri de sara hastalığı ilaçlarının sadece nöroloji, çocuk hastalıkları veya nöroşirurji uzman hekimleri tarafından yazılması şartı oldu. Bazı antibiyotiklerin, sadece enfeksiyon hastalıkları uzmanı yoksa iç hastalıkları uzmanı tarafından, çocuk hastalarda çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı, olmadığı yerlerde çocuk hastalıkları uzmanının bu ilaçları yazabileceği koşulu da ortadan kalkmış oldu.

Bir ayda ikinci iptal

Danıştay, geçen ay da sağlıkta tasarruf sağlama amacıyla çıkarılan ve 'vaka başına ödeme' sistemi getirdiği için tartışılan düzenlemeyi 'Anayasa'nın sağlık hakkını güvence altına alan 56. maddesine aykırı olduğu' gerekçesiyle durdurmuştu.

Radikal



Bu haber 262 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,493 µs