En Sıcak Konular

Tüzmen: Krize karşı hazırlık yaptık

30 Eylül 2008 15:26 tsi
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dünya ekonomisinde yaşanan kriz ortamı çerçevesinde gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirterek, "Halkımız huzur ve rahat içerisinde bayramlarını geçirsinler" dedi. Tüzmen, "Bize söylenen reçetelerin tam tersi şu an ABD'd

Mersin'de Kültür Merkezi'nde düzenlenen bayramlaşma törenine katılan Bakan Tüzmen, gazetecilerin ABD'de başlayan finans piyasalarındaki krize ilişkin sorularını yanıtladı.

ABD temsilciler Meclisi'ne önerilen 700 milyar dolarlık paketin ekonomistler tarafından küçük olup olmadığının tartışıldığını söyleyen Tüzmen, ekonomistlerin "700 milyar dolarla hiçbir şeyden kurtulunamaz, en az 2 trilyon dolarlık olması lazım" dediğini ifade etti.

"ABD'nin sosyalizm yaklaşımı"

Tüzmen, "ABD senatosu bile, liberalizmin temsilcisi, kapitalizmin beşiği bir ülkede böyle bir şeyin kabul edilemeyeceğini söyledi. Yani, tamamen bu sosyalizm şeklinde bir yaklaşım yaptı. Gerçekten ABD, tamamıyla liberal ekonomi açısından her zaman güçlülerin ayakta kalıp, zayıfların elenmesini gerektiren bir sistemin öncülüğünü yapıyor. Bundan evvel bize verilen reçetelerde bankaların kesinlikle kurtarılmaması, ekonominin kendi çarklarının yerli yerine oturması, devletin herhangi bir şekilde şirketleri kurtarmaması gerektiği vurgulanmıştı" dedi.

"Enteresan bir şekilde biz de izliyoruz" diyen Tüzmen, "Bize söylenen reçetelerin tam tersi şu an ABD'de yapılıyor. Dolayısıyla bu olayları, iyice izleyen arkadaşlarımızın ve değerli akademisyenlerin yorumlarına bırakıyorum" diye konuştu.

Yaşanan sürecin dikkatle izlenmesi gereken bir dilim olduğunu anlatan Tüzmen, "Görüyorsunuz denizde rüzgar olduğu zaman büyük dalgalar oluşur. Ama göllerde büyük dalgalar oluşmuyor. Dolayısıyla Türkiye'de ölçek yine işleyecektir. Firmalarımızın küçük ölçekli ve esnek olmaları bu dönemi biraz daha rahat atlatmamızı sağlayacaktır" dedi.

"Tehlike yok demiyoruz"

Tüzmen, "Tehlike yok demiyoruz, hiç bir zaman dünya krizinden Türkiye hiçbir şekilde etkilenmez diye bir şeyi hiç kimse demiyor. Ama etki en az seviyede olacaktır. Biz burada ihraç pazarlarımızda karşılaşılacak daralma ile ilgili olarak AB ülkeleri içerisinde pazar payımızın gitgide azalması beklediğimiz bir gelişmeydi. Nitekim AB pazar payı, toplam pazar payımızın içinde yüzde 58'lerden yüzde 50'lere doğru indi. Bunun yerine biz, Avrupa dışında Ortadoğu, Asya ve yine civar ülkeler pazarlarıyla yine bir şekilde doldurmaya çalıştık" dedi.

Borçlanma

Krizle ilgili olarak bir diğer unsurun ise Türkiye'nin borçlanmada yaşadığı dönüşümde saklı olduğunu dile getiren Tüzmen, "Artık uzun vadeli borçlarımızın, oranının kısa vadeli borçlarımızdan çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. Yani Türkiye borçlanırken, yüzde 30 kısa vadeli borç, yüzde 70 uzun vadeli borç şeklini benimsedi" şeklinde konuştu.

Tüzmen, bu dengelerin, bu dönemi diğer özellikle batı ülkelerine göre, daha sıkıntısız bir şekilde atlatmasını sağlayacağını ifade etti.

Tüzmen, "Tabi ki ABD'de bu paketin reddedilmesi şimdi yeni bir takım sıkıntılar yaratacaktır. Yeni sıkıntıda finans sektöründe olacaktır. Finans sektöründe Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler, borçlanma gereği olan ülkeler borçlanmalarını daha yüksek faiz ve daha kısa vadelerden yapmak zorunda kalacaklardır. Yani Türkiye'nin zaten çok yüksek bir faiz oranı var. Dışarıya cazip gelmesinin nedeni bu. Bu dönemde daha da yüksek bir faiz almak zorunda kalacak. Yeni borçlanma daha da yüksek faizle yapılacak" dedi.

 



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,705 µs